Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Członkowie

Od 4 sierpnia 2015:

Dwaj męźczyźni i chłopiec stojących w środku pola kapusty.

W roku 1996, Pan Jacek Malinowski przejął gospodarstwo po rodzicach, którzy zaczęli uprawiać kapustę już na początku lat 70-tych XX wieku, a sadzili jej wtedy tylko hektar.
Firma Agro-Wit, na polskim rynku producentów żywności, działa od 2000 roku i produkuje znakomite produkty kiszone – kapustę, ogórki oraz sok.

Obecnie, Państwo Jacek i Agnieszka Malinowscy uprawiają kapustę, w Jelczy-niewielkiej miejscowości w gminie Charsznica, w powiecie miechowskim, na powierzchni ponad 15 ha.

Dzięki przestrzeganiu reżimów technologicznych oraz systematycznej kontroli jakości realizowanej zarówno w ramach działań własnych, jak również w ramach monitoringu jakości produktów i surowców prowadzonego, od roku 2005, przez laboratorium firmy TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., produkty firmy Agro-Wit cechuje, stale utrzymywana, wysoka jakość.

Procesy produkcji realizowane są zgodnie z wymaganiami systemu IFS (International Food Standard), w obiekcie gwarantującym higieniczne warunki produkcji, począwszy od przyjęcia surowca, poprzez kiszenie, konfekcjonowanie produktu, aż po magazynowanie i ekspedycję.

Produkty rekomendowane do sieci:
 1. Kapusta kiszona z winem
 2. Kapusta kiszona gołąbkowa
 3. Sok z kapusty kiszonej
 4. Ogórki kiszone z czosnkiem
 5. Charsznicka kapusta kiszona (kwaszona)
 6. Charsznicka kapusta kiszona – produkt ekologiczny
 7. Staropolski farsz kapuściano – grzybowy z charsznickiej kapusty kiszonej (kwaszonej)
 8. Kalarepa kiszona
 9. Rzodkiewki kiszone
10. Kiszone jabłka w kapuście
11. Gruszki kiszone z goździkiem

Więcej na: www.agro-wit.pl

Kontakt:
Agnieszka Malinowska
Jelcza 200a
32-250 Charsznica
tel.: +48 604 429 486

GPS N50.4279739 E19.8939829 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Okazały udziec wieprzowy leżący na stole z ciemnego drewna. Wokół dekoracje z czosnku, gałązki rozmarynu, palącej się świecy, stylowych sztućców, kryształu soli, ziaren pieprzu..

Szczepan Gawor- GAWOR - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja to firma rodzinna, założona w 1989 roku.

Tajniki wyrabiania wędlin zostały przekazane z ojca na syna, dzięki czemu, od lat, zachowane są tradycyjne metody produkcji, oparte między innymi na naturalnym wędzeniu drewnem i starannym doborze przypraw.

Niestosowanie żadnych sztucznych konserwantów, decyduje o niepowtarzalnym smaku i aromacie wyrobów.

Firma dba o różnorodność asortymentu.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Boczek gotowany z Podstolic
  2. Kiełbasa wiejska z Podstolic
  3. Kiszka z Podstolic
  4. Szynka Podstolego
  5. Szynka Podstolego z nogą
  6. Kiełbasa piaszczańska
  7. Kabanos książęcy z Podstolic
  8. Kiełbasa krakowska podsuszana
  9. Kiełbasa biała parzona
10. Kiełbasa jałowcowa
11. Kiełbasa polędwicowa
12. Kiełbasa myśliwska
13. Kiełbasa zwyczajna
14. Salceson golonkowy
15. Pasztetowa wiejska
16. Baleron gotowany
17. Polędwica z ognia
18. Kiełbaski podstolickie
19. Parówki z Podstolic
20. Szynka wołowa
21. Kabanos wołowy

Więcej na: www.gawor-wedliny.pl

Kontakt:
Szczepan Gawor
Podstolice 163
32-020 Wieliczka
tel.: + 48 12 289 57 20
fax: + 48 12 289 57 20

GPS N49.9548570 E20.0046701 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Trójkatny kawałek miodownika na białym talerzu, udekorowany mała zielona gałązką. Widoczny fragment dłoni z widelcem, na którym jest kawałek ciasta.

Sądecki Bartnik to firma rodzinna, która znajduje się w Stróżach k/Grybowa-miejscowości malowniczo położonej w Beskidzie Sądeckim. Została założona w 1973 roku przez Annę i Janusza Kasztelewiczów.

Ekologicznie czyste tereny, stały się idealnym miejscem dla gospodarstwa pszczelarskiego.

Na gości czeka tutaj restauracja Bartna Chata pełna miodowych potraw, opartych na tradycji wsi galicyjskiej.

Szczególnie smakowite są miodowe pierniczki i sernik z koziego sera z sosem malinowo - miodowym.

Degustacja wybornych piw miodowych i staropolskich miodów pitnych kończy ucztę.

Zmęczeni podróżnicy znajdą nocleg w pokojach gościnnych U Babci Marysi.

Pozyskiwane są tu zarówno delikatne miody wiosenne, jak i późniejsze, szlachetne miody lipowe i spadziowe, a także inne produkty pszczele tj.: pyłek kwiatowy, wosk, propolis, mleczko pszczele oraz pierzga.

Ponadto miłośnicy miodu i pasjonaci pszczół mogą podglądnąć pszczoły w pasiece oraz popróbować wielu rodzajów miodu, a także zwiedzić istniejące tutaj Muzeum Pszczelarstwa.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Sądecki miód spadziowy
2. Zupa ziemniaczana z majerankiem
3. Rosół z kury zielononóżki
4. Pierogi z kozim serem i cząbrem
5. Sernik z sera koziego z sosem malinowo – miodowym
6. Pierniczki miodowe
7. Miodownik z orzecham
8. Napój miodowo – miętowy „Bzyk”

Więcej na: www.bartnik.pl

Kontakt:
Anna Kasztelewicz
Stróże 235
33-331 Stróże
tel.: +48 18 445 18 82
fax: +48 18 445 18 72

GPS N49.6556 E20.9981 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Kilka kolorowych uli stojących na tle zieleni. Na każdym z uli położony jest kamień.

Gospodarstwo Pasieczne "Pasieka u Kiejdów" położone jest w Bochni jednym z najstarszych miast Małopolski, na pograniczu Pogórza Wiśnickiego i Kotliny Sandomierskiej w sąsiedztwie Puszczy Niepołomickiej i doliny rzeki Raby.

Państwo Kiejdowie są czwartym pokoleniem trudniącym się pszczelarstwem zawodowo.

Z pszczołami wędrują, co pozwala pozyskiwać miody odmianowe, zawsze najwyższej jakości.

Pasieki lokalizowane są w miejscach atrakcyjnych dla pszczół, z dala od dróg publicznych i oprysków.

W ofercie mają miody odmianowe tj.: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, mniszkowy, spadziowy, akacjowy oraz produkty pszczele tj.: propolis, pyłek kwiatowy i mleczko pszczele.

Mieszkańcom miasta oraz turystom odwiedzającym gospodarstwo starają się przybliżyć kulturalno - przyrodnicze dziedzictwo przodków.

Od maja do końca sierpnia przyjmowane są grupy zorganizowane, powyżej 10 osób, na pogadanki edukacyjne dotyczące pszczół i produktów pszczelich (po wcześniejszym ustaleniu terminu).

Dla odwiedzających, gospodarstwo czynne jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 8.00 do 17.00.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Miód wielokwiatowy
2. Miód rzepakowy
3. Miód lipowy
4. Miód mniszkowy
5. Miód spadziowy
6. Miód nektarowo-spadziowy
7. Pyłek kwiatowy
8. Pierzga

Więcej na: https://pl-pl.facebook.com/pasiekaukiejdow/

Kontakt:
Zofia Kiejdo
ul. Chodenicka 78
32-700 Bochnia
tel.: +48 728 223 231

GPS N49.97899 E20.39509 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Kolorowy plakat OSM z logotypem oraz zdjęciami kilku produktów.

Historia działalności obecnej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej (OSM) w Limanowej sięga 1927 r

Specjalizuje się ona w produkcji serów dojrzewających, serów twarogowych, masła, mleka spożywczego, śmietany, śmietanki, kefiru, zsiadłego mleka.

Surowiec do produkcji wyrobów pozyskiwany jest od krów wypasanych na pastwiskach górskich. Ten atut ekologiczny jest podstawą do produkcji artykułów o wyjątkowych cechach zdrowotnych i smakowych.

Spółdzielnia Mleczarska sprzedaje swoje produkty na terenie kraju, ale może także prowadzić działalność na rynkach krajów Unii Europejskiej.

OSM z Limanowej za swoje produkty otrzymała wiele nagród i wyróżnień.

Mleko od krów rasy Polska Czerwona oraz sery twarogowe niedojrzewające, produkowane przez Spółdzielnię, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Produkty rekomendowane do sieci:
1.Mleko od krów rasy Polska Czerwona
2.Sery twarogowe niedojrzewające
3.Masło z Limanowej
4.Śmietana z Limanowej
5.Zsiadłe mleko z Limanowej
6.Kefir z Limanowej

Więcej na: www.osm-limanowa.com.pl

Kontakt:
Józef Urbański
ul. Starodworska 7
34-600 Limanowa
tel.: +48 18 332 51 10
fax +48 18 332 51 10 wew. 46

GPS N49.7395687 E20.3878835 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Prostokątny stół przykryty różówym obrusem i dużą biała serwetą. Na stole ustawione różnorodne opakowania z solą. Obok stołu drewniana beczka z solą. wszystko na tle ściany w podziemnej komorze kopalni soli.

Kopalnia Soli "Wieliczka" to jeden z najcenniejszych zabytków kultury materialnej i duchowej na ziemiach polskich, rocznie odwiedzany przez ponad milion turystów z całego świata.

To także zabytek klasy światowej, wpisany jako jeden z pierwszych dwunastu obiektów na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.

Kopalnia Soli "Wieliczka" dzisiaj to zarówno wielowiekowa tradycja jak i nowoczesność, kilkusetletnia historia i podziemne miasto z rozbudowaną infrastrukturą.

Kopalnia to dorobek kilkudziesięciu pokoleń górników, pomnik historii Polski i narodu polskiego – marka, która istnieje w świadomości Polaków od stuleci.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Sól kamienna
2. Sól warzona niejodowana
3. Sól warzona jodowana
4. Sól warzona dietetyczna

Więcej na: www.kopalnia.pl

Kontakt:
Marcin Mlostek
Park Kingi 1
32-020 Wieliczka
tel.: +48 12 278 73 27

GPS N49.983098 E20.055432 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Stół przykryty czarną chustą z frędzlami i wzorem w kwiatry. N atym stoją różne butelki z sokami, winem, syropami, okowitami. Na przodzie ułożone ulotki.

Firma jest cenionym producentem naturalnych soków owocowych i warzywnych oraz wyrobów alkoholowych.

Rozwój sadownictwa w regionie Łącka, jego różnorodność i bogactwo odmianowe pozwala na wytwarzanie soków, win owocowych, cydru i destylatów w różnych smakach.

W 2002 roku w gospodarstwie zainstalowano tradycyjną, ekologiczną prasę.

Firma jest właścicielem marek:
- Sok Maurera
- Łąckie Ogrody
- Manufaktura Maurera

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Soki Maurera:
  1.1.   aroniowy
  1.2.   buraczkowy
  1.3.   brzoskwiniowy
  1.4.   z czarnego bzu
  1.5.   z czarnych porzeczek
  1.6.   z czerwonych porzeczek
  1.7.   czereśniowy
  1.8.   jabłkowy
  1.9.   jabłkowy z miętą
  1.10. jabłkowy z melisą
  1.11. marchewkowy
  1.12. morelowo–marchewkowo–jabłkowy
  1.13. pomidorowy
  1.14. rabarbarowy
  1.15. śliwkowy
  1.16. truskawkowy
  1.17. wiśniowy
  1.18. żurawinowy
2.Syropy owocowe Łąckie Ogrody:
  2.1    agrestowy
  2.2    aroniowy
  2.3    z czarnych porzeczek
  2.4    z dzikiej róży
  2.5    malinowy
  2.6    rabarbarowy
  2.7    truskawkowy
  2.8    wiśniowy
  2.9    żurawinowy
3.Soki owocowe i warzywne Łąckie Ogrody:
  3.1    jabłkowo – aroniowy
  3.2    jabłkowo – brzoskwiniowy
  3.3    jabłkowo – porzeczkowy
  3.4    jabłkowy
  3.5    jabłkowo – marchewkowy
  3.6    jabłkowo – morelowy
  3.7    jabłkowo – rabarbarowy
  3.8    jabłkowo – wiśniowy
  3.9    śliwkowy
4.Destylaty: 
  4.1.    aroniowica
  4.2.    borówkowica
  4.3.    brzoskwiniowica
  4.4.    gruszkowica
  4.5.    czereśniowica
  4.6.    jabłkowica
  4.7.    malinowica
  4.8.    morelowica
  4.9.    porzeczkowica
  4.10.  porzeczkowica czerwona
  4.11.  śliwowica
  4.12.  williams
  4.13.  wiśniowica
  4.14.  jabłkowica z miętą
  4.15.  jabłkowica z melisą
  4.16.  jabłkowica Booskop
  4.17.  jabłkowica Landsberska
  4.18.  jabłkowica Cesarz Wilhelm
  4.19.  jabłkowica Rubinola
5.Wina owocowe:
  5.1.    agrestowe
  5.2.    aroniowe
  5.3.    czarna porzeczka
  5.4.    czerwona porzeczka
  5.5.    dzika róża
  5.6.    rabarbarowe
  5.7.    wiśniowe
6.Cydr

Więcej na: www.maurer.com.pl

Kontakt:
Krzysztof Maurer
Zarzecze 1
33-390 Łącko
tel.: +48 18 444 64 27
fax: +48 18 444 41 28

GPS N50.4279739 E19.8939829 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Na drewnianej desce okazałe pęto kiełbasy udekorowane czerwoną papryką, żółtymi pomidorkami koktajlowymi, liściem bazylii

Zakład Przetwórstwa Mięsnego został zarejestrowany w roku 1992 z chwilą otwarcia się, w Polsce, gospodarki rynkowej.

Jest to firma prywatna, rodzinna założona przez seniora rodu Tadeusza Płatka, zajmująca się produkcją pochodzenia zwierzęcego.

Tadeusz Płatek fach i wiedzę zawdzięcza swojemu ojcu, od którego przejął tradycje wytwarzania wędlin.

Receptury oparte są na lokalnej, wielopokoleniowej tradycji wytwarzania, wynikającej z wieloletnich doświadczeń rodzimych masarzy.

Produkty rekomendowane do sieci:
 1. Szynka wiejska wędzona
 2. Sopocka wędzona
 3. Baleron wędzony
 4. Boczek wędzony bez żeberek
 5. Kiełbasa wiejska z galaretką z Nowej Wsi Szlacheckiej
 6. Kiełbasa małopolska
 7. Kiełbasa lisiecka
 8. Szynka z/k wiejska wędzona
 9. Szynka z indyka
10. Szynka wołowa tradycyjna
11. Rolada boczkowa tradycyjna
12. Bekon tradycyjny wędzony
13. Kiełbasa wieprzowo-cielęca
14. Kiełbasa schabowa tradycyjna
15. Kiełbasa drobiowa
16. Kiełbasa myśliwska
17. Krakowska sucha
18. Salceson z Liszek/mały
19. Kiełbasa wiejska
20. Szynka wędzona z listkiem
21. Sopocka wędzona z listkiem
22. Golonko wędzone z Liszek
23. Żeberko wędzone

Więcej na: www.masarniaplatek.pl

Kontakt:
Janusz Zalarski
Nowa Wieś Szlachecka 51
32-060 Liszki
tel.: +48 12 270 25 83
fax: +48 12 270 25 83 wew. 25

GPS N50.01333 E19.41395 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Trzy wędzone pstrągi leżace na białym i szarym papierze z logotypem firmy.

Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna założona przez dwie kobiety Matkę i Córkę, które postanowiły przywrócić świetność stawom znajdującym się w sercu jednego z najpiękniejszych parków narodowych w Polsce - Ojcowskiego Parku Narodowego.

Głównym celem firmy jest odnowa hodowli pstrąga potokowego, a także propagowanie świadomego i etycznego chowu oraz edukacja społeczności w zakresie historii regionu i tradycji kulinarnych.

