Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

XIX konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty!

Rolnictwo
01 października 2019
W Poznaniu, jak co roku, w czasie Targów Smaki Regionów odbył się wielki XIX finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Zorganizowany został przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałków województw. W niedzielę, podczas uroczystej gali, laureatom konkursu zostały wręczone statuetki "Perła 2019".

Wśród laureatów z Województwa Małopolskiego znaleźli się w kategorii produkt:
1. Szynka dziadka – Zakład Masarski Dariusz Kmak.
2. Kiełbasa polędwicowa – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość Tradycja.
3. Miodula tatrzańska – FHU u Bafii.
4. Wino czerwone Rondo – Winnica Chodorowa.

W kategoria potrawa:
1. Stowarzyszenie Gospodyń w Podwilku - za orawskie moskoliki z masłem chrzanowym oraz orawską krzonówkę.

Pan Szczepan Gawor otrzymał szczególne wyróżnienie - list gratulacyjny od Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM