Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Członkowie

Od 4 sierpnia 2015:

Firma Agro-Wit, na polskim rynku producentów żywności, działa od 2000 roku i produkuje znakomite produkty kiszone – kapustę, ogórki oraz sok.

W roku 1996, Pan Jacek Malinowski przejął gospodarstwo po rodzicach, którzy zaczęli uprawiać kapustę już na początku lat 70-tych XX wieku, a sadzili jej wtedy tylko hektar.

Obecnie, Państwo Jacek i Agnieszka Malinowscy uprawiają kapustę, w Jelczy - niewielkiej miejscowości w gminie Charsznica, w powiecie miechowskim, na powierzchni ponad 15 ha.

Dzięki przestrzeganiu reżimów technologicznych oraz systematycznej kontroli jakości realizowanej zarówno w ramach działań własnych, jak również w ramach monitoringu jakości produktów i surowców prowadzonego, od roku 2005, przez laboratorium firmy TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., produkty firmy Agro-Wit cechuje, stale utrzymywana, wysoka jakość.

Procesy produkcji realizowane są zgodnie z wymaganiami systemu IFS (International Food Standard), w obiekcie gwarantującym higieniczne warunki produkcji, począwszy od przyjęcia surowca, poprzez kiszenie, konfekcjonowanie produktu, aż po magazynowanie i ekspedycję.

Więcej na: www.agro-wit.pl

Kontakt:
Agnieszka Malinowska
Jelcza 200a
32-250 Charsznica
tel.: +48 604 429 486

GPS N50.4279739 E19.8939829 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

To firma rodzinna, założona w 1989 roku.

Tajniki wyrabiania wędlin zostały przekazane z ojca na syna, dzięki czemu, od lat, zachowane są tradycyjne metody produkcji, oparte między innymi na naturalnym wędzeniu drewnem i starannym doborze przypraw.

Nie stosowanie żadnych sztucznych konserwantów, decyduje o niepowtarzalnym smaku i aromacie wyrobów.

Firma dba o różnorodność asortymentu.

Więcej na: www.gawor-wedliny.pl

Kontakt:
Szczepan Gawor
Podstolice 163
32-020 Wieliczka
tel.: + 48 12 289 57 20
fax: + 48 12 289 57 20

GPS N49.9548570 E20.0046701 (WGS84 decimal)

Sądecki Bartnik to firma rodzinna, założona w 1973 roku przez Annę i Janusza Kasztelewiczów, która znajduje się w Stróżach k/Grybowa - miejscowości malowniczo położonej w Beskidzie Sądeckim.

Na gości czeka tutaj restauracja Bartna Chata pełna miodowych potraw, opartych na tradycji wsi galicyjskiej.

Szczególnie smakowite są miodowe pierniczki i sernik z koziego sera z sosem malinowo - miodowym.

Degustacja wybornych piw miodowych i staropolskich miodów pitnych kończy ucztę.

Zmęczeni podróżnicy znajdą nocleg w pokojach gościnnych U Babci Marysi.

Ekologicznie czyste tereny, stały się idealnym miejscem dla gospodarstwa pszczelarskiego.

Pozyskiwane są tu zarówno delikatne miody wiosenne, jak i późniejsze, szlachetne miody lipowe i spadziowe, a także inne produkty pszczele tj.: pyłek kwiatowy, wosk, propolis, mleczko pszczele oraz pierzga.

Ponadto miłośnicy miodu i pasjonaci pszczół mogą podglądnąć pszczoły w pasiece oraz popróbować wielu rodzajów miodu, a także zwiedzić istniejące tutaj Muzeum Pszczelarstwa.

Więcej na: www.bartnik.pl

Kontakt:
Janusz Kasztelewicz
Stróże 235
33-331 Stróże
tel.: +48 18 445 18 82
fax: +48 18 445 18 72

GPS N49.6556 E20.9981 (WGS84 decimal)

Gospodarstwo Pasieczne "Pasieka u Kiejdów" położone jest w Bochni jednym z najstarszych miast Małopolski na pograniczu Pogórza Wiśnickiego i Kotliny Sandomierskiej w sąsiedztwie Puszczy Niepołomickiej i doliny rzeki Raby.

Państwo Kiejdowie są czwartym pokoleniem trudniącym się pszczelarstwem zawodowo.

Z pszczołami wędrują, co pozwala pozyskiwać miody odmianowe, zawsze najwyższej jakości.

Pasieki lokalizowane są w miejscach atrakcyjnych dla pszczół, z dala od dróg publicznych i oprysków.

W ofercie mają miody odmianowe tj.: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, mniszkowy, spadziowy, akacjowy oraz produkty pszczele tj.: propolis, pyłek kwiatowy i mleczko pszczele.

Mieszkańcom miasta oraz turystom odwiedzającym gospodarstwo starają się przybliżyć kulturalno - przyrodnicze dziedzictwo przodków.

Od maja do końca sierpnia przyjmowane są grupy zorganizowane, powyżej 10 osób, na pogadanki edukacyjne dotyczące pszczół i produktów pszczelich (po wcześniejszym ustaleniu terminu).

Dla odwiedzających, gospodarstwo czynne jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 8.00 do 17.00.

Kontakt:
Zofia Kiejdo
ul. Chodenicka 78
32-700 Bochnia
tel.: +48 728 223 231

GPS N49.97899 E20.39509 (WGS84 decimal)

Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej położona jest w rejonie Beskidu Wyspowego.

Specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających, serów twarogowych, masła, mleka spożywczego, śmietany, śmietanki, kefiru, zsiadłego mleka.

Surowiec do produkcji wyrobów pozyskiwany jest od krów wypasanych na pastwiskach górskich. Ten atut ekologiczny jest podstawą do produkcji artykułów o wyjątkowych cechach zdrowotnych i smakowych.

Spółdzielnia za swoją działalność otrzymała wiele nagród i wyróżnień. Za najwyższą jakość produkcji rolnej metodami ekologicznymi, mleka od krów rasy Polska Czerwona, otrzymała Certyfikat COBICO. Poza tym dyplom Mistrza Małopolski w kategorii FIRMA oraz licencję na posługiwanie się Godłem PROMOCYJNYM AGRO POLSKA.

Mleko od krów rasy Polska Czerwona oraz sery twarogowe niedojrzewające zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW.

Więcej na: www.osm-limanowa.com.pl

Kontakt:
Władysław Kapitan
ul. Starodworska 7
34-600 Limanowa
tel.: +48 18 332 51 10
fax +48 18 332 51 10 wew. 46

GPS N49.7395687 E20.3878835 (WGS84 decimal)

Kopalnia Soli "Wieliczka" to jeden z najcenniejszych zabytków kultury materialnej i duchowej na ziemiach polskich, rocznie odwiedzany przez ponad milion turystów z całego świata.

To także zabytek klasy światowej, wpisany jako jeden z pierwszych dwunastu obiektów na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.

Kopalnia Soli "Wieliczka" dzisiaj to zarówno wielowiekowa tradycja jak i nowoczesność, kilkusetletnia historia i podziemne miasto z rozbudowaną infrastrukturą.

Kopalnia to dorobek kilkudziesięciu pokoleń górników, pomnik historii Polski i narodu polskiego – marka, która istnieje w świadomości Polaków od stuleci.

Więcej na: www.kopalnia.pl

Kontakt:
Park Kingi 1
32-020 Wieliczka
tel.: +48 12 278 71 11

GPS N49.983098 E20.055432 (WGS84 decimal)

Firma jest cenionym producentem naturalnych soków owocowych i warzywnych oraz wyrobów alkoholowych.

Rozwój sadownictwa w regionie Łącka, jego różnorodność i bogactwo odmianowe pozwala na wytwarzanie soków, win owocowych, cydru i destylatów w różnych smakach.

W 2002 roku w gospodarstwie zainstalowano tradycyjną, ekologiczną prasę.

Tłoczony jest, z własnych owoców, moszcz jabłkowy, do którego nie dodaje się absolutnie nic. Jest to tylko naturalny sok wyciśnięty na zimno, zawierający cenne witaminy i mikroelementy. Obecnie dla trwałości sok ten jest pasteryzowany.

