Krakowski półfinał festiwalu i Święto Chleba obfitowały w wiele atrakcji. Z upoważnienia ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisława Kalemby, wicemarszałek Wojciech Kozak wręczył Antoniemu Madejowi – krakowskiemu mistrzowi piekarskiemu – odznakę honorową „Zasłużony dla Rolnictwa”.
Pierwszy z siedmiu półfinałów tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się na placu Wolnica w Krakowie. Pojawiło się na nim 20 producentów żywności z powiatów krakowskiego, myślenickiego i wielickiego, którzy na swoich stoiskach zaprezentowali swoje wyroby. Zorganizowano konkurs dla wystawców, a także plebiscyt dla publiczności na najsmaczniejsze produkty i potrawy.
W ramach dziesiątej edycji Święta Chleba można było uczestniczyć w warsztatach piekarniczych, pokazach wypieku chleba zakopiańskiego, a także degustacji win z różnych zakątków Małopolski. Najsmaczniejszym chlebem okazał się chleb żarnowy z dynią z Piekarni „U Dańca” z Łomnej. Wyróżnienia otrzymała Piekarnia Rafapol z Zabierzowa za chleb zabierzowski oraz Piekarnia B.A. Madej z Krakowa za chleb zakopiański.
Wyniki
Plebiscyt:
Kategoria Ekologiczne Przysmaki: Lucyna Gaweł z Woli Batorskiej
Produkt: Pieczone pierożki z zielonym nadzieniem i czarnuszką
Kategoria: Tradycyjne Specjały: Mateusz Morawski z Krakowa
Produkt: Małopolski miód spadziowy
Kategoria: Smakołyki z Legendą: Firma Melba z Krzeszowic
Produkt: Tradycyjne lody maślankowie z wiśniami
Kategoria Jak u Mamy: Kolo Gospodyń Wiejskich Zręczyce
Produkt: Paruchy
Konkurs:
Grand Prix: Firma Melba z Krzeszowic
Produkt: Tradycyjne lody maślankowie z wiśniami
Wyróżnienie: Firma Gawor z Podstolic
Produkt: Kiełbasa piaszczańska z kija
Wyróżnienie: Piekarnia Rafapol z Zabierzowa
Produkt: Krakuski z solą
Kolejne półfinały festiwalu odbędą się:
16 czerwca – Tarnów, Rynek
23 czerwca – Wadowice, Rynek
30 czerwca – Oświęcim, plac przy OCK
7 lipca – Miechów, Mały Rynek
14 lipca – Nowy Targ, Rynek
21 lipca – Nowy Sącz, Rynek
WIELKI FINAŁ: 24-25 sierpnia – Kraków, plac Wolnica.