W plebiscycie publiczność wybrała zwycięzców w czterech kategoriach. Za najlepszą w kategorii „Ekologiczne przysmaki” uznano redykołkę z żurawiną Wojciecha Komperdy z Bacówki na Majerzu. Kategorię „Tradycyjne specjały” wygrał oscypek Stanisława Barnasia z Czerwiennego. Za najsmaczniejszy „Smakołyk z legendą” uznano „chleb zadymę” z Karczmy Zadyma z Szaflar. Według publiczności „Jak u mamy” smakowało juhaskie jadło przygotowane przez Panią Janinę Zborowską z Witowa.
Poza plebiscytem dla publiczności odbył się również konkurs oceniany przez jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Grzegorz Komendarek, Sebastian Wątroba oraz Jacek Szklarek. Grand Prix otrzymała Pani Janina Zborowska z Witowa za juhaskie jadło. Drugie miejsce przypadło Karczmie Zadyma z Szaflar za :chleb zadyma”. Trzecie miejsce przyznano Gospodarstwu Agroturystycznemu „Kali” z Lipnicy Wielkiej za pstrąga wędzonego. Okazało się, że w Nowym Targu wybór jury pokrył się ze zdaniem publiczności.
Zwycięstwo w konkursie i plebiscycie jest dla wystawców przepustką do udziału w wielkim finale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
Za dwa tygodnie zapraszamy do udziału w ostatnim już półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który zawita do Miechowa.