Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Podhalańskie smaki

Samorząd
26 sierpnia 2008
Fot. Katarzyna Piszczkiewicz Fot. Katarzyna Piszczkiewicz
Podhalańskie klimaty oraz góralskie przysmaki zdominowały nowotarski półfinał IV Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowany w trakcie IX Jarmarku Podhalańskiego 24 sierpnia 2008 r. Na rynku Nowego Targu spotkali się producenci żywności z powiatów: nowotarskiego, tatrzańskiego oraz suskiego.

Podczas imprezy zaprezentowało się aż 27 wystawców z 28 produktami. Wszystkie były znakomite, niepowtarzalne i efektownie podane. Kłopot ze wskazaniem najlepszych mieli więc nie tylko jurorzy konkursu, ale też głosująca w plebiscycie publiczność.

Jury konkursowe w składzie: Stanisław Chuchrzak (szef kuchni krakowskiej restauracji Hawełka), Tomasz Leśniak (kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej, szef kuchni krakowskiego hotelu Sheraton) oraz Zbigniew Kurleto (szef Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) nagrodziło:

- w kategorii: Sery i wyroby mleczne - Kazimierz Furczoń – Leśnica,
Produkt: Oscypek;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - FPH „STESKAL”, Nowy Targ,
Produkt: Bułka rustykalna;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne - Anna Nowak – Gronków,
Produkt: Udziec barani;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne - Beata Rzeszótko - Spytkowice,
Produkt: Diabelsko woda;
- w kategorii: Miody - gospodarstwo pasieczne: Pasieka Pszczela „Ambrozja” - Sucha Beskidzka,
Produkt: Miód spadziowy kremowany;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy: Zbigniew Kapołka – Niedzica,
Produkt: Kikiela – kiszka grulana;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich: Gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Strama - Bańska Niżna,
Produkt: Kwaśnica.

Fot. Katarzyna Piszczkiewicz

W plebiscycie na najlepsze potrawy oddano w sumie 2027 ważnych głosów, zaś faworytami publiczności okazali się:

- w kategorii: Sery i wyroby mleczne - OSM w Radomiu, Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu, Produkt: Ser tylżycki ekologiczny;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - FPH „STESKAL”,
Produkt: Bułka rustykalna;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne - Zbigniew Kapołka – Niedzica,
Produkt: Chytre mięso;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne - Krystyna Waradzyn - Sromowce Niżne,
Produkt: Marmulada;
- w kategorii: Miody - Pasieka Pszczela „Ambrozja” - Sucha Beskidzka,
Produkt: Miód spadziowy kremowany;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy - Zbigniew Kapołka - Niedzica,
Produkt: Kikiela – kiszka grulana;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne – Gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Strama - Bańska Niżna,
Produkt: Kwaśnica.

Fot. Katarzyna Piszczkiewicz

Laureatów konkursu i plebiscytu nagrodził Leszek Zegzda – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, który podziękował wszystkim wystawcom za obecność i zaangażowanie, podkreślając unikatowy charakter produktów oraz ujmującą gościnność mieszkańców Podhala.

Nowotarska impreza była czwartym z kolei półfinałem Małopolskiego Festiwalu Smaku, po krakowskim, oświęcimskim i nowosądeckim. Przed nami jeszcze kiermasz w Tarnowie (7 września) i Wielki Finał festiwalu zaplanowany na weekend 20-21 września w Krakowie.

Organizatorem półfinału w Nowym Targu był Samorząd Województwa Małopolskiego wraz z Miastem Nowy Targ, Miejskim Ośrodkiem Kultury oraz Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

(mstrze)

Galeria zdjęć