Firma jest właścicielem marek:
- Sok Maurera
- Łąckie Ogrody
- Manufaktura Maurera

Więcej na: www.maurer.com.pl

Kontakt:
Krzysztof Maurer
Zarzecze 1
33-390 Łącko
tel.: +48 18 444 64 27
fax: +48 444 41 28

GPS N50.4279739 E19.8939829 (WGS84 decimal)

Zakład Przetwórstwa Mięsnego został zarejestrowany w roku 1992 z chwilą otwarcia się, w Polsce, gospodarki rynkowej.

Jest to firma prywatna, rodzinna założona przez seniora rodu Tadeusza Płatka, zajmująca się produkcją pochodzenia zwierzęcego.

Tadeusz Płatek fach i wiedzę zawdzięcza swojemu ojcu, od którego przejął tradycje wytwarzania wędlin.

Receptury oparte są na lokalnej, wielopokoleniowej tradycji wytwarzania, wynikającej z wieloletnich doświadczeń rodzimych masarzy.

Więcej na: www.masarniaplatek.pl

Kontakt:
Marzena Zalarska Janusz Zalarski Tadeusz Platek
Nowa Wieś Szlachecka 51
32-060 Liszki
tel.: +48 12 270 25 83
fax: +48 12 270 25 83 wew. 25

GPS N50.01333 E19.41395 (WGS84 decimal)

Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna założona przez dwie kobiety Matkę i Córkę, które postanowiły przywrócić świetność stawom znajdującym się w sercu jednego z najpiękniejszych parków narodowych w Polsce - Ojcowskiego Parku Narodowego.

Głównym celem firmy jest odnowa hodowli pstrąga potokowego, a także propagowanie świadomego i etycznego chowu oraz edukacja społeczności w zakresie historii regionu i tradycji kulinarnych.

Zapraszamy do Ojcowa, gdzie w ogródku grillowym mogą Państwo skosztować świeżo wędzonych pstrągów prosto z wędzarni.

Kontakt:
Magdalena Węgiel
Ojców 48
32-047 Ojców
tel.:+48 664 038 672
+48 795 282 726

GPS N50.2078085 E19.8324766 (WGS84 decimal)

Firma produkuje naturalnie mętne soki owocowe i owocowo-warzywne.

Surowce, z których wytwarzane są soki pochodzą z własnego gospodarstwa oraz od zaufanych dostawców i są starannie wyselekcjonowane.

Wszystkie owoce i warzywa pochodzą z terenu Małopolski, co potwierdza przyznany firmie certyfikat "Produkt lokalny z Małopolski".

Więcej na: www.sokipawlowski.pl

Kontakt:
Antoni Marcin Pawlowski
Żbikowice 21
33-314 Łososina Dolna
tel.: +48 506 096 395

GPS N49.7390489 E20.5827141 (WGS84 decimal)

Winnica Zadora położona jest w Szczepanowicach nad Dunajcem i nawiązuje do tradycji winiarskiej związanej z tym regionem.

Istniejąca tu od XVII aż do początku XX w. winnica rodziny Chrząstowskich herbu Zadora została zniszczona podczas działań I wojny światowej.

Obecna Winnica została założona w 2007 roku.

Położona jest na stoku o średnim nachyleniu 10 % i wystawie południowej - 280 m npm. Na powierzchni 0,5 ha, posadzono 2000 krzewów.

Są to szczepy na wina białe: Johanniter, Phoenix, Solaris; a na wina różowe i czerwone: Dornfelder, Regent, Rondo.

Owoce natychmiast po zbiorze podlegają procesowi przerobu właściwemu dla win białych, różowych i czerwonych, tj. mieleniu, tłoczeniu lub maceracji oraz szczepieniu szlachetnymi drożdżami.

Do wyrobu używany jest wysokiej jakości surowiec, uzyskany poprzez ograniczenie ilości owoców pozyskiwanych z poszczególnych krzewów i ręczną ich selekcję.

Kontakt:
Zofia Michałowska
Szczepanowice 215
33-114 Rzuchowa 
Telefon +48 502 714 696

www.winnica-zadora.pl
GPS N49.936667 E20.9430056 (WGS84 decimal)

Od 9 sierpnia 2016:

Jest to bacówka, w której codziennie, w sezonie, wyrabiamy świeże oscypki i inne wyroby z mleka owczego.

