Według naukowców z Uniwersytetu w Tulane (USA) wystarczy zmienić jeden z nawyków żywieniowych, aby zmniejszyć swój ślad węglowy o 48 procent. A jak to zrobić?
- Sięgaj po produkty lokalne (transport na krótkie odległości emituje znacznie mniej CO2), najlepiej kupuj je prosto od rolników. Mango, awokado, ananas – jasne, ale może tylko raz na jakiś czas.
- Nie wyrzucaj jedzenia - w Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton żywności. Planuj zakupy spożywcze, odkryj pożytek z zamrażania i przygotowywania potraw z resztek.
- A co powiesz na „mleko” roślinne? Owsiane, migdałowe, ryżowe – wybór jest ogromny, od czasu do czasu warto użyć zamiennika mleka krowiego, dodając smaku ulubionym potrawom.
Przyłącz się do naszej akcji na Facebooku, Instagramie lub Twitterze!