Podczas imprezy zaprezentowało się aż 27 wystawców z 28 produktami. Wszystkie były znakomite, niepowtarzalne i efektownie podane. Kłopot ze wskazaniem najlepszych mieli więc nie tylko jurorzy konkursu, ale też głosująca w plebiscycie publiczność.
Jury konkursowe w składzie: Stanisław Chuchrzak (szef kuchni krakowskiej restauracji Hawełka), Tomasz Leśniak (kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej, szef kuchni krakowskiego hotelu Sheraton) oraz Zbigniew Kurleto (szef Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) nagrodziło:
- w kategorii: Sery i wyroby mleczne - Kazimierz Furczoń – Leśnica,
Produkt: Oscypek;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - FPH „STESKAL”, Nowy Targ,
Produkt: Bułka rustykalna;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne - Anna Nowak – Gronków,
Produkt: Udziec barani;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne - Beata Rzeszótko - Spytkowice,
Produkt: Diabelsko woda;
- w kategorii: Miody - gospodarstwo pasieczne: Pasieka Pszczela „Ambrozja” - Sucha Beskidzka,
Produkt: Miód spadziowy kremowany;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy: Zbigniew Kapołka – Niedzica,
Produkt: Kikiela – kiszka grulana;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich: Gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Strama - Bańska Niżna,
Produkt: Kwaśnica.
Fot. Katarzyna Piszczkiewicz
W plebiscycie na najlepsze potrawy oddano w sumie 2027 ważnych głosów, zaś faworytami publiczności okazali się:
- w kategorii: Sery i wyroby mleczne - OSM w Radomiu, Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu, Produkt: Ser tylżycki ekologiczny;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - FPH „STESKAL”,
Produkt: Bułka rustykalna;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne - Zbigniew Kapołka – Niedzica,
Produkt: Chytre mięso;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne - Krystyna Waradzyn - Sromowce Niżne,
Produkt: Marmulada;
- w kategorii: Miody - Pasieka Pszczela „Ambrozja” - Sucha Beskidzka,
Produkt: Miód spadziowy kremowany;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy - Zbigniew Kapołka - Niedzica,
Produkt: Kikiela – kiszka grulana;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne – Gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Strama - Bańska Niżna,
Produkt: Kwaśnica.
Fot. Katarzyna Piszczkiewicz
Laureatów konkursu i plebiscytu nagrodził Leszek Zegzda – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, który podziękował wszystkim wystawcom za obecność i zaangażowanie, podkreślając unikatowy charakter produktów oraz ujmującą gościnność mieszkańców Podhala.
Nowotarska impreza była czwartym z kolei półfinałem Małopolskiego Festiwalu Smaku, po krakowskim, oświęcimskim i nowosądeckim. Przed nami jeszcze kiermasz w Tarnowie (7 września) i Wielki Finał festiwalu zaplanowany na weekend 20-21 września w Krakowie.
Organizatorem półfinału w Nowym Targu był Samorząd Województwa Małopolskiego wraz z Miastem Nowy Targ, Miejskim Ośrodkiem Kultury oraz Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.
(mstrze)