Na przestrzeni wielu wieków chowu owiec na Podhalu, ukształtowała się w oczach konsumentów silna renoma jagnięciny. Dzięki setkom lat kultywowania tradycji wypasu owiec górskich, a tym samym budowaniu silnej „marki” krajowi konsumenci utożsamiają jagnięcinę podhalańską z regionem, z którego pochodzi. Renomę jagnięciny podhalańskiej dodatkowo wzmacnia świadomość konsumentów o silnie zakorzenionej tradycji pasterstwa oraz popularność etosu góralskiego. Konsumenci szczególnie cenią jagnięcinę podhalańską za jej wyjątkowy i specyficzny zapach oraz delikatność mięsa. Jakość oraz walory smakowe i dietetyczne jagnięciny podhalańskiej sprawiły, że stała się ona specjałem kuchni góralskiej. Jagnięcina podhalańska jest 11 produktem pochodzącym z Małopolski i 36 produktem pochodzącym z Polski, zarejestrowanym ze znakiem UE.
Jagnięcina podhalańska zarejestrowana ze znakiem „Chronione Oznaczenie Geograficzne"
Środowisko
11 października 2012
W dniu dzisiejszym w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 929/2012 z dnia 8 października 2012 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „jagnięcina podhalańska” (ChOG). Jagnięcina podhalańska cieszy się doskonałą opinią wśród odbiorców krajowych i zagranicznych.
Inne artykuły dotyczące tematu: Środowisko
- Środowiskośroda, 30 kwietnia 2025Poznaliśmy beneficjentów konkursu „ekoMałopolska 2025”Już po raz 6. rozstrzygnięto konkurs pn. „ekoMałopolska 2025”. Na realizację 67 wybranych realizację (...)
- Środowiskośroda, 09 kwietnia 2025Gospodarka Obiegu Zamkniętego szansą dla Ziemi. Konkurs „GOZ Lider Małopolski 2025”Naprawiają, stosują recykling, pożyczają i dzielą się z innymi, tym samym minimalizując degradacje środowiska naturalnego. (...)
- Środowiskośroda, 09 kwietnia 2025Rozpoczyna się nabór wniosków na budowę urządzeń melioracyjnych i niewielkich urządzeń wodnychW dniach 9-30 kwietnia 2025 roku małopolskie samorządy mogą składać wnioski na inwestycje zwiększające potencjał zrównoważonej (...)
Najnowsze artykuły:
- Kulturaczwartek, 08 maja 2025Brzesko. Instruktorskie warsztaty teatralneZapraszamy instruktorów teatralnych oraz nauczycieli pracujących z zespołami teatralnymi do udziału (...)
- Kulturaczwartek, 08 maja 2025Ludźmierz. W kręgu tekstów Kazimierza Przerwy-TetmajeraMałopolskie Centrum Kultury SOKÓŁ w Nowym Sączu i Związek Podhalan Oddział Ludźmierz serdecznie (...)
- Kulturaczwartek, 08 maja 2025Nowy Sącz. Wielkiej Maestrze – in memoriamW czwartek 22 maja 2025 roku o godzinie 19:00 zapraszamy do Małopolskiego Centrum Kultury SOKÓŁ (...)