Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku 2018

Na polu smakuje lepiej niż na dworze

Zamiast ozdobnych krzeseł - siedziska z siana pachnącego łąką, zamiast molekularnej hodowli - maleńki ogródek, w którym babcia hoduje zioła. Wokół unoszący się kuszący zapach uwędzonej świeżo kiełbasy, czy też stukot ubijanego masła... Taki klimat czekał na wszystkich gości 14 edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku made in Małopolska.  

Konkurs kulinarny "Gotuj z Mistrzem" - wyniki!

Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie, które Województwo Małopolskie w 2018 roku zorganizowało już po raz czternasty. To wyjątkowa impreza z udziałem producentów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych specjałów. W 2018 roku Festiwal organizowany był pod hasłem „Made in Małopolska” i powrócił do korzeni, dając możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w naszym regionie najsmaczniejsze. To swojski smak, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Bo na polu smakuje lepiej niż na dworze.  

W tym roku festiwal zawitał do:

Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku 2018

Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku 2018

Królowały m.in. miody, sery, tradycyjne wędliny, które można było zakupić na stoiskach prosto od producentów. W festiwalowej kuchni prym wiódł niezastąpiony Andrzej Polan, który podczas specjalnych pokazów gotowania na żywo przywoływał niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowywał dla gości festiwalu specjały swojej babci. Ponadto, dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności zaprezentował znany bloger kulinarny. Wszystkie pokazy kulinarne zakończone były degustacją, zatem każdy miał możliwość poczuć smak sielskich czasów dzieciństwa.

Poza feerią zapachów i smaków każda z imprez obfitowała w wiele atrakcji. Koła Gospodyń Wiejskich prowadziły warsztaty dla dzieci i dorosłych, podczas których można było nauczyć się, jak zrobić masło, ukisić kapustę, spróbować swoich sił w lepieniu pierogów, wyplataniu koszy z wikliny czy tworzeniu ozdób z siana.

Ponadto, każdy uczestnik festiwalu mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif – budce, oraz wziąć udział w zabawach i  konkursach, w których można było wygrać upominki z regionu.

Wszystkie imprezy w ramach Małopolskiego Smaku odbywały się od godziny 10:00, a w Krakowie wyjątkowo wcześniej, bo już od godz. 8:00.

Małopolski Festiwal Smaku - Made in Małopolska odbył się w dniach 24-25 lutego w Zakopanem. Podczas wydarzenia można było wybierać spośród najlepszych smakołyków z regionu lub… napić się kawy w towarzystwie ojca Leona Knabita!

Grafika Małopolskiego Festiwalu Smaku


Prawdziwa eksplozja małopolskich smaków i aromatów czekała na gości festiwalu w weekend, 24-25 lutego na Placu Niepodległości w godz. od 11 do 19.

Miłośnicy regionalnych smaków mogli skosztować na miejscu małopolskich dań w nowoczesnym wydaniu przygotowanych przez Andrzeja Polana. Dla zmarzniętych amatorów zimowych atrakcji przygotowano ciepłe dania oraz grzańce z soków owocowych, podawane prosto z foodtrucka. Była także możliwość zrobienia zakupów na stoiskach małopolskich producentów żywności. Na smakoszy czekały m.in.: pierogi, ryby, wędliny, sery, czy miody. Podczas festiwalu nie zabrakło też dodatkowych atrakcji – zabaw i konkursów dla starszych i młodszych. Kulinarne aktywności poprowadziła Sylwia Ładyga – blogerka i uczestniczka znanych programów telewizyjnych.

Podwójną porcję dobrej energii przygotowano dla miłośników kawy – w specjalnie zaaranżowanej kawiarence można było skosztować pysznej i przygotowanej specjalnie na tą okazję kawy „Kaweleon” w niezwykłym towarzystwie ojca Leona Knabita. Nie lada gratką była też możliwość kupna opakowania KawyLeona, tak aby cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu. Cały zysk z jej sprzedaży został przeznaczony na Fundację Kropla Nadziei im. Ojca Leona Knabita, która wspiera dzieci z zanikiem mięśni.

Program:

24 lutego

11:00 - Oficjalne otwarcie Małopolskiego Festiwalu Smaku „Made in Małopolska”

  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach
  • Prezentacja wystawców
  • Konkursy z nagrodami

Ok. 12:55 – Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców

Ok. 14:00 – Rozmowa z O. Leonem Knabitem

  • Konkursy z nagrodami

Ok.15:40 - Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców
  • Konkurs z nagrodami

Ok. 17:15 - Pokaz gotowania w wykonaniu Adama Chrząstowskiego

  • Konkurs z nagrodami
  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach

Dodatkowe atrakcje podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku:

  • Degustacje produktów regionalnych

25 lutego

11:00 - Otwarcie 2 dnia Małopolskiego Festiwalu Smaku „Made in Małopolska”

  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach
  • Prezentacja wystawców
  • Konkursy z nagrodami

Ok. 12:55 – Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców

Ok. 14:00 – Rozmowa z O. Leonem Knabitem

  • Konkursy z nagrodami

Ok.15:40 - Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców
  • Konkurs z nagrodami

Ok. 17:15 - Pokaz gotowania w wykonaniu Adama Chrząstowskiego

  • Konkurs z nagrodami
  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach

Dodatkowe atrakcje podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku:

  • Degustacje produktów regionalnych