Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Przypilnują co jemy

Edukacja
20 października 2006
Powstanie Centrum przyczyni się do intensywniejszego rozwoju gospodarczego Małopolski, zwłaszcza w jej sektorze rolno – spożywczym. Taka sytuacja mnie - jako marszałka województwa cieszy najbardziej – mówił marszałek Janusz Sepioł podczas uroczystości otwarcia Małopolskiego Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności utworzonego przy Krakowskiej Akademii Rolniczej. Budowa Centrum kosztowała prawie 11 ml zł, z czego 6mln zł pochodziło ze środków ZPORR.
Małopolskie Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności obejmuje nowoczesne pomieszczenia dydaktyczne, zespół laboratoriów analitycznych oraz komputerową bazę monitoringu jakości żywności w handlu i dystrybucji.
Głównym zadaniem nowego ośrodka będzie monitorowanie jakości żywności produkowanej i sprzedawanej w Małopolsce oraz wydawanie odpowiednich atestów i opinii. Komplekowe badania będą mogły być przeprowadzane szybko i sprawnie, a nowoczesne laboratoria znacznie ułatwią analizę jakości tego, co wszyscy jemy.
Ponadto utworzenie Centrum polepszy jakość bazy naukowo – badawczej regionu, zintensyfikuje rozwój gospodarczy i wzmocni powiązania pomiędzy sektorem naukowo – badawczym a sektorem przedsiębiorstw. Dzięki Centrum podniesie się też poziom i jakość wykształcenia mieszkańców Małopolski, a zwłaszcza studentów Akademii Rolniczej.


Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA