Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku – za nami inauguracja w Nowym Targu!

Promocja
08 lipca 2024
W minioną niedzielę 7 lipca w Nowym Targu wystartował Małopolski Festiwal Smaku. W tym roku Województwo Małopolskie zaprasza zarówno turystów jak i stałych mieszkańców do wzięcia udziału w tym niezwykłym wydarzeniu aż w sześciu wybranych miastach. W tym roku Festiwal organizowany przez Marszałka Województwa Małopolskiego odbywa się pod hasłem „Pochodzenie ma znaczenie”, aby podkreślić, że jego celem jest promowanie lokalnych produktów i tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów województwa. Na wydarzeniu obecni byli Jan Piczura i Tadeusz Arkit radni Sejmiku Województwa Małopolskiego.

Dla mieszkańców Nowego Targu tegoroczna, 19. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku miała wyjątkowe znaczenie. Z jednej strony bowiem rzesze mieszkańców Podhala jak i wakacyjni goście mieli okazję skorzystać z przygotowanych atrakcji, z drugiej warto przypomnieć, że impreza powróciła do stolicy Podhala po sześciu latach przerwy.

Wracając do niedzielnego wydarzenia, dla wszystkich uczestników przygotowano moc smakowitości. Dodatkową atrakcją była możliwość spotkania się z charyzmatycznym kucharzem i czarodziejem kulinariów – Andrzejem Polanem, który przygotował m.in. ciasto z fasoli. Oczywiście nowotarski rynek, gdzie odbywała się impreza całkowicie zdominowały lokalne produkty i potrawy regionalne, z których zresztą słynie cała Małopolska. Festiwal jednocześnie we wszystkich swoich lokalizacjach promuje i popularyzuje walory naszej rodzimej fasoli, Pięknego Jasia z Doliny Dunajca. I dlatego właśnie wspomniany już kulinarny autorytet Andrzej Polan udowodnił w niedzielę, że na bazie fasoli można upiec nawet niezwykle pyszne ciasto, które cieszyło się ogromną popularnością wśród amatorów kulinarnych specjałów. Zresztą praktycznie przez całą festiwalową niedzielę mistrz kuchni ze swoją ekipą przyrządzał i częstował uczestników wydarzenia różnymi specjałami. Wspomniane ciasto na bazie fasoli urozmaicone było czekoladą, bananami i truskawkami.

Świetna ekipa przygotowała również młode ziemniaki pieczone razem z ziołową mieszanką, podawane z kawałkami słodkiej papryki i białej, wędzonej kiełbasy. Pojawił się również chłodnik o niezwykłym smaku jak i pieczone żeberka z duszona kapustą z dodatkiem śliwek i jabłek. Ale wyczarowywane przez Andrzeja Polana kulinarne cuda, to tylko jedna z atrakcji pierwszej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Odwiedzający kuszeni byli potrawami regionalnymi na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich, gdzie oczywiście z racji lokalizacji wydarzenia znalazł się góralski moskol z różnymi dodatkami jak i domowe wypieki. Tuż obok, na licznych stoiskach wystawcy z całej Małopolski oferowali produkty regionalne wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.

Małopolski Festiwal Smaku to jednak nie tylko pokazy gotowania i degustacje znakomitych potraw i dodatków, ale i konkurs zarówno dla wystawców jak i Kół Gospodyń Wiejskich – tutaj do Nowego Targu zjechały rezolutne panie z całego Podhala i Spisza. Decyzje o tym, kto zostanie nagrodzony podejmowało Jury w składzie którego obecni byli: Jan Piczura i Tadeusz Arkit radni Sejmiku Województwa Małopolskiego, Krzysztof Kuranda radny Powiatu Nowotarskiego. Miasto Nowy Targ reprezentowali: wice burmistrz Krzysztof Trochimiuk oraz radny Jan Lapsa.

NAGRODZENI WYSTAWCY:

III MIEJSCE dla Sekret Smaku

Za Jagodzianka

II MIEJSCE dla Gospodarstwo agroturystyczne Aleksandra i Dariusz Błaszczak

Za Kruche z wisienkami

I MIEJSCE dla Bochny Bachny

Za Chleb pradawny

Koła Gospodyń Wiejskich

III MIEJSCE dla Koło Gospodyń Wiejskich Długopole

Za Borsc z sałatą na maślące z żeberkiem

II MIEJSCE dla Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrowsku

Za Smolek z fasoli na pajdzie zytniokinkowyj z kisonym kamratem

I MIEJSCE dla Koło Gospodyń Wiejskich Dursztyn

Za Zufka na syrwotrce ciotki Tereski

Jury nieoficjalnie przyznawało, że wybór był trudny, gdyż kandydaci do nagród przygotowali na Małopolski Festiwal Smaku produkty i dania regionalne o wyjątkowej jakości. Ale ostatecznie werdykt zapadł zarówno, jeśli chodzi o wystawców jak i Koła Gospodyń Wiejskich.

Warto przypomnieć, że podczas kolejnych edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku prowadzona jest akcja charytatywna – zbiórka pieniędzy na leczenie zmagającej się z wieloma schorzeniami  2-letniej Marysi Wilkus z Dębna z Małopolski. W Nowym Targu łącznie udało się zebrać na ten cel prawie 7,5 tysiąca złotych.

Impreza w Nowym Targu za nami, ale Małopolski Festiwal Smaku gościć będzie jeszcze w pięciu innych miastach. I znów wystawcy z całej Małopolski będą kusić aromatycznymi miodami, chrupiącym pieczywem, regionalnymi wypiekami i wędlinami, ciastami i przetworami. Nie zabraknie też stoisk Kół Gospodyń Wiejskich, które wyczarują kolejne kulinarne cuda! Oprócz tego, na wszystkich gości czekać będą warsztaty, konkursy, gry i zabawy, mnóstwo nagród - m.in. bilety do Energylandii - w znanym i lubianym quizie wiedzy o Małopolsce, w którym będzie można sprawdzić swoją wiedzę o regionie.

Gdzie zagości Małopolski Festiwal Smaku?

7 lipca – Nowy Targ
14 lipca – Wisła
4 sierpnia – Krynica-Zdrój
11 sierpnia – Myślenice
1 września – Wygiełzów
8 września – Wieliczka – wielki finał!

W tym roku, po raz pierwszy Festiwal przekroczy granice regionu i gościnnie zawita w rejon Śląska, aby podzielić się z naszymi sąsiadami tym, co Małopolska ma najlepszego!

Serdecznie zapraszamy!

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM/pb