Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kociołek Galicyjski po raz drugi

Samorząd
15 września 2010
fot. Józef Augustyn fot. Józef Augustyn
W niedzielę, 12 września, Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu zaprosiło mieszkańców Sądecczyzny na Kociołek Galicyjski. W urzekającej scenerii Miasteczka Galicyjskiego każdy mógł posmakować niezwykłych potraw, dowiedzieć się o ich znaczeniu i historii oraz poznać tajniki tradycyjnej kuchni. Wśród degustujących był wicemarszałek województwa Leszek Zegzda.

Mistrzowie w swoim fachu serwowali specjały kuchni polskiej, słowackiej i romskiej. Ciekawostką była kuchnia galicyjska, łącząca doświadczenia kulinarne wielu narodowości. Nie zabrakło również kiermaszu produktów regionalnych. Producenci proponowali doskonałe chleby, ciasta, miody, sery i domowe przetwory.

Degustacjom towarzyszyły kulinarne quizy i nietypowe konkursy m.in. w jedzeniu chleba ze smalcem na czas. Cyganki przepowiadały przyszłość, wróżąc z ręki. – Zamiłowanie do pracy to Pan masz… - to jedno ze stwierdzeń, które usłyszał wicemarszałek Leszek Zegzda.

Wystawcy rywalizowali o tytuł „Anielskiego Smaku”, przyznawany najsmaczniejszej potrawie serwowanej tego dnia. Na stole jury, obradującego pod przewodnictwem znawcy tematu, twórcy portalu potrawyregionalne.pl, Leszka Horwatha, pojawiały się kiełbasa z dzika, miód z pasieki w Kamiannej, chleb orkiszowy, podpłomyk podegrodzki, syrek, pasztet fasolowy z prawdziwkami, haluszki z bryndzą, i inne specjały.

Wyróżnienie za potrawę - tradycyjny romski churgipen - zdobyła ubiegłoroczna laureatka konkursu Krystyna Andrasz z Tarnowa, zaś wyróżnienie pozaregulaminowe za domowe rurki z kremem otrzymał Dariusz Błaszczyk z Nowego Sącza.

Nagroda główna (komplet garnków) oraz dyplom z tytułem „Anielskiego Smaku” trafiły do rąk Katarzyny Sułkowskiej z gospodarstwa agroturystycznego „U Sułków” w Wyskitnej koło Grybowa, która zaproponowała wyśmienitą, słodką polewkę piwną.

Obok oferty kulinarnej organizatorzy przygotowali również dodatkowe atrakcje. Szczególnym zainteresowaniem – nie tylko chłopców – cieszyło się stoisko sądeckiego oddziału Polskiego Towarzystwa Historycznego, którego członkowie zaprezentowali oryginalne uzbrojenie oddziałów partyzanckich z czasów II wojny światowej. Wystąpiły także regionalne zespoły dziecięce oraz bluesowo-rockowy zespół The Dollars Brothers Band z Gorlic.

(jaug)

Galeria zdjęć