Zapraszamy!

Więcej na: www.ujancoka.pl

Kontakt:
Janina Rzepka
Kucówka 6a
34 - 532 Jurgów
tel.: +48 666 950 710

Cały rok wynajmujemy nasz obiekt.

Dla naszych gości gotujemy z wykorzystaniem surowców z własnego gospodarstwa oraz lokalnych.

To wspaniałe miejsce na rodzinny wypoczynek. Cisza, spokój, piękne widoki i pyszne domowe jedzenie.

Więcej na: www.ujancoka.pl

Kontakt:
Janina Rzepka
Kucówka 6a
34 - 532 Jurgów
tel.: +48 666 950 710

Gospodarstwo prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą.

Proponowane produkty:

  • fasola Piękny Jaś
  • fasola z orzełkiem
  • marchew
  • buraki
  • pietruszka
  • ziemniaki

Kontakt:
Teresa Filipowicz
Mogilna 41
33 - 326 Mogilno
tel.: +48 507 452 717; +48 18 440 51 94

GPS: N 49.642518918906; E 20.831495465482

Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys to firma, której podstawowa działalnością są usługi gastronomiczne.

Siedziba firmy znajduje się w Schronisku Dobrych Myśli położonym w malowniczej miejscowości Jamna, na Pogórzu Rożnowskim.

Schronisko Dobrych Myśli to chata z drewnianych bali z dużym tarasem widokowym, na którym można zapomnieć o codzienności przeżyć cudowne chwile rozkoszując się smaczną kuchnią, urozmaicona potrawami tradycyjnymi.

Naszą sztandarową potrawą jest Żurek po chłopsku. Niezwykłym daniem są również Dunajeckie Otoczaki czy Kociołek Włóczykija. Na szczególna uwagę zasługuje też Placek Gaździny.

Schronisko Dobrych Myśli to dom z duszą, który powstał jako uzupełnienie wypoczynku w Jamnej, dla turystów pragnących spędzić wolny czas z dala od miejskiego zgiełku.

Więcej na: www.jamnaschronisko.pl

Kontakt:
Ewelina Morys
Jamna 46
32 - 842 Jamna
tel.: +48 510 573 218

GPS N49.77116 E20.83376 (WGS84 decimal)

Chatka Włóczykija jest pięknie położonym drewnianym domkiem z widokiem na Tatry i Pogórze.
Kameralny klimat miejsca i ogrodzona posesja sprawia, iż można tu odpocząć w intymnej atmosferze najbliższych. Obok chatki znajduje się młoda winnica, boisko, miejsce na ognisko oraz plac zabaw dla dzieci, a sąsiednie lasy obfitują w borowiki, kozaki oraz jagody.

W gospodarstwie znajdują się pokoje 2-4 osobowe z TV i WiFi. Do dyspozycji gości jest aneks kuchenny, sauna oraz przytulna sala z kominkiem dla ok. 20 osób oraz zadaszona wiata na ognisko mieszcząca ok. 60 os. Udostępniamy sprzęt rekreacyjny, sportowy, mapy i foldery o regionie.

Proponujemy wyżywienia w oparciu o uznaną domową kuchnię na bazie własnych produktów, z szeroką ofertą regionalnych potraw.
Oferujemy wyżywienie w gospodarstwie, z degustacją potraw lokalnych oraz wina z naszej winnicy, lub w sąsiednim Schronisku Dobrych Myśli słynącym z regionalnych potraw z fasoli i żurku po chłopsku.

Jest to idealne miejsce na rodzinny wypoczynek, pobyt we dwoje, czy okazjonalne spotkania integracyjne.

Chętnie pomożemy zaplanować wolny czas, podpowiemy jakie miejsca warto odwiedzić, zorganizujemy kulig lub biesiadę przy ognisku z regionalną strawą.

W Chatce Włóczykija wykorzystywana jest energia odnawialna.

Serdecznie zapraszamy na letni wypoczynek, ferie zimowe oraz obozy i plenery.

