Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządwtorek, 14 maja 2024IX Charytatywny Festyn Biegowy w MiechowieW niedzielę, 12 maja w Miechowie odbył się IX Charytatywny Festyn Biegowy. Wszystkie środki zgromadzone (...)
- Samorządwtorek, 14 maja 2024Za nami 556. posiedzenie Zarządu Województwa MałopolskiegoZa nami 556. posiedzenie Zarządu Województwa Małopolskiego, podczas którego został rozstrzygnięty otwarty (...)
- Samorządponiedziałek, 13 maja 202413. Leica Street Photo w Galerii Poprzecznej w MiechowieW Galerii Poprzecznej w Miechowie odbył się wernisaż wystawy 13. Leica Street Photo. Samorząd Województwa (...)
Najnowsze artykuły:
- Biznes i gospodarkapiątek, 17 maja 2024Za nami PLNOG 32W dniach 13-14 maja odbyła się w Krakowie największa w Polsce konferencja telekomunikacyjna (...)
- Zdrowiepiątek, 17 maja 2024Święto Pielęgniarek i Położnych w KrakowieW Krakowie odbyły się uroczystości z okazji Międzynarodowego Dnia Pielęgniarek i Położnych (...)
- Zdrowiepiątek, 17 maja 2024Pralnia Otwarta – nowe miejsce na mapie Krakowa-KobierzynaZabytkowy budynek dawnej pralni szpitalnej odzyskał nowy blask i stał się przestrzenią do generowania (...)