Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Święto Chleba i krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku

Samorząd
10 czerwca 2013
10. jubileuszowe Święto Chleba „Chleb i wino” oraz krakowski półfinał 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku to wydarzenia, które w miniony weekend przyciągnęły do Krakowa wszystkich miłośników tradycyjnego jedzenia. Uroczystości oficjalnie otworzył wicemarszałek Wojciech Kozak.

Krakowski półfinał festiwalu i Święto Chleba obfitowały w wiele atrakcji. Z upoważnienia ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisława Kalemby, wicemarszałek Wojciech Kozak wręczył Antoniemu Madejowi – krakowskiemu mistrzowi piekarskiemu – odznakę honorową „Zasłużony dla Rolnictwa”.

Pierwszy z siedmiu półfinałów tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się na placu Wolnica w Krakowie. Pojawiło się na nim 20 producentów żywności z powiatów krakowskiego, myślenickiego i wielickiego, którzy na swoich stoiskach zaprezentowali swoje wyroby. Zorganizowano konkurs dla wystawców, a także plebiscyt dla publiczności na najsmaczniejsze produkty i potrawy.

W ramach dziesiątej edycji Święta Chleba można było uczestniczyć w warsztatach piekarniczych, pokazach wypieku chleba zakopiańskiego, a także degustacji win z różnych zakątków Małopolski. Najsmaczniejszym chlebem okazał się chleb żarnowy z dynią z Piekarni „U Dańca” z Łomnej. Wyróżnienia otrzymała Piekarnia Rafapol z Zabierzowa za chleb zabierzowski oraz Piekarnia B.A. Madej z Krakowa za chleb zakopiański.

Wyniki

Plebiscyt:

Kategoria Ekologiczne Przysmaki:  Lucyna Gaweł z Woli Batorskiej

Produkt: Pieczone pierożki z zielonym nadzieniem i czarnuszką

Kategoria: Tradycyjne Specjały: Mateusz Morawski z Krakowa

Produkt: Małopolski miód spadziowy

Kategoria: Smakołyki z Legendą: Firma Melba z Krzeszowic

Produkt: Tradycyjne lody maślankowie z wiśniami

Kategoria Jak u Mamy: Kolo Gospodyń Wiejskich Zręczyce

Produkt: Paruchy

Konkurs:

Grand Prix: Firma Melba z Krzeszowic

Produkt: Tradycyjne lody maślankowie z wiśniami

Wyróżnienie: Firma Gawor z Podstolic

Produkt: Kiełbasa piaszczańska z kija

Wyróżnienie: Piekarnia Rafapol z Zabierzowa

Produkt: Krakuski z solą

 

Kolejne półfinały festiwalu odbędą się:

16 czerwca – Tarnów, Rynek

23 czerwca – Wadowice, Rynek

30 czerwca – Oświęcim, plac przy OCK

7 lipca – Miechów, Mały Rynek

14 lipca – Nowy Targ, Rynek

21 lipca – Nowy Sącz, Rynek

WIELKI FINAŁ: 24-25 sierpnia – Kraków, plac Wolnica.

Galeria zdjęć