Odbywające się zawsze w drugą niedzielę września Charsznickie Dni Kapusty ze względu na dożynki miały niecodzienny przebieg. Rozpoczął je tradycyjny dożynkowy korowód wieńców, które reprezentowały wszystkie gminy powiatu miechowskiego. Właśnie w takiej scenerii świętowali miejscowi gospodarze, w większości specjalizujący się w uprawie kapusty, nazywanej tutaj „zielonym złotem”. Spośród nich, jak co roku wybrano Kapuścianą Parę Królewską. Charsznica słynie bowiem w całej Polsce jako kapuściana stolica naszego kraju. Szacuje się, że co dziesiąta główka kapusty wyrosła właśnie na charsznickich polach.
Obecny na uroczystości wicemarszałek Wojciech Kozak witając zebranych dziękował miejscowym rolnikom za trud, jaki wkładają w uprawę pól, zwłaszcza mając na uwadze panującą w tym roku suszę. Przy okazji wicemarszałek podkreślił, że kapuściane przysmaki zyskują z roku na rok coraz większe grono zwolenników. Spora w tym zasługa także samorządu Województwa Małopolskiego, który promuje charsznicka kapustę kiszoną na targach krajowych i zagranicznych. Dodać należy, że charsznicka kapusta kiszona od listopada 2006 roku jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przy okazji uroczystości wicemarszałek Wojciech Kozak odznaczył trzy osoby Krzyżami Małopolski. Złotym Krzyżem uhonorowano ks. Ludwika Michalika – zasłużonego dla lokalnej społeczności długoletniego proboszcza charsznickiej parafii. Z kolei Srebrne Krzyże Małopolski przyznano: Januszowi Zadęckiemu oraz Ryszardowi Jędruchowi.
Wszyscy goście obecni na tym wydarzeniu mieli okazję skosztować prawdziwych smakołyków, w których oczywiście dominowała kapusta, przygotowanych przez charsznickie koła gospodyń wiejskich.
Charsznickim Dniom Kapusty towarzyszyła kampania „Zasmakuj w Małopolsce", dzięki której mieszkańcy Miechowa i okolic oraz wszyscy obecni goście mogli posmakować i poznać małopolskie produkty regionalne. Zainteresowanie dzieci wzbudziły z kolei wspólne popisy kulinarne, podczas których najmłodsi mieli okazję własnoręcznie przygotować przekąski, wykorzystując do tego produkty regionalne z całej Małopolski.