Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie Wyzwanie „Tydzień dla klimatu”. Dzień 5: kupuj lokalnie

Środowisko
25 marca 2022
Czy wiesz, jak duże znaczenie dla klimatu ma to, co jesz? Jadłospis, w którym królują przetworzone produkty, mięso, egzotyczne owoce - musi się równać wysokiej emisji gazów cieplarnianych. Pochodzą one zarówno z produkcji żywości (zwłaszcza hodowli bydła), jak i z jej przetwarzania, magazynowania i transportu.

Według naukowców z Uniwersytetu w Tulane (USA) wystarczy zmienić jeden z nawyków żywieniowych, aby zmniejszyć swój ślad węglowy o 48 procent. A jak to zrobić?

- Sięgaj po produkty lokalne (transport na krótkie odległości emituje znacznie mniej CO2), najlepiej kupuj je prosto od rolników. Mango, awokado, ananas – jasne, ale może tylko raz na jakiś czas.

- Nie wyrzucaj jedzenia - w Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton żywności. Planuj zakupy spożywcze, odkryj pożytek z zamrażania i przygotowywania potraw z resztek.

- A co powiesz na „mleko” roślinne? Owsiane, migdałowe, ryżowe – wybór jest ogromny, od czasu do czasu warto użyć zamiennika mleka krowiego, dodając smaku ulubionym potrawom.

Przyłącz się do naszej akcji na Facebooku, Instagramie lub Twitterze!

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM / Departament Środowiska / JS