Zapraszamy do Ojcowa, gdzie w ogródku grillowym mogą Państwo skosztować świeżo wędzonych pstrągów prosto z wędzarni.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Pstrąg ojcowski potokowy surowy
2. Pstrąg ojcowski tęczowy surowy
3. Pstrąg ojcowski potokowy wędzony
4. Pstrąg ojcowski tęczowy wędzony
5. Pstrąg ojcowski potokowy grillowany
6. Pstrąg ojcowski tęczowy grillowany

Więcej na: https://pl-pl.facebook.com/pstragojcowski/

Kontakt:
Magdalena Węgiel
Ojców 48
32-047 Ojców
tel.:+48 664 038 672
      +48 795 282 726

GPS N50.2078085 E19.8324766 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Na tle drewnianej paczki stoja butelki z różnymi sokami, Obok również leży kilka jabłek. Wszystko ustawione na słomie.

Firma produkuje naturalnie mętne soki owocowe i owocowo-warzywne.

Surowce, z których wytwarzane są soki pochodzą z własnego gospodarstwa oraz od zaufanych dostawców i są starannie selekcjonowane.

Wszystkie owoce i warzywa pochodzą z terenu Małopolski, co potwierdza przyznany firmie certyfikat "Produkt lokalny z Małopolski".

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Soki owocowe:
  1.1. jabłkowy
  1.2. jabłkowo – gruszkowy
  1.3. jabłkowo - porzeczkowy
  1.4. jabłkowo – aroniowy
  1.5. jabłkowo – wiśniowy
  1.6. aroniowy
2. Soki warzywno-owocowe:
  2.1 jabłkowo - selerowy
  2.2 jabłkowo – pietruszkowy
  2.3 jabłkowo – marchwiowy
  2.4 jabłkowo – buraczany
  2.5 jabłkowo – marchwiowo – buraczany
3. Soki warzywne:
  3.1 buraczany
  3.2 marchwiowy
4. Pokrzywa w soku jabłkowym
5. Mięta w soku jabłkowym
6. Melisa w soku jabłkowym
7. Rabarbar w soku jabłkowym
8. Werbena w soku jabłkowym

Więcej na: www.sokipawlowski.pl

Kontakt:
Antoni Marcin Pawłowski
Żbikowice 21
33-314 Łososina Dolna
tel.: +48 506 096 395

GPS N49.7390489 E20.5827141 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

W szpalerze winorośłi na kocu siedzi kobieta prezentująca butelkę wina. Na kocu stoi druga butelka oraz leżą dwie kiście ciemnych wingoron.

Winnica Zadora położona jest w Szczepanowicach nad Dunajcem i nawiązuje do tradycji winiarskiej związanej z tym regionem.
Istniejąca tu od XVII aż do początku XX w. winnica rodziny Chrząstowskich herbu Zadora została zniszczona podczas działań I wojny światowej.

Obecna Winnica została założona w 2007 roku.
Są to szczepy na wina białe: Johanniter, Phoenix, Solaris; a na wina różowe i czerwone: Dornfelder, Regent, Rondo.
Owoce natychmiast po zbiorze podlegają procesowi przerobu właściwemu dla win białych, różowych i czerwonych, tj. mieleniu, tłoczeniu lub maceracji oraz szczepieniu szlachetnymi drożdżami.
Do wyrobu używany jest wysokiej jakości surowiec, uzyskany poprzez ograniczenie ilości owoców pozyskiwanych z poszczególnych krzewów i ręczną ich selekcję.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Wino białe Feniks
2. Wino białe Julia
3. Wino białe Solis
4. Wino czerwone Bene
5. Wino czerwone Rondino
6. Wino czerwone Sempre

Więcej na: www.winnica-zadora.pl

Kontakt:
Zofia Michałowska
Szczepanowice 215
33-114 Rzuchowa 
tel.: +48 502 714 696


GPS N49.936667 E20.9430056 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Od 9 sierpnia 2016:

Na stole z ciemnego drewna soja dwa drewniane talerze wypełnione różnymi rodzajami serów.

Obiekt pasterski Bacówka "U Jancoka", to bacówka w której codziennie, w sezonie, wyrabiane są świeże oscypki i inne wyroby z mleka owczego.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Oscypek
2. Bunc/bundz/grudka
3. Bryndza
4. Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
5. Korbacz/korboc
6. Żentyca (żętyca)

Więcej na: www.ujancoka.pl

Kontakt:
Janina Rzepka
Kucówka 6a
34 - 532 Jurgów
tel.: +48 666 950 710

Galeria zdjęć

Fragment ściany budynku udekorowanej czerwonymi kwiatami. Na ścianie czarny napis z nazwą gospodarstwa oraz stylowa lampa.

Obiekt jest do wynajęcia cały rok.

Gospodarze dla swoich gości gotują z wykorzystaniem surowców z własnego gospodarstwa oraz lokalnych.

To wspaniałe miejsce na rodzinny wypoczynek.
Cisza, spokój, piękne widoki i pyszne domowe jedzenie.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Oscypek
2. Bunc/bundz/grudka
3. Bryndza
4. Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
5. Korbacz/korboc

Więcej na: www.ujancoka.pl

Kontakt:
Janina Rzepka
Kucówka 6a
34 - 532 Jurgów
tel.: +48 666 950 710

Galeria zdjęć

W wiklinowym koszyczku, na białej serwetce fasolka z orzełkiem.

Gospodarstwo rolne prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Fasola tyczna „Piękny Jaś”
2. Polska fasola z orzełkiem
3. Marchew
4. Pietruszka korzeniowa
5. Burak ćwikłowy
6. Koper
7. Ziemniaki

Kontakt:
Teresa Filipowicz
Mogilna 41
33 - 326 Mogilno
tel.: +48 507 452 717; +48 18 440 51 94

GPS: N 49.642518918906; E 20.831495465482

Galeria zdjęć

Na słomie ustawione drewniana deska, na której stoi biały na talerzyk. Na talerzyku chlebowa czarka z żurkiem , częściowo przykryta chlebową przykrywką.

Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys to firma, której podstawową działalnością są usługi gastronomiczne.

Siedziba firmy znajduje się w Schronisku Dobrych Myśli położonym w malowniczej miejscowości Jamna, na Pogórzu Rożnowskim.

Schronisko Dobrych Myśli to chata z drewnianych bali z dużym tarasem widokowym, na którym można zapomnieć o codzienności, przeżyć cudowne chwile rozkoszując się smaczną kuchnią, urozmaiconą potrawami tradycyjnymi.

Schronisko Dobrych Myśli to dom z duszą, który powstał jako uzupełnienie wypoczynku w Jamnej, dla turystów pragnących spędzić wolny czas z dala od miejskiego zgiełku.


Produkty rekomendowane do sieci:
1. Żurek po chłopsku
2. Zapiekanka fasolowa
3. Dunajeckie otoczaki
4. Placek „Gaździny”
5. Mleko kwaśne
6. Ziemniaki z kwaśnym mlekiem
7. Koktajl jagodowy

Więcej na: www.jamnaschronisko.pl

Kontakt:
Ewelina Morys
Jamna 46
32 - 842 Jamna
tel.: +48 510 573 218

GPS N49.77116 E20.83376 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Na słomie leży czworokątny biały talerz, na którym ułożony jest kwadratowy kawałek szarlotki udekorowanej kolorowymi owocami i zielonymi listkami.

Chatka Włóczykija jest pięknie położonym drewnianym domkiem z widokiem na Tatry i Pogórze.
Kameralny klimat miejsca i ogrodzona posesja sprawia, iż można tu naprawdę odpocząć. Obok chatki znajduje się młoda winnica, boisko, miejsce na ognisko oraz plac zabaw dla dzieci, a sąsiednie lasy obfitują w borowiki, kozaki oraz jagody.

Proponujemy wyżywienia w oparciu o uznaną domową kuchnię na bazie własnych produktów, z szeroką ofertą regionalnych potraw. Oferujemy wyżywienie w gospodarstwie, z degustacją potraw lokalnych oraz wina z naszej winnicy lub w sąsiednim Schronisku Dobrych Myśli, słynącym z regionalnych potraw z fasoli i żurku po chłopsku.

Jest to idealne miejsce na rodzinny wypoczynek, pobyt we dwoje, czy okazjonalne spotkania integracyjne. Chętnie pomożemy zaplanować wolny czas, podpowiemy jakie miejsca warto odwiedzić, zorganizujemy kulig lub biesiadę przy ognisku z regionalną strawą.

W Chatce Włóczykija wykorzystywana jest energia odnawialna.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Żurek po chłopsku
2. Zapiekanka fasolowa
3. Dunajeckie otoczaki
4. Placek „Gaździny”
5. Mleko kwaśne
6. Ziemniaki z kwaśnym mlekiem
7. Koktajl jagodowy

Więcej na: www.jamna.eu

Kontakt:
Adam Gancarek
Jamna 46
32 - 842 Jamna
tel.: +48 603 811 711

GPS N49.77116 E20.83376 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Kawałki uwędzonego karpia zawieszone na metalowych hakach w wędzarni.

