Koła Gospodyń Wiejskich są prawdziwym fenomenem polskiej wsi ostatnich lat. W Małopolsce zarejestrowanych jest ich już przeszło tysiąc, a wciąż powstają nowe. Odgrywają one w środowiskach lokalnych ogromnie pozytywna rolę, uwalniając olbrzymie pokłady dotąd niewykorzystanej energii. Niezwykle ważny jest też ich wielopokoleniowy charakter. Starsze osoby, będące skarbnicą wiedzy na temat lokalnej kuchni, ale także tradycji i kultury ludowej, tę wiedzę przekazują młodszemu pokoleniu
- stwierdził wicemarszałek Ryszard Pagacz.
Na licznie rozstawionych stoiskach wokół tarnowskiego ratusza można było degustować potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Panie opowiadały o swojej pasji, o tym, jaką radość sprawia im podtrzymywanie regionalnych tradycji, zdradzały też rąbka tajemnicy odnośnie swoich unikatowych przepisów kulinarnych.
Imprezie towarzyszyły liczne konkursy z nagrodami, a także warsztaty i pokazy kulinarne. Prowadzili je znani z programów telewizyjnych Katarzyna Bosacka i Kuba Steuermark.
Festiwal „Polska od Kuchni” ma na celu propagowanie we wszystkich województwach kuchni polskiej i kulinarnych zwyczajów naszego kraju. Polacy mogą poznawać regionalne kuchnie dzięki zaangażowaniu i pasji do gotowania polskich gospodyń. Podczas wydarzenia promowany jest także zdrowy styl życia.