Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kolejne małopolskie specjały znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych

Środowisko
07 marca 2006
Rada ds. Produktów Tradycyjnych spotkała się w użyczonych nieodpłatnie salach Restauracji Gastro Tour na Zamku Królewskim w Niepołomicach. Podczas spotkania przedstawiono kolejne cztery smakołyki z Małopolski, które dostały się na listę Produktów tradycyjnych.

Zadaniem powołanej 17 lipca 2005 roku Rady jest ocena merytoryczna wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych w zakresie spełnienia przez produkt wymagań wynikających ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat (jakość, wyjątkowe cechy i właściwości).
Dotychczas zarejestrowanych było 11 tradycyjnych produktów z Małopolski: precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żentyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka. Dołączą do nich 4 nowe produkty, które były przedmiotem obrad Rady w dniu wczorajszym. Są to: jodłownicki kołacz z serem, jabłka z Raciechowic, śliwowica wyborna z Chełma k. Bochni oraz tuszki z gęsi zatorskiej.

Podczas spotkania zaprezentowano znak graficzny "Produkt Tradycyjny z Małopolski", który Województwo Małopolskie przyjęło jako pierwsze w Polsce. Znakiem tym mogą się posługiwać wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Znakowanie produktów pozwoli na ich identyfikację wśród innych dostępnych na rynku. Będzie świadczyć również o ich wyjątkowości.

Członkowie Rady mieli możliwość spotkania z wszystkimi producentami, których produkty znajdują się już na liście oraz z tymi, którzy starali się o rejestrację swoich produktów w dniu wczorajszym. Wytwórcy zaprezentowali i umożliwili degustację swoich wyrobów.

Obradom Rady przewodniczył Andrzej Masny, Dyrektor Departamentu Środowiska i Rozwoju Wsi UMWM. Podczas posiedzenia dyskutowano na temat problemów, z jakimi borykają się producenci produktów tradycyjnych. Była to również doskonała okazja do wymiany doświadczeń oraz kontaktów.

Spotkanie było również okazją do zaprezentowania powstałego w dniu 2 marca br. Stowarzyszenia Małopolskiej Izby Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych. Celem stowarzyszenia jest głownie promocja oraz identyfikacja i ochrona produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Propozycja Burmistrza Niepołomic, Stanisława Kracika o utworzeniu w Niepołomicach Małopolskiego Centrum Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych, w którym Izba mogłaby mieć swoją siedzibę, spotkała się z dużą aprobatą członków Rady oraz założycieli Stowarzyszenia. Siedziba Izby to doskonałe miejsce prezentowania wyrobów oraz spotkań i zawierania kontraktów przez producentów z kontrahentami.

Organizatorzy i uczestnicy żywią nadzieję, że spotkanie przyczyni się do rozpowszechniania informacji na temat tradycyjnych i regionalnych produktów z Małopolski zarówno wśród producentów jak i konsumentów.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA