Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządpiątek, 16 maja 2025Nowy Sącz. W trosce o rozwój małych ojczyzn i MałopolskiW Agendzie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Nowym Sączu odbyły się kolejne z comiesięcznych (...)
- Samorządczwartek, 15 maja 2025Mateusz Prendota ponownie na czele Filharmonii w KrakowieMarszałek Łukasz Smółka oraz Iwona Gibas z zarządu województwa wręczyli uroczyście umowę powołanemu (...)
- Samorządśroda, 14 maja 2025Startuje głosowanie w Budżecie Obywatelskim Województwa Małopolskiego15 maja startuje głosowanie w 8. edycji Budżetu Obywatelskiego Województwa Małopolskiego. Na liście zadań jest aż 218 projektów. (...)
Najnowsze artykuły:
- Samorządpiątek, 16 maja 2025Nowy Sącz. W trosce o rozwój małych ojczyzn i MałopolskiW Agendzie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Nowym Sączu odbyły się kolejne z comiesięcznych (...)
- Transportpiątek, 16 maja 2025Obwodnica Łącka coraz bliżej!W Nowym Sączu podpisano trzy umowy dotyczące przygotowania i realizacji obwodnicy Łącka. To ważna (...)
- Sportpiątek, 16 maja 2025Igrzyska jakich Europa nie miałaIII Igrzyska Europejskie Kraków-Małopolska 2023 przeszły do historii jako wydarzenie bez precedensu. (...)