Więcej na: www.jamna.eu

Kontakt:
Adam Gancarek
Jamna 46
32 - 842 Jamna
tel.: +48 603 811 711

GPS N49.77116 E20.83376 (WGS84 decimal)

Firma powstała w 2010 roku. Podstawową działalnością rodzinnej firmy jest produkcja wyrobów z karpia, choć w ofercie znajdują się również inne ryby hodowane na terenie Doliny Karpia m.in. pstrąg, jesiotr, sum, amur czy tołpyga.

Do sztandarowych, wielokrotnie nagradzanych produktów naszej firmy należą karp wędzony oraz filety z karpia i pulpety karpiowe w zalewie octowej.

Przetwory ze Spiżarni Doliny Karpia: karp wędzony, karp w zalewie octowej, pstrąg wędzony, jesiotr wędzony, karp w pomidorach, pulpety karpiowe w zalewie, pulpety karpiowe w pomidorach, pstrąg w zalewie, karp wędzony w zalewie są produktami certyfikowanymi ("Produkt Lokalny z Małopolski").

Więcej na: www.spizarniadolinykarpia.pl

Kontakt:
Marek Mostowik
Brzezinka 104
34 - 114 Brzeźnica
tel.: +48 502 376 383

GPS N49.9586600 E19.6523270 (WGS84 decimal)

Gospodarstwo Pasieczne Beskidzka Barć znajduje się w miejscowości Tarnawa, w gminie Łapanów.

Obecnie liczy 260 rodzin pszczelich rozmieszczonych w kilku pasiekach.

Głównym produktem pozyskiwanym w pasiece są miody odmianowe:

  • wielokwiatowy
  • mniszkowy
  • rzepakowy
  • akacjowy
  • lipowy
  • nektarowo - spadziowy
  • spadziowy
  • jak również pyłek pszczeli, propolis i pierzga w miodzie

Dystrybucja produktów pszczelich odbywa się głównie w formie sprzedaży bezpośredniej w przydomowym sklepiku, jak również w okolicznych sklepach, kilku punktach w Krakowie oraz poprzez wysyłkę bezpośrednio do klienta.

Więcej na: www.beskidzkabarc.pl

Kontakt:
Iwona Satoła; Przemysław Satoła
Tarnawa 140
32 - 741 Tarnawa
tel.: +48 668 476 766 (Iwona Satoła); +48 600 094 922 (Przemysław Satoła)

GPS: N 49,49427601; E 20, 17345459

W Starym Domu Zdrojowym, bo tak nazywa się nasza restauracja i kawiarnia, przyjmujemy gości. Robimy to we dwie, matka z córką.

Sztuka gościnności to nasza pasja, zainspirowana rodzinnymi tradycjami. Od 2007 r. wspólnie z naszym zespołem dbamy, aby Stary Dom Zdrojowy był miejscem wyjątkowym w Wysowej - Zdroju i w Beskidzie Niskim.

Mamy to szczęście, że nasza restauracja mieści się w stuletniej willi, zbudowanej w duchu architektury krynickiej. Stare wnętrza, charakterystyczne zdobienia snycerskie przypominają, że Wysowa od dawna była kolebką tradycji.

Wszystkie potrawy przygotowujemy od początku do końca w naszej kuchni. Samodzielnie kisimy kapustę, barszcze, rydze, a nawet cytryny. Pieczemy chleby na zakwasie, robimy makarony, konfitury, wędzimy kiełbasy, suszymy grzyby, marynujemy śledzie...pieczemy ciasta, ciasteczka i torty.

Wykorzystujemy lokalne składniki i z lubością patrzymy na zadowolonych gości, którzy wracają do nas, aby posiedzieć, porozmawiać i doznać kulinarnych rozkoszy.

Godziny otwarcia/prowadzenia działalności:
- w okresie letnim: codziennie: 10-21
- w okresie jesienno-zimowym:
poniedziałek-czwartek, niedziela: 11-19
piątek-sobota: 11-21

Kontakt:
Barbara Miernik
Wysowa-Zdrój 12
38 - 316 Wysowa - Zdrój 
Telefon +48 509 249 716

www.wysowa.com.pl
GPS N49,4390914 E21,1774789 (WGS84 decimal)

Tradycje leczenia uzdrowiskowego i wypoczynku w Wysowej - Zdroju sięgają XVIII wieku.

