Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządczwartek, 15 maja 2025Mateusz Prendota ponownie na czele Filharmonii w KrakowieMarszałek Łukasz Smółka oraz Iwona Gibas z zarządu województwa wręczyli uroczyście umowę powołanemu (...)
- Samorządśroda, 14 maja 2025Startuje głosowanie w Budżecie Obywatelskim Województwa Małopolskiego15 maja startuje głosowanie w 8. edycji Budżetu Obywatelskiego Województwa Małopolskiego. Na liście zadań jest aż 218 projektów. (...)
- Samorządwtorek, 13 maja 2025Podziękowanie za trud strażackiej misjiJako pierwsi docierają do nas w sytuacji zagrożenia, często ryzykując własnym życiem, by ocalić inne. (...)
Najnowsze artykuły:
- Kulturaczwartek, 15 maja 2025Ponad 10 mln złotych dla beneficjentów czterech konkursów z obszaru kulturyOchrona Zabytków Małopolski, Małopolska Pamięta, Mecenat Małopolski, a także Mecenat Małopolski BIS – beneficjentów (...)
- Małopolska w Unii Europejskiejczwartek, 15 maja 2025Pierwsze spotkanie Wicemarszałka W. Kozłowskiego z Przewodniczącą Europejskiego Komitetu RegionówWizyta w Brukseli była okazją do nieformalnego spotkania Wicemarszałka Witolda Kozłowskiego z nową Przewodniczącą (...)
- Małopolska w Unii Europejskiejczwartek, 15 maja 202530-lecie Euromontany – przygotowania do jubileuszu idą pełną parąPodczas pobytu w Brukseli, 14 maja 2025 r., Witold Kozłowski Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, pełniący od ubiegłego (...)