Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządwtorek, 17 czerwca 2025Ponad 2 miliony złotych dofinansowania dla Gminy KluczeKolejne środki na gospodarkę wodno-ściekową dla małopolskich gmin. W poniedziałek 16 czerwca Iwona (...)
- Samorządponiedziałek, 16 czerwca 2025Kolejny polski Nobel przyznany w MałopolsceProfesor Henryk Skarżyński, wybitny lekarz, specjalista w otorynolaryngologii, audiologii i foniatrii, (...)
- Samorządponiedziałek, 16 czerwca 2025Dni Lwowa w TarnowieW Tarnowie, po raz kolejny, odbyły się Dni Lwowa. Jest to tradycja podtrzymywana z roku na rok (...)
Najnowsze artykuły:
- Kulturaśroda, 18 czerwca 2025Filharmonia Krakowska podsumowała sezon artystycznyDobiegający końca 80. sezon artystyczny Filharmonii Krakowskiej im. Karola Szymanowskiego w Krakowie (...)
- Edukacjaśroda, 18 czerwca 2025Znakomite osiągnięcia olimpijskich uczniów docenioneSą młodzi, utalentowani i ambitni, zdobywają imponujące osiągnięcia i reprezentują Małopolskę (...)
- Sportśroda, 18 czerwca 2025Europejski Festiwal Biegowy – Dwa BeskidyDla zawodników przygotowane są widokowe i zróżnicowanych pod kątem trudności trasy, prowadzone (...)