Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządpiątek, 03 maja 2024233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 MajaUroczysta msza święta w Katedrze Wawelskiej, pochód patriotyczny ulicami miasta, hołd złożony m.in. (...)
- Samorządwtorek, 30 kwietnia 2024Biało-czerwona na Dzień FlagiJak co roku, z okazji przypadającego 2 maja Święta Flagi Rzeczypospolitej Polskiej na budynku UMWM w (...)
- Samorządwtorek, 30 kwietnia 2024Komunikat dla klientów UMWMW czwartek 2 maja 2024 roku Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego będzie zamknięty. Zmiana dotyczy (...)
Najnowsze artykuły:
- Samorządpiątek, 03 maja 2024233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 MajaUroczysta msza święta w Katedrze Wawelskiej, pochód patriotyczny ulicami miasta, hołd złożony m.in. (...)
- Fundusze europejskiewtorek, 30 kwietnia 2024Startujemy już 8 maja!1 maja 2024 roku minie 20 lat od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, przełomowego momentu w historii (...)
- Małopolska w Unii Europejskiejwtorek, 30 kwietnia 2024Polish Day w Brukseli - największy polski piknik w tej części Europy!W najbliższą sobotę 4 maja 2024 r. Województwo Małopolskie zaprezentuje się podczas Polish Day w Brukseli. Wszystkich (...)