 

To firma rodzinna, która powstała w 2010 roku, a jej podstawową działalnością jest produkcja wyrobów z karpia.

W ofercie znajdują się również inne ryby hodowane na terenie Doliny Karpia m.in. pstrąg, jesiotr, sum, amur czy tołpyga.

Do sztandarowych, wielokrotnie nagradzanych produktów firmy należą karp wędzony oraz filety z karpia i pulpety karpiowe w zalewie octowej.


Produkty rekomendowane do sieci:
1. Karp wędzony
2. Pstrąg wędzony
3. Jesiotr wędzony
4. Karp wędzony w zalewie octowej
5. Karp w zalewie octowej
6. Pulpeciki z karpia w zalewie octowej
7. Pstrąg w zalewie octowej
8. Fileciki karpiowe w pomidorach z marchewką
9. Pulpeciki z karpia w pomidorach

Więcej na: www.spizarniadolinykarpia.pl

Kontakt:
Marek Mostowik
Brzezinka 104
34 - 114 Brzeźnica
tel.: +48 502 376 383

GPS N49.9586600 E19.6523270 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Słoiki z różnymi miodami ułożone jedne za drugich. Każdy słoiczek na zakrętkę ma nałożony kawałek maretiału zawiązany sznurkiem.

Gospodarstwo Pasieczne Beskidzka Barć znajduje się w miejscowości Tarnawa, w gminie Łapanów.

Obecnie liczy 260 rodzin pszczelich rozmieszczonych w kilku pasiekach.

Głównym produktem pozyskiwanym w pasiece są miody odmianowe.

Dystrybucja produktów pszczelich odbywa się głównie w formie sprzedaży bezpośredniej w przydomowym sklepiku, jak również w okolicznych sklepach, kilku punktach w Krakowie oraz poprzez wysyłkę bezpośrednio do klienta.


Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Miód nektarowy wielokwiatowy
  2. Miód nektarowy mniszkowy
  3. Miód nektarowy rzepakowy
  4. Miód nektarowy akacjowy
  5. Miód nektarowy lipowy
  6. Miód nektarowy nawłociowy
  7. Miód nektarowo-spadziowy
  8. Miód lipowo-spadziowy
  9. Miód spadziowy ze spadzi iglastej
10. Pyłek pszczeli
11. Pierzga w miodzie
12. Propolis

Więcej na: www.beskidzkabarc.pl

Kontakt:
Iwona Satoła; Przemysław Satoła
Tarnawa 140
32 - 741 Tarnawa
tel.: +48 668 476 766 (Iwona Satoła)
       +48 600 094 922 (Przemysław Satoła)

GPS: N 49,49427601; E 20, 17345459

Galeria zdjęć

Na białej koronkowej serwecie stoin biały talerzyk, na którym ułożone są duszone rydze z cebulą.

W Starym Domu Zdrojowym, bo tak nazywa się nasza restauracja i kawiarnia, przyjmujemy gości. Robimy to we dwie, matka z córką.

Sztuka gościnności to nasza pasja, zainspirowana rodzinnymi tradycjami. Od 2007 r. wspólnie z naszym zespołem dbamy, aby Stary Dom Zdrojowy był miejscem wyjątkowym w Wysowej - Zdroju i w Beskidzie Niskim.

Mamy to szczęście, że nasza restauracja mieści się w stuletniej willi, zbudowanej w duchu architektury krynickiej. Stare wnętrza, charakterystyczne zdobienia snycerskie przypominają, że Wysowa od dawna była kolebką tradycji.

Wszystkie potrawy przygotowujemy od początku do końca w naszej kuchni. Samodzielnie kisimy kapustę, barszcze, rydze, a nawet cytryny. Pieczemy chleby na zakwasie, robimy makarony, konfitury, wędzimy kiełbasy, suszymy grzyby, marynujemy śledzie...pieczemy ciasta, ciasteczka i torty.

Wykorzystujemy lokalne składniki i z lubością patrzymy na zadowolonych gości, którzy wracają do nas, aby posiedzieć, porozmawiać i doznać kulinarnych rozkoszy.

Godziny otwarcia/prowadzenia działalności:
- w okresie letnim: codziennie: 10-21
- w okresie jesienno-zimowym: poniedziałek-czwartek, niedziela: 11-19
                                                        piątek-sobota: 11-21

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Kiszone rydze
  2. Żur na kiszonych rydzach
  3. Rydze marynowane z dodatkiem miodu
  4. Rydze po łemkowsku z pomidorami
  5. Makaron z rydzami w wiejskiej śmietanie z zieloną pietruchą
  6. Pasta rydzowa
  7. Rydze smażone na gęsim smalcu
  8. Kluski barchanowe (cepeliny) faszerowane rydzami
  9. Smalec z rydzami
10. Krakersy razowe
11. Żytni chleb na zakwasie
12. Maczanka po krakowsku
13. Gęsie pipki
14. Kreplach z nadzieniem z gęsich żołądków i włoskiej kapusty
15. Pascha pod białą czekoladą

Więcej na: www.wysowa.com.pl

Kontakt:
Barbara Miernik
Wysowa-Zdrój 12
38 - 316 Wysowa - Zdrój 
tel.:+48 509 249 716


GPS N49,4390914 E21,1774789 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Kolka szklanych butelek z wodą mineralną.

Tradycje leczenia uzdrowiskowego i wypoczynku w Wysowej - Zdroju sięgają XVIII wieku.
W roku 1882 Wysowa oficjalnie otrzymała status uzdrowiska.

W końcowych latach XIX wieku eksploatowano wody z siedmiu źródeł i używano ich do kąpieli, natrysków, inhalacji, kuracji pitnej oraz butelkowano i sprzedawano.

Uzdrowisko Wysowa S.A. jest firmą działającą od 1959 roku. Zasadniczym profilem firmy było i jest prowadzenie leczenia uzdrowiskowego i rehabilitacji oraz produkcja wód mineralnych, leczniczych i smakowych.

Uzdrowisko Wysowa S.A. otrzymało wiele nagród i wyróżnień m.in.:
- Gazela Biznes 2009, 2010, 2013, 2014 2015
- Diament Forbesa
- Laur Konsumenta - „Wysowianka”
- Specjał Regionalny -„Wysowianka”
- Złoty medal Targów Zdrowego Życia i Żywności –„Henryk”, „Józef” i „Franciszek”
- Dyplom Zdrowy Smak –„Wysowianka”
- Złoty medal na Międzynarodowych Targach Katowickich –„Józef”, „Henryk” i „Franciszek”
- Diabetica Expo 1 miejsce –„Henryk”
- Nagroda główna na targach HoReCa GASTROFOO -„Wysowianka – Zdrój”

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Lecznicza woda mineralna Józef
2. Lecznicza woda mineralna Franciszek
3. Lecznicza woda mineralna Henryk
4. Wysowianka lekko gazowana
5. Wysowianka gazowana
6. Wysowianka - Zdrój gazowana
7. Wysowianka - Zdrój niegazowana

Więcej na: www.uzdrowisko-wysowa.pl

Kontakt:
Wacław Furmanek
Wysowa - Zdrój 149
38 - 316 Wysowa - Zdrój
tel.: +48 18 353 22 20

GPS N49.43787 E21.177227 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Kobieca ręka trzyma wiązkę białych korbaczy. W tle drewniany płot udekorowany kwiatami.

Gospodarstwo położone jest na Podhalu w miejscowości Ząb, najwyżej położonej w Polsce, w powiecie tatrzańskim.

Specjalizuje się w produkcji mleka krowiego oraz żywca cielęcego i wołowego.

Mleko przeznaczone jest do produkcji serów górskich według tradycyjnej receptury.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Bunc/bundz/grudka
2. Bunc/bundz/grudka wędzony
3. Bryndza
4. Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
5. Ser góralski podpuszczkowy/biały
6. Korbacz/korboc

Więcej na: www.noclegizab.eu

Kontakt:
Janina i Bolesław Bobakowie
Ząb 175
34 - 521 Ząb
tel.: +48 18 29 81 065; +48 660 291 385

GPS N49.338357 E19.954265 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Od 23 marca 2017:

Stado czerwonych krów. W tle pagórkowaty krajobraz otulony mgłą.