W roku 1882 Wysowa oficjalnie otrzymała status uzdrowiska.

W końcowych latach XIX wieku eksploatowano wody z siedmiu źródeł i używano ich do kąpieli, natrysków, inhalacji, kuracji pitnej oraz butelkowano i sprzedawano.

Uzdrowisko Wysowa S.A. jest firmą działającą od 1959 roku. Zasadniczym profilem firmy było i jest prowadzenie leczenia uzdrowiskowego i rehabilitacji oraz produkcja wód mineralnych, leczniczych i smakowych.

Uzdrowisko Wysowa S.A. otrzymało wiele nagród i wyróżnień m.in.:

  • Gazela Biznes 2009, 2010, 2013, 2014 2015
  • Diament Forbesa
  • Laur Konsumenta - „Wysowianka”;
  • Specjał Regionalny -„Wysowianka”
  • Złoty medal Targów Zdrowego Życia i Żywności –„Henryk”, „Józef” i „Franciszek”
  • Dyplom Zdrowy Smak –„Wysowianka”
  • Złoty medal na Międzynarodowych Targach Katowickich –„Józef”, „Henryk” i „Franciszek”
  • Diabetica Expo 1 miejsce –„Henryk”;
  • Nagroda główna na targach HoReCa GASTROFOO -„Wysowianka – Zdrój”.

Więcej na: www.uzdrowisko-wysowa.pl

Kontakt:
Wacław Furmanek
Wysowa - Zdrój 149
38 - 316 Wysowa - Zdrój
tel.: +48 18 353 22 20

GPS N49.43787 E21.177227 (WGS84 decimal)

Gospodarstwo położone jest na Podhalu w miejscowości Ząb, najwyżej położonej w Polsce, w powiecie tatrzańskim.

Specjalizuje się w produkcji mleka krowiego oraz żywca cielęcego i wołowego.

Mleko przeznaczone jest do produkcji serów górskich według tradycyjnej receptury.

Więcej na: www.noclegizab.eu

Kontakt:
Janina i Bolesław Bobakowie
Ząb 175
34 - 521 Ząb
tel.: +48 18 29 81 065; +48 660 291 385

GPS N49.338357 E19.954265 (WGS84 decimal)

Od 23 marca 2017:

Oferujemy Państwu najwyższej jakości ekologiczną wołowinę kulinarną bydła ras mięsnych i rodzimych.

Naszym sztandarowym produktem jest młoda wołowina francuskiej mięsnej rasy bydła Limousine. W ofercie posiadamy również wołowinę ras Simental, Highland oraz oczywiście Polskiej Czerwonej.

Ta ostatnia stara polska rasa bydła znajduje się w programie ochrony zasobów genetycznych, a produkty mięsne z niej uzyskane zostały zarekomendowane do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska.

Mięso rasy Polskiej Czerwonej charakteryzuje się bardzo dobrą jakością, lekką marmurkowatością i wysoką smakowitością.

Nasze mięso nigdy nie jest anonimowe. Na każdej etykiecie, oprócz niezbędnych informacji, wymieniony jest z imienia i nazwiska rolnik, który zwierzę wyhodował. Podany jest też adres jego gospodarstwa oraz numer certyfikatu ekologicznego.

Dbamy o to, aby zwierzęta trawożerne były żywione i żyły zgodnie ze swoją naturą.

Więcej na: https://pl-pl.facebook.com/oikos.krzywa

Kontakt:
Marcin Wójcik
Krzywa 25
38 - 307 Sękowa
tel.: 504 218 480

Galeria zdjęć

Posiadamy gospodarstwo towarowe, położone na typowo rolniczym terenie Wyżyny Miechowskiej.

Specjalizujemy się w ekologicznej produkcji ziół. Powierzchnia całkowita gospodarstwa to 13,36 ha.

Uprawiamy m.in.:

  • melisę lekarską,
  • miętę pieprzową,
  • babkę lancetowatą,
  • dziurawiec zwyczajny,
  • pokrzywę,
  • szałwię lekarską,
  • koper włoski,
  • jeżówkę purpurową.

