Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

„Polska od Kuchni” w Tarnowie

Rolnictwo
09 września 2024
Pyszne jedzenie, ogromna porcja wiedzy i świetna zabawa - Tarnów znalazł się na trasie festiwalu „Polska od Kuchni”. Na tamtejszym rynku propagowano kulinarne zwyczaje Małopolski oraz regionalną kulturę ludową. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek Ryszard Pagacz.

Koła Gospodyń Wiejskich są prawdziwym fenomenem polskiej wsi ostatnich lat. W Małopolsce zarejestrowanych jest ich już przeszło tysiąc, a wciąż powstają nowe. Odgrywają one w środowiskach lokalnych ogromnie pozytywna rolę, uwalniając olbrzymie pokłady dotąd niewykorzystanej energii. Niezwykle ważny jest też ich wielopokoleniowy charakter. Starsze osoby, będące skarbnicą wiedzy na temat lokalnej kuchni, ale także tradycji i kultury ludowej, tę wiedzę przekazują młodszemu pokoleniu

- stwierdził wicemarszałek Ryszard Pagacz.

Na licznie rozstawionych stoiskach wokół tarnowskiego ratusza można było degustować potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Panie opowiadały o swojej pasji, o tym, jaką radość sprawia im podtrzymywanie regionalnych tradycji, zdradzały też rąbka tajemnicy odnośnie swoich unikatowych przepisów kulinarnych.

Imprezie towarzyszyły liczne konkursy z nagrodami, a także warsztaty i pokazy kulinarne. Prowadzili je znani z programów telewizyjnych Katarzyna Bosacka i Kuba Steuermark.

Festiwal „Polska od Kuchni” ma na celu propagowanie we wszystkich województwach kuchni polskiej i kulinarnych zwyczajów naszego kraju. Polacy mogą poznawać regionalne kuchnie dzięki zaangażowaniu i pasji do gotowania polskich gospodyń. Podczas wydarzenia promowany jest także zdrowy styl życia.

Galeria zdjęć