Oferujemy Państwu najwyższej jakości ekologiczną wołowinę kulinarną bydła ras mięsnych i rodzimych.

Naszym sztandarowym produktem jest młoda wołowina francuskiej mięsnej rasy bydła Limousine. W ofercie posiadamy również wołowinę ras Simental, Highland oraz oczywiście Polskiej Czerwonej. Ta ostatnia stara polska rasa bydła znajduje się w programie ochrony zasobów genetycznych, a produkty mięsne z niej uzyskane zostały zarekomendowane do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.
Mięso rasy Polskiej Czerwonej charakteryzuje się bardzo dobrą jakością, lekką marmurkowatością i wysoką smakowitością.

Nasze mięso nigdy nie jest anonimowe. Na każdej etykiecie, oprócz niezbędnych informacji, wymieniony jest z imienia i nazwiska rolnik, który zwierzę wyhodował. Podany jest też adres jego gospodarstwa oraz numer certyfikatu ekologicznego.

Dbamy o to, aby zwierzęta trawożerne były żywione i żyły zgodnie ze swoją naturą.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Wołowina bydła rasy Polska Czerwona
2. Cielęcina bydła rasy Polska Czerwona
3. Młoda wołowina rasy Polska Czerwona

Więcej na: https://pl-pl.facebook.com/oikos.krzywa

Kontakt:
Marcin Wójcik
Krzywa 25
38 - 307 Sękowa
tel.: 504 218 480

GPS N49.50033 E21.30764 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Pole pokryte jeżówką purpurową.

Posiadamy gospodarstwo towarowe, położone na typowo rolniczym terenie Wyżyny Miechowskiej.

Powierzchnia całkowita gospodarstwa to 13,36 ha.

Specjalizujemy się w ekologicznej produkcji ziół.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Mięta pieprzowa
2. Melisa lekarska
3. Babka lancetowata
4. Dziurawiec zwyczajny
5. Pokrzywa zwyczajna
6. Szałwia lekarska
7. Jeżówka purpurowa
8. Wióro jęczmienia

Więcej na: www.sprzedazziol.pl

Kontakt:
Artur Kisiel
Nieszków 45 a
32-218 Słaboszów
tel.: +48 507 024 649

GPS N50.22495 E20.16365 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Kawałek chleba i kilka ukrojonych kromek.

Jeśli chcesz odpocząć z dala od zgiełku miasta skosztować potraw przygotowanych tylko z naturalnych produktów i przekonać się czym jest polska gościnność odwiedź koniecznie Gospodarstwo Ekologiczne „Pszczółki”. Tu w Niezwojowicach poczujesz wyjątkowy smak gęsi czy szarlotki oraz przekonasz się o uzdrawiającej mocy herbatki lipowej.

To również miejsce, w którym na lekcjach historii o nudzie nie będzie mowy. W stroju kosyniera przywita Cię gospodarz Jan Króll, a historię bitwy pod Racławicami zobaczysz na specjalnie przygotowanej makiecie.

W gospodarstwie możesz wcielić się w kucharza. Pod okiem Danuty i Agnieszki Król zrobisz pyszne rogaliki, z których słynie gospodarstwo. Tu skosztujesz innych wyjątkowych produktów tj.: gęś biesiadna wsią zalana pieczona na kapuście z jabłkami i śliwkami węgierkami, gruszki bądź śliwki węgierki w zalewie domowej, chleb razowy czy pyszną szarlotkę.

A po skosztowaniu smakołyków można wybrać się na spacer po gospodarstwie i ......odpocząć w pięknym sadzie, zwiedzić pasiekę czy dom pszczelarza. Atrakcji nie zabraknie.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Królewska Gęś / Gęś biesiadna wsią zalana
  2. Winne śliwki
  3. Gruszki w zalewie domowej
  4. Śliwki węgierki w zalewie domowej
  5. Królewski sernik Babci Danusi
  6. Dumny chleb razowy
  7. Rogaliki Pani Danusi
  8. Szarlotka z jabłkami na zdrowie
  9. Ciasteczka Agusi
10. Zazdrosny rosół domowy
11. Papryka w zalewie domowej
12. Sok jabłkowy
13. Buraki Królowej Matki
14. Wojtusiowy smalec z gęsi

Więcej na: www.pszczolki.org

Kontakt:
Agnieszka Król
Niezwojowice 23
32-109 Pałecznica
tel.: 660 431 061
fax: 41 38 48 102

Galeria zdjęć

Od 10 sierpnia 2017:

Na białym talerxzu dwa kawałki białego sera z kolorowymi ziołami.

Gospodarstwo Rolne Zbigniew Kochniarczyk zostało zarejestrowane dnia 20 marca 2008 roku.

W asortymencie firmy przeważają sery, w tym m.in.: bundz zwykły, bundz z zalewy ziołowej, bundz z ziołami czy sery dojrzewające z różnymi dodatkami. Ważne miejsce zajmują także mleko oraz jajka.

Na podstawie zarejestrowanej działalności firma może sprzedawać mięso.

Swoje produkty sprzedaje na „Targu Pietruszkowym” w Krakowie.

Gospodarstwo otrzymało wiele nagród i wyróżnień.


Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Mleko
  2. Jaja
  3. Mięso wołowe
  4. Mięso drobiowe
  5. Ser dojrzewający z suszonymi pomidorami, bazylią i czarnuszką
  6. Ser dojrzewający z orzechami
  7. Ser dojrzewający z żurawiną
  8. Ser dojrzewający z majerankiem, lubczykiem, kozieradką i czarnuszką,
  9. Ser dojrzewający z koperkiem
10. Ser dojrzewający z kminkiem i czarnuszką
11. Ser dojrzewający z czubrycą
12. Ser biały twarogowy
13. Serki maślane
14. Ser sałatkowy
15. Ser sałatkowy ziołowy
16. Bundz naturalny
17. Bundz z zalewy ziołowej
18. Bundz z ziołami
19. Masło
20. Jogurt

Więcej na: www.targpietruszkowy.pl

Kontakt:
Katarzyna Kochniarczyk
Łętowe 274
34-733 Mszana Dolna
tel.: 18 331 51 37

GPS N49.634641 E20.153396 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Od 20 marca 2018:

Na słomie ułożóny obrus w biało-niebieską kratkę. Na tym ułożone przetwory mięsne i słoiki.

Agroturystyka Malowane Wierchy Sylwia Pach – jest usytuowana we wsi Gładyszów, u stóp Magury Małastowskiej w Beskidzie Niskim.

Gospodyni pochodzi z rodziny o łemkowskich korzeniach. Dlatego turystom odwiedzającym jej ośrodek proponuje potrawy bazujące na przepisach zarówno łemkowskich, jak i polskich.

W kuchni wykorzystuje produkty pochodzenia lokalnego, zwłaszcza te, które pochodzą z rodzinnego gospodarstwa, pasieki oraz warzywniaka. Ponadto korzysta z obfitości i bogactwa lasów i łąk. W jadłospisach, które przygotowuje dla gości, zawsze uwzględnia potrawy kuchni regionalnej.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Chleb żytni razowy
  2. Kiełbasa swojska z Gładyszowa
  3. Kiełbasianka z Gładyszowa
  4. Pasztetowa z Gładyszowa
  5. Wędzony schab z Gładyszowa
  6. Wędzony boczek z Gładyszowa
  7. Ser twarogowy
  8. Zupa ziemniaczana „komperianka
  9. Zlepieńce łemkowskie z twarogiem i ziemniakami
10. Lemoniada miodowo-miętowa
11. Keczup z cukinii
12. Miodownik
13. Mordonie
14. Placuszki serowe
15. Pasta jajeczna
16. Dżem malinowy
17. Dżem truskawkowy

Więcej na: www.malowanewierchy.pl

Kontakt:
Sylwia Pach
Gładyszów 52
38 - 315 Uście Gorlickie
tel.: +48 18 355 03 03; +048 694 914 985


GPS N49.519271 E21.261803 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Na drewnianej desce leży kilka rodzajów ziół i nóż.

Dom Gościnny Szpilkowo Anna i Artur Szpil jest położony w Nowicy, u stóp Magury Małastowskiej. Chata powstała z dwóch przeniesionych, starych, drewnianych domów z Łużnej i z okolic Nowego Sącza.

Turyści odwiedzający dom gościnny mogą się tu delektować prostotą, ale też wyśmienitym smakiem posiłków bazujących na sezonowych produktach. Właściciele domu uprawiają ogród warzywny, prowadzą sad owocowy, przygotowują przetwory, dżemy, konfitury, soki i syropy.

