Zadaniem powołanej 17 lipca 2005 roku Rady jest ocena merytoryczna wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych w zakresie spełnienia przez produkt wymagań wynikających ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat (jakość, wyjątkowe cechy i właściwości).
Dotychczas zarejestrowanych było 11 tradycyjnych produktów z Małopolski: precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żentyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka. Dołączą do nich 4 nowe produkty, które były przedmiotem obrad Rady w dniu wczorajszym. Są to: jodłownicki kołacz z serem, jabłka z Raciechowic, śliwowica wyborna z Chełma k. Bochni oraz tuszki z gęsi zatorskiej.
Podczas spotkania zaprezentowano znak graficzny "Produkt Tradycyjny z Małopolski", który Województwo Małopolskie przyjęło jako pierwsze w Polsce. Znakiem tym mogą się posługiwać wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Znakowanie produktów pozwoli na ich identyfikację wśród innych dostępnych na rynku. Będzie świadczyć również o ich wyjątkowości.
Członkowie Rady mieli możliwość spotkania z wszystkimi producentami, których produkty znajdują się już na liście oraz z tymi, którzy starali się o rejestrację swoich produktów w dniu wczorajszym. Wytwórcy zaprezentowali i umożliwili degustację swoich wyrobów.
Obradom Rady przewodniczył Andrzej Masny, Dyrektor Departamentu Środowiska i Rozwoju Wsi UMWM. Podczas posiedzenia dyskutowano na temat problemów, z jakimi borykają się producenci produktów tradycyjnych. Była to również doskonała okazja do wymiany doświadczeń oraz kontaktów.
Spotkanie było również okazją do zaprezentowania powstałego w dniu 2 marca br. Stowarzyszenia Małopolskiej Izby Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych. Celem stowarzyszenia jest głownie promocja oraz identyfikacja i ochrona produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Propozycja Burmistrza Niepołomic, Stanisława Kracika o utworzeniu w Niepołomicach Małopolskiego Centrum Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych, w którym Izba mogłaby mieć swoją siedzibę, spotkała się z dużą aprobatą członków Rady oraz założycieli Stowarzyszenia. Siedziba Izby to doskonałe miejsce prezentowania wyrobów oraz spotkań i zawierania kontraktów przez producentów z kontrahentami.
Organizatorzy i uczestnicy żywią nadzieję, że spotkanie przyczyni się do rozpowszechniania informacji na temat tradycyjnych i regionalnych produktów z Małopolski zarówno wśród producentów jak i konsumentów.