Więcej na: www.sprzedazziol.pl

Kontakt:
Artur Kisiel
Nieszków 45 a
32-218 Słaboszów
tel.: +48 507 024 649

Jeśli chcesz odpocząć z dala od zgiełku miasta skosztować potraw przygotowanych tylko z naturalnych produktów i przekonać się czym jest polska gościnność odwiedź koniecznie Gospodarstwo Ekologiczne „Pszczółki”. Tu w Niezwojowicach poczujesz wyjątkowy smak gęsi czy szarlotki oraz przekonasz się o uzdrawiającej mocy herbatki lipowej.

To również miejsce, w którym na lekcjach historii o nudzie nie będzie mowy. W stroju kosyniera przywita Cię gospodarz Jan król. Historię bitwy pod Racławicami zobaczysz na specjalnej makiecie.

W gospodarstwie możesz wcielić się w kucharza. Pod okiem Danuty i Agnieszki Król zrobisz pyszne rogaliki, z których słynie gospodarstwo. Tu skosztujesz innych wyjątkowych produktów tj.: gęś biesiadna wsią zalana pieczona na kapuście z jabłkami i śliwkami węgierkami, gruszki bądź śliwki węgierki w zalewie domowej, chleb razowy czy oczywiście pyszną szarlotkę.

A po smakołykach wybierz się na spacer po gospodarstwie.
Możesz odpocząć w pięknym sadzie. Kolejnym przystankiem może być pasieka i dom pszczelarza. Atrakcji nie zabraknie.

Więcej na: www.pszczolki.org

Kontakt:
Agnieszka Król
Niezwojowice 23
32-109 Pałecznica
tel.: 660 431 061
fax: 41 38 48 102

Od 10 sierpnia 2017:

Gospodarstwo Rolne Zbigniew Kochniarczyk zostało zostało zarejestrowane dnia 20 marca 2008 roku.

W asortymencie firmy przeważają sery, w tym m.in.: bundz zwykły, bundz z zalewy ziołowej, bundz z ziołami czy sery dojrzewające z różnymi dodatkami. Ważne miejsce zajmują także mleko oraz jajka.

Na podstawie zarejestrowanej działalności firma może sprzedawać mięso.

Swoje produkty sprzedaje na „Targu Pietruszkowym” w Krakowie.

Gospodarstwo otrzymało wiele nagród i wyróżnień za swoje produkty.

Więcej na: www.targpietruszkowy.pl

Kontakt:
Katarzyna Kochniarczyk
Łętowe 274
34-733 Mszana Dolna
tel.: 18 331 51 37

GPS N49.634641 E20.153396 (WGS84 decimal)

Od 20 marca 2018:

Agroturystyka Malowane Wierchy Sylwia Pach – jest usytuowana we wsi Gładyszów, u stóp Magury Małastowskiej w Beskidzie Niskim. Gospodyni pochodzi z rodziny o łemkowskich korzeniach. Dlatego turystom odwiedzającym jej ośrodek proponuje potrawy bazujące na przepisach zarówno łemkowskich, jak i polskich. W kuchni wykorzystuje produkty pochodzenia lokalnego, zwłaszcza te, które ma z rodzinnego gospodarstwa, pasieki oraz warzywniaka. Ponadto korzysta z obfitości i bogactwa lasów i łąk. W jadłospisach, które przygotowuje dla gości, zawsze uwzględnia potrawy kuchni regionalnej. Wśród 15 rekomendowanych w sieci produktów, które powstają w jej gospodarstwie warto wymienić: chleb żytni razowy, zupę ziemniaczaną „komperiankę”, keczup z cukinii, miodownik, placuszki serowe czy lemoniadę miodowo-miętową.