Potrawy proponowane gościom są przygotowywane na bazie najwyższej jakości produktów, z uwzględnieniem tradycyjnych receptur. Część z nich tworzona jest także z dzikich roślin jadalnych, które idealnie odświeżają stare przepisy.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Proziaki faszerowane ziołami i serem podpuszczkowym domowej roboty
2. Słodki ser podpuszczkowy z krowiego mleka
3. Fuczki łemkowskie
4. Zupa dzięgielica
5. Pierogi magurskie
6. Herbata z wierzbówki kiprzycy
7. Podpłomyk lawendowy
8. Jajecznica z krwawnikiem
9. Sałatka kwiatowa

Więcej na:www.szpilkowo.pl

Kontakt:
Artur Szpil
Nowica 6
38-315 Uście Gorlickie
tel.: +48 516 969 626

GPS N49.557931 E21.176878 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Potok, zielona łąka, a na horyzoncie pagórki pokryte roślinnością.

Gospodarstwo rolne i agroturystyczne „We młynie” Elżbiety i Pawła Woźniczka, położone na północ od Krakowa, w Prądniku Korzkiewskim, jest prowadzone przez małżeństwo pracujące w gospodarstwie.
Gospodarz, po dziadku i ojcu, przejął pasję związaną z pszczelarstwem. Jego pasieka liczy dziś około 25 uli, skąd pozyskuje najwyższej jakości miód.

Warzywa, owoce, zioła, które serwują gościom, pochodzą z własnych upraw oraz okolicznych łąk i lasów.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Sok malinowy na surowo
  2. Syrop z kwiatów bzu czarnego
  3. Sok z aronii
  4. Sok z owoców bzu czarnego
  5. Ogórki kiszone
  6. Kapusta kiszona z beczki
  7. Przecier z pomidorów
  8. Powidła śliwkowe
  9. Fasola Jaś z Doliny Prądnika
10. Mięta pieprzowa
11. Majeranek
12. Melisa cytrynowa
13. Tymianek
14. Oregano
15. Cząber ogrodowy
16. Bazylia pospolita
17. Rozmaryn lekarski
18. Miód miniszkowy
19. Miód rzepakowy
20. Miód wielokwiatowy
21. Miód akacjowy
22. Miód lipowy
23. Miód gryczany
24. Miód spadziowy
25. Miód nawłociowy
26. Dżem z dyni
27. Jabłka prażone
28. Kompot z czereśni
29. Mus z gruszek
30. Gruszki w syropie
31. Pigwa do herbaty
32. Syrop mniszkowy
33. Buraczki na zimę
34. Barszczyk czerwony kiszony
35. Przecier ogórkowy
36. Kwiat lipy
37. Kwiat bzu czarnego
38. Fasola perełka
39. Fasola czerwona
40. Orzechy włoskie

Więcej na:www.agro-mlyn.pl

Kontakt:
Elżbieta Woźniczka
ul. Ojcowska 74
32 - 089 Prądnik Korzkiewski
tel.: +48 606 404 704


GPS N50.16576 E19.855838 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Na słomie ułożone dwa słoiki z miodem.

Gospodarstwo pasiczne usytuowane jest we wschodniej części województwa małopolskiego w Dolinie Dunajca nad Jeziorem Rożnowskim.

Historia pasieki sięga II połowy lat 50. ubiegłego stulecia, kiedy dziadek pana Piotra otrzymał pierwszy rój pszczeli.
Pszczelarstwem trudnił się także ojciec Pana Piotra, z którym razem stworzyli rodzinne gospodarstwo pasieczne, liczące obecnie 380 pszczelich rodzin.

Część obszaru gminy Gródek nad Dunajcem, na którym rozmieszczone są pasieki całkowicie pokrywa się z terenem ciężkowicko- rożnowskiego parku krajobrazowego.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Miód wielokwiatowy
2. Miód akacjowy
3. Miód lipowy
4. Miód nawłociowy
5. Miód nektarowo - spadziowy
6. Miód ze spadzi jodłowej z Pogórza Rożnowskiego
7. Pyłek kwiatowy
8. Pierzga

Więcej na:www.miodkoszka.pl

Kontakt:
Piotr Kołacz
Gródek nad Dunajcem 90
33 - 318 Gródek nad Dunajcem
tel.: +48 606 809 200

GPS N49.747864 E20.7375008 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Na tle wiklinowego koszyka i zieleni, na słomie ułożone słoiki z przetworami. Wszystko udekorowane czerwonymi owocami.

W prowadzonym od 1993 roku gospodarstwie położonym na terenie Olszany, Pani Danuta kontynuuje, zapoczątkowane przez jej dziadka, a następnie z sukcesami prowadzone przez jej mamę, produkcję i przetwórstwo owoców.

Oprócz sadu, uprawia też ogród warzywny, nie używając przy tym żadnych oprysków i sztucznych nawozów.

Większość przepisów to autorskie pomysły gospodyni, które powstały na bazie receptur babci i mamy.

Produkty rekomendowane do sieci:
 1. Dżem ulenowy z jabłkiem
 2. Powidła śliwkowe
 3. Dżem wiśniowy z jabłkiem
 4. Dżem z pigwowca z jabłkiem
 5. Dżem agrestowy z jabłkiem
 6. Dżem malinowy z jabłkiem
 7. Dżem borówkowy z jabłkiem
 8. Dżem aroniowy z jabłkiem
 9. Dżem dereniowy z jabłkiem
10. Dżem truskawkowy z jabłkiem
11. Dżem z rokitnika z gruszką
12. Dżem z owoców dzikiej róży z jabłkiem
13. Róża cukrowa ucierana
14. Konfitura z truskawek
15. Konfitura z wiśni
16. Dżem z czerwonych porzeczek z jabłkiem
17. Dżem z czarnych porzeczek z jabłkiem
18. Dżem z owoców kaliny koralowej z jabłkiem
19. Syrop z aronii
20. Syrop z wiśni
21. Syrop z derenia
22. Syrop z czerwonej porzeczki
23. Syrop z czarnej porzeczki
24. Syrop z owoców czarnego bzu
25. Syrop z agrestu
26. Syrop z malin
27. Syrop z jeżyn
28. Syrop z pigwy
29. Syrop z pigwowca

Kontakt:
Danuta Rybska
Olszana Wolica 183
33 - 386 Olszana
tel.: + 48 502 390 497

GPS N49.571847 E20.522773 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Kromka chleba z miodem.

Pasieka Pani Lidii powstała z pasji i fascynacji życiem pszczół. Swoją przygodę z pszczelarstwem rozpoczęła w 2007 roku. Rok później rozpoczęła studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a w 2014 roku jako współautorka wydała Wielką Encyklopedię Pszczelarską.

Od roku 2016 może posługiwać się logiem rolnictwa ekologicznego. EKOMIODY to pierwsza pasieka w Małopolsce, która pozyskuje miody z ekologicznym certyfikatem.

Specjalnością pasieki jest "Małopolski miód spadziowy" produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Małopolski miód spadziowy
2. Ekologiczny miód akacjowy
3. Ekologiczny miód wielokwiatowy
4. Ekologiczny pyłek pszczeli
5. Ekologiczny propolis

Więcej na:www.ekomiody.eu

Kontakt:
Lidia Moroń-Morawska
Sękowa 165
38 - 307 Sękowa
tel.: + 48 602 670 506


GPS N49.616696 E21.197802 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

 

Od 14 sierpnia 2018:

Na drewnianej desce ułożony oscypek i gołka udekorowane fioletowymi kwiatkami.

Według danych historycznych początek produkcji serów na ziemiach polskich, w paśmie karpackim, a szczególnie w regionie tatrzańskim, datowany jest na XIII wiek. Spowodowane to było wędrówkami Wołochów, którzy z terenów obecnej Rumunii przepędzali stada owiec do centralnej Europy, wzdłuż całej linii Karpat. W czasie takich przepędów często osiedlali się „po drodze”, wprowadzając tradycję/kulturę pasterską. Wykorzystywali surowce, takie jak np. mleko, do wytwarzania serów oraz wełnę do wyrobu przędzy czy skóry do szycia ubiorów.

Tego typu gospodarka przetrwała na ziemiach polskich do lat 60-tych XX wieku, kiedy to zaczęła podupadać w związku z ograniczeniem możliwości wypasu na terenach parków narodowych oraz powolnym spadkiem zainteresowania wyrobami owczymi.

Dopiero pod koniec XX i na początku XXI wieku zaczęło następować powolne odbudowywanie stad owczych, co pozwoliło na ponowne wytwarzanie charakterystycznych produktów.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Bunc/bundz/grudka
2. Bryndza
3. Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
4. Żentyca (żętyca)
5. Jagnięcina

Więcej na: www.gazdowie.ebiznes.fm

Kontakt:
Ewa Furczoń
Adres korespondencyjny: ul. Polna 33
34-406 Leśnica
tel.: +48 18 265 64 98; 604 558 421

Galeria zdjęć

Na drewnianej desce leży sterta gołek.

Według danych historycznych początek produkcji serów na ziemiach polskich, w paśmie karpackim, a szczególnie w regionie tatrzańskim, datowany jest na XIII wiek. Spowodowane to było wędrówkami Wołochów, którzy z terenów obecnej Rumunii przepędzali stada owiec do centralnej Europy, wzdłuż całej linii Karpat. W czasie takich przepędów często osiedlali się „po drodze”, wprowadzając tradycję/kulturę pasterską. Wykorzystywali surowce, takie jak np. mleko, do wytwarzania serów oraz wełnę do wyrobu przędzy czy skóry do szycia ubiorów.

Tego typu gospodarka przetrwała na ziemiach polskich do lat 60-tych XX wieku, kiedy to zaczęła podupadać w związku z ograniczeniem możliwości wypasu na terenach parków narodowych oraz powolnym spadkiem zainteresowania wyrobami owczymi.

Dopiero pod koniec XX i na początku XXI wieku zaczęło następować powolne odbudowywanie stad owczych, co pozwoliło na ponowne wytwarzanie charakterystycznych produktów.

Sztuka wyrabiania oscypka, jak podkreślają górale, nie jest prosta. Jego smak zależy nie tylko od polany, na której pasą się owce, ale też od drewna, w jakim sery są owędzane czy od pogody, przy której są pucone. W bacowskim szałasie proces wytwarzania oscypków nie zmienia się od stuleci.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Oscypek
2. Bryndza podhalańska
3. Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
4. Bunc/bundz/grudka
5. Żentyca (żętyca)
6. Jagnięcina

Więcej na: www. gazdowie.ebiznes.fm

Kontakt:
Ewa Furczoń
ul. Polna 33
34-406 Leśnica
tel.: +48 18 265 64 98; 604 558 421

GPS N50.4324571 E18.1817691 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Od 19 marca 2019:

Na białej serwecie, z lewej, strony ułożone całe dynie. Obok stoją dwie warstwy przetworów dyniowych w słoiczkach. W tle całe buraki.

Gospodarstwo rolne leży na terenie zespołu dworsko-parkowego w Rzuchowej (Gmina Pleśna) w obszarze Pogórza Ciężkowicko - Rożnowskiego i prowadzi zarówno produkcję zwierzęcą jak i roślinną.
Historia gospodarstwa sięga początkami lokacji wsi tj. XIII wieku i tym samym ma wielowiekową tradycję, a jego najlepszy okres rozwoju przypadał na początek XX wieku.

Po II Wojnie Światowej w wyniku reformy rolnej gospodarstwo zostało upaństwowione i funkcjonowało w formie PGR-u do lat 80-tych XX wieku.

Gospodarstwo charakteryzuje się wysoką bioróżnorodnością i zajmuje powierzchnie blisko 20 hektarów.

W gospodarstwie chowane są krowy mleczne rasy polskiej czerwono – białej na potrzeby obornika do nawożenia gleby pod uprawy.

Na powierzchni około 1 hektara uprawiane są różne warzywa, wśród których dominują: fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, buraki ćwikłowe, ziemniaki, dynia i ogórki.
Część produkcji roślinnej stanowią też truskawki starej odmiany Senga-Sengana, dynie odmiany „Bambino”, papryka chili oraz porzeczki.

Gospodarstwo jest laureatem konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w roku 2015 w województwie małopolskim w kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe”.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Marzenie Bobasa – dżem dyniowy
  2. Dynia pikantna
  3. Zakręcona truskawka - dżem truskawkowy
  4. Malina ucierana – syrop malinowy
  5. Pikantna porzeczka – konfitura do mięs
  6. Wyciśnięta malina – sok malinowy
  7. Konfitura z płatków róż
  8. Truskawka Senga Sengana
  9. Buraki czerwone – Czerwona kula
10. Ziemniaki odmiany Denar
11. Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca
12. Ogórki kiszone w studni

Kontakt:
Jan Czaja
Rzuchowa 1
33 - 114 Rzuchowa
tel.: +48 608 424 660

GPS N49.950835 E20.922168 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Krzewy z ciemnymi winogronami.

Winnica Szawapier jest małą rodzinną działalnością założoną w 2009 roku, zajmującą się produkcją wina gronowego.

Winnica położona jest we wsi Stryszawa w województwie małopolskim. Usytuowana jest na stoku południowo-zachodniej ekspozycji na wysokości ok. 450 m n.p.m.

Uprawiane są odmiany winorośli: Solaris, Bianca, Roesler, Marechal Foch.

Powierzchnia winnicy zajmuje prawie 1 ha i obsadzona jest ok. 2 400 krzewami. Docelowo planuje się winnicę na powierzchni 3 ha.

Wina wytwarzane są wyłącznie z surowca pochodzącego z własnej uprawy i produkowane są tradycyjnymi metodami, naturalne i czyste, bez zbędnych dodatków.

Stosowane są tylko i wyłącznie naturalne opryski oraz nawozy pochodzenia zwierzęcego.

Zbiory, które rozpoczynają się we wrześniu, a kończą w listopadzie, jak i większa część zabiegów przeprowadzanych jest ręcznie.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. SOLARIS PLUS wino gronowe białe wytrawne
2. HUBERTUS BARRIQUE wino gronowe czerwone wytrawne

Więcej na:www.winnica-szawapier.com

Kontakt:
Stryszawa 815
33 - 205 Stryszawa
tel.:  +48 660 989 323


GPS N49.718361 E19.547551 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Duża podświetlana witryna z winami ułożonymi na trzech poziomach.

Winnica Zawadka jest małą rodzinną manufakturą, od roku 2009 zajmującą się produkcją wina organicznego.

Winnica położona jest we wsi Zawadka w województwie małopolskim, gmina Łososina Dolna w odległości ok. 100 km od Krakowa.
Usytuowana jest na południowym stoku na wysokości około 400 m.n.p.m.

Wina z Winnicy Zawadka to typowo rzemieślniczy wyrób wytwarzany w sposób tradycyjny. Są to wina pełne aromatów, naturalne i czyste bez jakichkolwiek dodatków obcych substancji.

W winnicy uprawiana jest winorośl takich odmian jak: Solaris, Bianca, Regent, Rondo, Bolero i Marechal Foch, Johanniter, Chardonnay, Rosler, Monarch, Hibernal.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. SOLAR wino białe półsłodkie
2. MUSCATI wino białe półwytrawne
3. HIBERNUS wino białe wytrawne
4. SOLAR wino białe wytrawne
5. JOHANN wino białe wytrawne
6. LEON CUVEE wino czerwone wytrawne
7. ROSE CUVEE wino różowe półwytrawne

Więcej na:www.winnicakamieniec.pl

Kontakt:
Zawadka 1
33-312 Tęgoborze
tel.:  +48 508 360 834; +48 502 391 867


GPS N49.696510 E20.611300 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

Winorośl z jasnymi owocami. Liście już trochę podeschnięte.

Winnica Wieliczka to gospodarstwo prowadzone ekologicznie. Podstawową działalnością jest oczywiście winnica.

Rośnie tu 25 000 tysięcy krzewów z odmian: chardonnay, riesling, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir.

W skład gospodarstwa wchodzą również młode sady ze starymi odmianami jabłek, jak też pasieka.

Główną zasadą firmy jest szacunek dla natury, dlatego nie używa się tu chemii stosowanej powszechnie w rolnictwie konwencjonalnym.

W pobliskiej winiarni produkowane są gatunkowe wina białe i czerwone, a także dwa rodzaje cydrów.

Właściciele chętnie zapraszają grupy wycieczkowe jak i indywidualnych turystów na zwiedzanie winnicy i winiarni.
Na stronie internetowej zaproponowano kilka wersji planu takich wizyt. Na miejscu można degustować produkowane wina jak również miejscowe przysmaki.

