Powstanie Centrum przyczyni się do intensywniejszego rozwoju gospodarczego Małopolski, zwłaszcza w jej sektorze rolno – spożywczym. Taka sytuacja mnie - jako marszałka województwa cieszy najbardziej – mówił marszałek Janusz Sepioł podczas uroczystości otwarcia Małopolskiego Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności utworzonego przy Krakowskiej Akademii Rolniczej. Budowa Centrum kosztowała prawie 11 ml zł, z czego 6mln zł pochodziło ze środków ZPORR.
Małopolskie Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności obejmuje nowoczesne pomieszczenia dydaktyczne, zespół laboratoriów analitycznych oraz komputerową bazę monitoringu jakości żywności w handlu i dystrybucji.
Głównym zadaniem nowego ośrodka będzie monitorowanie jakości żywności produkowanej i sprzedawanej w Małopolsce oraz wydawanie odpowiednich atestów i opinii. Komplekowe badania będą mogły być przeprowadzane szybko i sprawnie, a nowoczesne laboratoria znacznie ułatwią analizę jakości tego, co wszyscy jemy.
Ponadto utworzenie Centrum polepszy jakość bazy naukowo – badawczej regionu, zintensyfikuje rozwój gospodarczy i wzmocni powiązania pomiędzy sektorem naukowo – badawczym a sektorem przedsiębiorstw. Dzięki Centrum podniesie się też poziom i jakość wykształcenia mieszkańców Małopolski, a zwłaszcza studentów Akademii Rolniczej.