Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Święto Chleba zakończone – pierwsi finaliści Festiwalu Smaku

Samorząd
15 czerwca 2008
Marszałek Marek Nawara otwiera Święto Chleba Marszałek Marek Nawara otwiera Święto Chleba
Kapusta z Charsznicy, szynka z pieca, chałka żydowska, a nawet… chleb turecki to zwycięskie produkty Święta Chleba – krakowskiego półfinału IV Małopolskiego Festiwalu Smaku.

W sobotę i niedzielę na placu Wolnica pojawiło się kilkanaście tysięcy zwiedzających, a wśród nich m.in. Robert Makłowicz i Theo Vafidis – kucharz i bohater programu „Europa da się lubić”. Imprezę otworzyli: Marek Nawara. Marszałek Województwa Małopolskiego, Elżbieta Lęcznarowicz, wiceprezydent Krakowa oraz Antoni Madej, Prezes Małopolskiej Izby Produktów Regionalnych,. Tradycyjnych i Ekologicznych.

Wszyscy mogli spróbować produktów i potraw prezentowanych przez najlepszych małopolskich producentów żywności i wybrać najlepszych z nich. W konkursie udział wzięło 19 producentów. W głosowaniu profesjonalnego jury zachwyt  oceniających wzbudziły: kapusta charsznicka – wyrób Krzysztofa Żebraka i szynka z pieca z Masarni Krakowskiej, a także lody z krzeszowickiej „Melby”. Publiczność w plebiscycie najchętniej głosowała na szynkę gotowaną wiejską firmy Rolmat z Biertowic. Warto podkreślić, iż wybór fachowców najczęściej zgadzał się z wyborem zwiedzających…

Kolejne półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędą się w sierpniu i wrześniu w Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu i Tarnowie. A wielki finał 20 i 21 września znów w Krakowie na placu Wolnica. Do zobaczenia!

Mielenie ziarna

Mielenie ziarna


Zwycięzcy konkursu jury profesjonalnego:

Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, Kraków – chleb turecki
(kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze)

Masarnia Krakowska, Kraków – szynka z pieca
(wędliny i przetwory mięsne)

Przetwórstwo rybne KRAK-MARFISH, Poskwitów – małopolski przysmak babuni
(gotowe dania i potrawy)

FPHU Melba, Krzeszowice – lody tradycyjne, jogurtowe z poziomkami
(sery i przetwory mleczne)

Pasieka Stanisław Pietrzak, Myślenice – miód spadziowy
(miody)

Krzysztof Żebrak, Charsznica – kapusta charsznicka (kwaszona)
(przetwory owocowe i warzywne)

Koło Gospodyń wiejskich w Niegowici – podpłomyk z cebulką
(dania przygotowane przez KGW)


Zwycięzcy plebiscytu publiczności:

Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, Kraków – chleb turecki
(kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze)

Zakład Mięsny Rolmat, Biertowice – szynka gotowana wiejska
(wędliny i przetwory mięsne)

Przetwórstwo rybne KRAK-MARFISH, Poskwitów – małopolski przysmak babuni
(gotowe dania i potrawy)

FPHU Melba, Krzeszowice – lody tradycyjne, jogurtowe z poziomkami
(sery i przetwory mleczne)

Pasieka Stanisław Pietrzak, Myślenice – miód spadziowy
(miody)

Krzysztof Żebrak, Charsznica – kapusta charsznicka (kwaszona)
(przetwory owocowe i warzywne)

Koło Gospodyń wiejskich w Niegowici – podpłomyk z cebulką
(dania przygotowane przez KGW)

Galeria zdjęć