Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Tysiąclecie Królestwa Polskiego. Jagiełło lubił kaszę i pierogi, a Sobieski był kulinarnym kosmopolitą

Promocja
23 stycznia 2025
Co trafiało na stoły naszych przodków we wczesnym średniowieczu? W jaki sposób historia kulinarna przeplatała się z historią polityczną w epoce pierwszych Piastów? Kiedy na królewskie stoły trafiły pierogi? O tym wszystkim przeczytamy w rozmowie z z prof. dr. hab. Andrzejem Kuropatnickim, Dziekanem Wydziału Nauk Humanistycznych Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, ekspertem w zakresie historii wyżywienia oraz historii kultury materialnej w Anglii i Irlandii - członkiem Komitetu Honorowego obchodów Tysiąclecia Królestwa Polskiego.

Wywiad znajdziesz w dedykowanym serwisie przygotowanym z okazji obchodów Tysiąclecia Królestwa Polskiego.

Galeria zdjęć