Na stoisku „Zasmakuj w Małopolsce” można było spróbować naszych popisowych produktów tradycyjnych. Degustacjom towarzyszyły liczne quizy i konkursy związane z tematyką kuchni regionalnej. Uczestnicy kulinarnego festiwalu próbowali oscypka, redykołki, bryndzy podhalańskiej z chlebem prądnickim, obwarzanków krakowskich, suski sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej, fasoli „Piękny Jaś” czy jabłek łąckich.
Kampania „Zasmakuj w Małopolsce” przybliża mieszkańcom Małopolski i turystom produkty, które uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne. Są to wyróżnienia, jakie Unia Europejska nadaje w ramach prowadzonej polityki jakości produktów żywnościowych. Małopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich już 11, a pierwszym polskim zarejestrowanym produktem regionalnym była bryndza podhalańska.