Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wiceprzewodniczący Jacek Soska u Górali

Samorząd
05 stycznia 2012
W miniony czwartek w pensjonacie Jasny Pałac w Zakopanem odbyła się konferencja poświęcona warunkom hodowli i uboju owiec oraz handlowi jagnięciną i baraniną. Jej gospodarzem był Starosta Tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski, a wśród gości znalazł się  Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Jacek Soska.

W swoich wystąpieniach prelegenci i uczestnicy konferencji poruszali wiele kwestii, jednak najczęściej pojawiającą się była sprawa warunków sanitarnych towarzyszących ubojowi
i handlowi owczym mięsem. Starosta A. Gąsienica-Makowski podkreślił wzrastającą świadomość hodowców w zakresie produkcji i promocji ich towarów-zarówno mięsa, jak i wyrobów mlecznych i serów. Natomiast Wiceprzewodniczący Jacek Soska zachęcał m.in. do rozpowszechniania produktów regionalnych i kultury naszych regionów górskich w Europie, szczególnie w najbliższym otoczeniu instytucji unijnych, w Brukseli.
Szczególnie dobrze oceniając zeszłoroczny redyk na krakowskich błoniach Wiceprzewodniczący Soska podziękował za udział w nim Kazimierzowi Furczoniowi
z Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów „GAZDA”. W uznaniu za kultywowanie przez spółdzielnię kultury i tradycji góralskich Jacek Soska wręczył gaździe Furczoniowi okolicznościowe puchary od wicepremiera Waldemara Pawlaka i ministra rolnictwa Marka Sawickiego, a także puchar, który ufundował wspólnie z Wiceprzewodniczącym Sejmiku Województwa Małopolskiego Bogusławem Mąsiorem. Pamiątkowy medal z rąk Wiceprzewodniczącego Soski otrzymał także m.in. Starosta Tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski.
Uhonorowana podczas czwartkowej konferencji spółdzielnia „GAZDOWIE” działa od 2007 r. i zrzesza gospodarzy z Tatr, Podhala, Spisza, Pienin, Żywiecczyzny i Beskidu Śląskiego, będących producentami tradycyjnych góralskich produktów.

Galeria zdjęć