Dom Gościnny Szpilkowo Anna i Artur Szpil – to położone w Nowicy, u stóp Magury Małastowskiej, funkcjonujące od 5 lat gospodarstwo agroturystyczne. Chata państwa Szpil powstała z dwóch przeniesionych, starych, drewnianych domów z Łużnej i z okolic Nowego Sącza. Turyści odwiedzający dom gościnny mogą się tu delektować prostotą, ale też wyśmienitym smakiem posiłków bazujących na sezonowych produktach. Właściciele domu uprawiają ogród warzywny, prowadzą sad owocowy, przygotowują przetwory, dżemy, konfitury, soki i syropy. Potrawy proponowane gościom są przygotowywane na bazie najwyższej jakości produktów, z uwzględnieniem tradycyjnych receptur. Część z nich tworzona jest także z dzikich roślin jadalnych, które idealnie odświeżają stare przepisy. Na liście 9 rekomendowanych przysmaków znalazły się m.in.: proziaki faszerowane ziołami i serem podpuszczkowym domowej roboty, jajecznica z krwawnikiem, sałatka kwiatowa, fuczki łemkowskie czy pierogi magurskie.

Gospodarstwo rolne i agroturystyczne „We młynie” Elżbieta i Paweł Woźniczka – to miejsce położone na północ od Krakowa, a konkretnie w Prądniku Korzkiewskim (gmina Wielka Wieś). Jest prowadzone przez pracujące w gospodarstwie małżeństwo. Gospodarz, po dziadku i ojcu, przejął pasję związaną z pszczelarstwem. Jego pasieka liczy dziś około 25 uli, skąd pozyskuje najwyższej jakości miód. Warzywa, owoce, zioła, które serwują gościom, pochodzą z własnych upraw oraz okolicznych łąk i lasów. Gospodarstwo wyróżnia 25 rekomendowanych w sieci produktów. Wśród nich są: syrop z kwiatów bzu czarnego, powidła śliwkowe, kapusta kiszona z beczki, przecier z pomidorów, a także kilka rodzajów miodów i ziół.

Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” Piotr Kołacz - historia pasieki sięga II połowy lat 50. ubiegłego stulecia, kiedy dziadek pana Piotra otrzymał pierwszy rój pszczeli. Pszczelarstwem trudnił się także jego ojciec, z którym razem stworzyli rodzinne gospodarstwo pasieczne, liczące obecnie 380 pszczelich rodzin. Gospodarstwo usytuowane jest we wschodniej części województwa małopolskiego w Dolinie Dunajca nad Jeziorem Rożnowskim. Część obszaru gminy Gródek nad Dunajcem, na którym rozmieszczone są pasieki całkowicie pokrywa się z terenem ciężkowicko-rożnowskiego parku krajobrazowego. Wśród 8 rekomendowanych produktów powstających w gospodarstwie oprócz miodów m.in. akacjowego, lipowego czy nawłociowego są także pyłek kwiatowy i pierzga.

Gospodarstwo Wolica Danuta Rybska – w prowadzonym od 1993 roku gospodarstwie położonym na terenie Olszany pani Danuta kontynuuje – zapoczątkowaną przez jej dziadka, a następnie z sukcesami prowadzoną przez jej mamę – produkcję owoców. Oprócz sadu, uprawia ogród warzywny, nie używając przy tym żadnych oprysków i sztucznych nawozów. A z nich powstają rekomendowane w sieci najwyższej jakości produkty (31) m.in. dżemy (np. wiśniowy z jabłkiem, agrestowy z jabłkiem, powidła śliwkowe), konfitury (z truskawek i wiśni), czy syropy (np. z aronii, derenia, czy czerwonej porzeczki). Obecnie większość przepisów na marmolady, konfitury czy kompoty to autorskie pomysły gospodyni.

EKOMIODY Lidia Moroń-Morawska – pasieka pani Lidii powstała z pasji i fascynacji do pszczół. Swoją przygodę z pszczelarstwem rozpoczęła w 2007 roku. Rok później rozpoczęła studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a w 2014 roku wydała Wielką Encyklopedię Pszczelarską, której jest współautorem. Od roku 2016 może posługiwać się logiem rolnictwa ekologicznego. EKOMIODY to pierwsza i jak dotąd jedyna pasieka w Małopolsce, która pozyskuje miody z ekologicznym certyfikatem. Specjalnością pasieki jest "Małopolski Miód Spadziowy" produkt wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Oprócz niego, wśród rekomendowanych w sieci produktów są: ekologiczny miód akacjowy i wielokwiatowy oraz ekologiczny pyłek pszczeli i ekologiczny propolis.

 

Od 14 sierpnia 2018:

Od 19 marca 2019: