Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

W Izraelu o nowoczesnym rolnictwie

Rolnictwo
02 kwietnia 2015
O tym jak kraj o niewielkiej powierzchni, zmagający się z permanentnym niedoborem wody radzi sobie z produkcją rolniczą dowiedzieli się uczestnicy wyjazdu do Izraela zorganizowanego przez Małopolską Izbę Rolniczą. Wziął w nim udział wicemarszałek Wojciech Kozak. 

W czasie kilkudniowego pobytu delegacja z Małopolski m.in. odwiedziła kibuce zajmujące uprawą winorośli, cytrusów, produkcją mleka i hodowlą krów. Co ciekawe  - izraelskie rolnictwo może się poszczycić najwyższą wydajnością mleczną krów na świecie.  Uczestnicy wyjazdu mieli okazję podejrzeć pracę w m.in. wytwórni mleka StraussMilk, największej fabryce sera w kraju, zwiedzić obszary rolnicze okolic Morza Galilejskiego, winnice i sady jabłkowe, zakład produkujący lody oraz prywatne gospodarstwo hodowli bydła.

Rolnictwo w izraelskich kibucach – wspólnotach wiejskich działających na zasadzie kolektywnej własności środków produkcji (poza ziemią, która należy do państwa) i wspólnej pracy członków wspólnoty - należy do najnowocześniejszych na świecie. W rolnictwie pracuje w Izraelu ok. 3 proc. ludności czynnej zawodowo. W kraju istnieje ok. 52 tys. gospodarstw rolnych.

(Biuro prasowe/mprz)

Galeria zdjęć