W sobotę i niedzielę na placu Wolnica pojawiło się kilkanaście tysięcy zwiedzających, a wśród nich m.in. Robert Makłowicz i Theo Vafidis – kucharz i bohater programu „Europa da się lubić”. Imprezę otworzyli: Marek Nawara. Marszałek Województwa Małopolskiego, Elżbieta Lęcznarowicz, wiceprezydent Krakowa oraz Antoni Madej, Prezes Małopolskiej Izby Produktów Regionalnych,. Tradycyjnych i Ekologicznych.
Wszyscy mogli spróbować produktów i potraw prezentowanych przez najlepszych małopolskich producentów żywności i wybrać najlepszych z nich. W konkursie udział wzięło 19 producentów. W głosowaniu profesjonalnego jury zachwyt oceniających wzbudziły: kapusta charsznicka – wyrób Krzysztofa Żebraka i szynka z pieca z Masarni Krakowskiej, a także lody z krzeszowickiej „Melby”. Publiczność w plebiscycie najchętniej głosowała na szynkę gotowaną wiejską firmy Rolmat z Biertowic. Warto podkreślić, iż wybór fachowców najczęściej zgadzał się z wyborem zwiedzających…
Kolejne półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędą się w sierpniu i wrześniu w Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu i Tarnowie. A wielki finał 20 i 21 września znów w Krakowie na placu Wolnica. Do zobaczenia!
Mielenie ziarna
Zwycięzcy konkursu jury profesjonalnego:
Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, Kraków – chleb turecki
(kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze)
Masarnia Krakowska, Kraków – szynka z pieca
(wędliny i przetwory mięsne)
Przetwórstwo rybne KRAK-MARFISH, Poskwitów – małopolski przysmak babuni
(gotowe dania i potrawy)
FPHU Melba, Krzeszowice – lody tradycyjne, jogurtowe z poziomkami
(sery i przetwory mleczne)
Pasieka Stanisław Pietrzak, Myślenice – miód spadziowy
(miody)
Krzysztof Żebrak, Charsznica – kapusta charsznicka (kwaszona)
(przetwory owocowe i warzywne)
Koło Gospodyń wiejskich w Niegowici – podpłomyk z cebulką
(dania przygotowane przez KGW)
Zwycięzcy plebiscytu publiczności:
Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, Kraków – chleb turecki
(kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze)
Zakład Mięsny Rolmat, Biertowice – szynka gotowana wiejska
(wędliny i przetwory mięsne)
Przetwórstwo rybne KRAK-MARFISH, Poskwitów – małopolski przysmak babuni
(gotowe dania i potrawy)
FPHU Melba, Krzeszowice – lody tradycyjne, jogurtowe z poziomkami
(sery i przetwory mleczne)
Pasieka Stanisław Pietrzak, Myślenice – miód spadziowy
(miody)
Krzysztof Żebrak, Charsznica – kapusta charsznicka (kwaszona)
(przetwory owocowe i warzywne)
Koło Gospodyń wiejskich w Niegowici – podpłomyk z cebulką
(dania przygotowane przez KGW)