Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie smaki w Trzyciążu

Samorząd
23 września 2013
VII Święto Ziemniaka i IV Nadprzemszański Festiwal Smaku przyciągnęły do Trzyciąża wielu miłośników dobrej, tradycyjnej kuchni. Lokalne stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich przygotowały zaskakujące wariacje kulinarne z ziemniakami w roli głównej. Laureatów konkursów tegorocznego Nadprzemszańskiego Festiwalu Smaku nagradzał marszałek Marek Sowa i zachęcał zebranych do kosztowania małopolskich produktów regionalnych.

Na stoisku „Zasmakuj w Małopolsce” można było spróbować naszych popisowych produktów tradycyjnych. Degustacjom towarzyszyły liczne quizy i konkursy związane z tematyką kuchni regionalnej. Uczestnicy kulinarnego festiwalu próbowali oscypka, redykołki, bryndzy podhalańskiej z chlebem prądnickim, obwarzanków krakowskich, suski sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej, fasoli „Piękny Jaś” czy jabłek łąckich.

Kampania „Zasmakuj w Małopolsce” przybliża mieszkańcom Małopolski i turystom produkty, które uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne. Są to wyróżnienia, jakie Unia Europejska nadaje w ramach prowadzonej polityki jakości produktów żywnościowych. Małopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich już 11, a pierwszym polskim zarejestrowanym produktem regionalnym była bryndza podhalańska.

Galeria zdjęć