Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządśroda, 22 maja 2024Prawie 15 mln zł na stabilizację osuwisk w MałopolscePowodują zagrożenia komunikacyjne i infrastrukturalne. Utrudniają dojazdy do szkół, miejsc pracy czy (...)
- Samorządponiedziałek, 20 maja 2024Miejsce szczególne w polskiej pamięci18 maja 2024 roku, w 80. rocznicę Bitwy o Monte Cassino, we Włoszech uroczyście przypomniano militarne (...)
- Samorządponiedziałek, 20 maja 2024Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski uhonorowany Platynową Nagrodą Polonia MinorEkscelencja Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski - Metropolita Archidiecezji Krakowskiej spotkał się z władzami Samorządu (...)
Najnowsze artykuły:
- Edukacjaśroda, 22 maja 2024W Tarnowie recytowali i śpiewali dla PolskiUczniowie szkół podstawowych z terenu powiatu tarnowskiego wzięli udział w XXI Przeglądzie (...)
- Samorządśroda, 22 maja 2024Prawie 15 mln zł na stabilizację osuwisk w MałopolscePowodują zagrożenia komunikacyjne i infrastrukturalne. Utrudniają dojazdy do szkół, miejsc pracy czy (...)
- Edukacjaśroda, 22 maja 2024Gala Laureatów ogólnopolskiego konkursu o bł. KarolinieOgłoszenie wyników Ogólnopolskiego Konkursu Poetycko-Plastycznego „Błogosławiona Karolino, świeć nam (...)