Firma może poszczycić się certyfikatem produktu ekologicznego dla produkowanych przez siebie win i cydrów.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Wino białe Cuvée Seraf
  2. Wino białe Cuvée Jantar
  3. Wino białe Chardonnay
  4. Wino białe Riesling
  5. Wino białe Savignon Blanc
  6. Wino różowe Rose
  7. Wina czerwone Cuvée Regis
  8. Wino czerwone Merlot
  9. Wino czerwone Pinot Noir
10. Wino czerwone Cabernet
11. Cydr jabłkowy Bzik
12. Cydr jabłkowy wytrawny

Więcej na: www.winnicawieliczka.com

Kontakt:
Pawlikowice 1A
32 - 020 Wieliczka 
tel.: +48 12 350 61 77 ; +48 12 350 61 61


GPS N49.959265 E20.064683 (WGS84 decimal)

Galeria zdjęć

 

Od 13 sierpnia 2019:

Na drewnianej desce leży oscypek, gołka i redykołki. Wszystko udekorowane fioletowymi kwiatami.

Krzysztof Łaś jest bacą, który owce wypasa w Groniu na około 50 hektarach.

Owce są jego pasją, a bacuje od 2010 roku.

Przekonuje, że przestrzega zwyczajów i obrzędów od wieków związanych z pasterstwem.

Bardzo duży nacisk kładzie na przekazywanie gościom bacówki tradycji pasterskiej.

Organizuje poczęstunki, pokazy dojenia czy strzyżenia owiec oraz wytwarzania serów.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Oscypek
2. Bryndza podhalańska
3. Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
4. Bunc/bundz/grudka
5. Żentyca (żętyca)
6. Jagnięcina

Kontakt:
ul. Słoneczna 5, Groń
34-406 Leśnica
tel.:  +48 531 159 179

Galeria zdjęć

 

Od 19 marca 2020:

Sterty białych worków z mąką wewnątrz młyna..

Historia młyna w Kleczy sięga XVIII wieku.

Początkowo był to młyn drewniany, napędzany wodą. W 1928 roku został przebudowany.

Od 1944 roku po przeprowadzonej modernizacji i doprowadzeniu prądu, młyn jest elektryczny i działa do dziś.

Od 2010 roku młyn jest prowadzony przez Stanisława Wisiorka wraz z synem.

Mąka produkowana jest bez dodawania środków chemicznych, polepszaczy, wybielaczy itp. Zboże do przemiału pochodzi od lokalnych, sprawdzonych małopolskich rolników m.in.: z Radoczy, Choczni, DIOGRA Graboszyce, Zatora, Wołowic, Biskupic, Liszek, Polanki Wielkiej czy Przeciszowa.

Młyn jest pod stałą kontrolą Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wadowicach.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Mąka pszenna typ 500
  2. Mąka pszenna chlebowa typ 650
  3. Mąka pszenna chlebowa typ 750
  4. Mąka pszenna tortowa typ 450
  5. Mąka pszenna krupczatka
  6. Otręby pszenne
  7. Grysik z otrębami
  8. Mąka pszenna pełnoziarnista razowa typ 1250
  9. Mąka pszenna pełnoziarnista razowa typ 1850
10. Mąka pszenna pełnoziarnista razowa typ 2000
11. Mąka żytnia typ 580
12. Mąka żytnia typ 720
13. Mąka żytnia pełnoziarnista razowa typ 1250
14. Mąka żytnia pełnoziarnista razowa typ 1850
15. Mąka żytnia pełnoziarnista razowa typ 2000
16. Otręby żytnie
17. Mąka orkiszowa typ 500
18. Mąka orkiszowa pełnoziarnista razowa typ 1850
19. Mąka orkiszowa pełnoziarnista razowa typ 2000
20. Mąka orkiszowa tortowa typ 450
21. Mąka orkiszowa krupczatka
22. Otręby orkiszowe
23. Grysik orkiszowy z otrębami
24. Mąka gryczana typ 500
25. Mąka gryczana pełnoziarnista razowa typ 1850
26. Otręby gryczane
27. Mąka żytnia z krzycy typ 580
28. Mąka żytnia z krzycy pełnoziarnista razowa typ 1850
29. Mąka żytnia z krzycy pełnoziarnista razowa typ 2000
30. Otręby żytnie z krzycy

Więcej na: www.mlynklecza.pl

Kontakt:
Klecza Dolna 111
34-124 Klecza Dolna
tel.: +48 33 823 28 30; +48 662 820 017

Galeria zdjęć

Na ususzonych kwiatach lawendy ułożone trzy butelki z różnymi octami.

Lavendziarnia Stoki 6 prowadzi ekologiczną uprawę lawendy lekarskiej.

Gospodarstwo położone jest na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Właściciele Lavendziarni lawendę uprawiają samodzielnie i przetwarzają na produkty spożywcze. Są one wytwarzane tradycyjnymi metodami z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych, znanych od wieków procesów przetwarzania surowców spożywczych. Te produkty to m.in. tradycyjne: syropy, octy, powidła, lemoniada…..

Rzemieślnicza produkcja pozwala zachować najwyższą jakość.

Właściciele Lavendziarni kierują się hasłem Lawendę Się Je i starają się przywrócić ją do polskiej kuchni.

„Podróżują” przez lawendowe doznania kulinarne i zapachowe.

Cenią sobie najbardziej wielowymiarowość, niejednoznaczność smaku, a także wyjątkowość aromatu lawendy.

Nieprzerwanie poszukują niezwykłych doznań kulinarnych jakie niosą ze sobą kwiaty lawendy.

Produkty rekomendowane do sieci:
  1. Ocet ze śliwek i kwiatów lawendy
  2. Ocet z jabłek
  3. Ocet z kwiatów lawendy
  4. Dzika śliwka z lawendą – powidła bez cukru
  5. Hydrolat z kwiatów lawendy – lawenda w płynie przyprawa do potraw
  6. Syrop z kwiatów czarnego bzu
  7. Syrop z mięty
  8. Lawenda kulinarna
  9. LAVENDYNKA lemoniada lawendowa
10. Syrop z kwiatów lawendy

Więcej na: https://pl-pl.facebook.com/lavendziarniastoki6

Kontakt:
Stoki 6
32-046 Minoga
tel.: +48 501 402 353

Galeria zdjęć

 

Na drewnianym stole i drewnianej desce kawałek chleba z odkrojonymi dwoma kromkami. Obok szklana miska z czerwonymi pomidorami koktajlowymi. Obok leży kawałek białego sera.

Zakwas Mąka Woda to mała rzemieślnicza piekarnia z Libertowa, która istnieje od 2014 roku.

Pieczemy tylko kilka rodzajów pieczywa z mąk lokalnych i starych odmian zbóż, głównie z samopszy, płaskurki, żyta, gryki i orkiszu.

Wszystkie chleby pieczone są według tradycyjnej receptury i bez dodatku drożdży, używając tylko naturalnych składników.
Do wypieku chleba wykorzystujemy wieloletni zakwas żytni i orkiszowy.

Ze względu na długi proces technologiczny (3 stopniowa fermentacja zajmująca 2 dni) nie jesteśmy w stanie wypiekać dużej ilości chlebów, ale te, które wyjdą spod naszej ręki są wspaniałe.

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Chleb 100% żytni
2. Chleb pszenno – żytni
3. Chleb orkiszowy
4. Chleb z samopszy
5. Chleb z płaskurki

Więcej na: www.zakwasmakawoda.pl

Kontakt:
ul. Jana Pawła II 40
30-444 Libertów
tel.: +48 609 900 420

Galeria zdjęć

 

Od 18 sierpnia 2020:

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Pstrąg tęczowy surowy

Więcej na: www.pstragowadolina.pl

Kontakt:
Łabowa 186
33-336 Łabowa
tel.: +48 18 475 13 35 ; +48 691 916 082

Produkty rekomendowane do sieci:
1. Wino białe Majus
2. Wino białe Seyval
3. Wino białe Solario
4. Wino różowe Rosa Poranka
5. Wino czerwone Leonio
6. Wino czerwone Marcello
7. Wino czerwone Regalio

Więcej na: www.winnicagoja.pl

Kontakt (winiarnia):
Burów 98
32-083 Balice
tel.: +48 501 210 397

 

 

 

***

Interaktywna mapa:

Na geoportalu Małopolskiej Infrastruktury Informacji Przestrzennej dostępna jest kompozycja z produktami regionalnymi (wpisanymi do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych), tradycyjnymi (wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych) oraz podmiotami należącymi do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Przejdź do geoportalu Małopolskiej Infrastruktury Informacji Przestrzennej