Zorganizowany został przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałków województw. W niedzielę, podczas uroczystej gali, laureatom konkursu zostały wręczone statuetki "Perła 2019".
Wśród laureatów z Województwa Małopolskiego znaleźli się w kategorii produkt:
1. Szynka dziadka – Zakład Masarski Dariusz Kmak.
2. Kiełbasa polędwicowa – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość Tradycja.
3. Miodula tatrzańska – FHU u Bafii.
4. Wino czerwone Rondo – Winnica Chodorowa.
W kategoria potrawa:
1. Stowarzyszenie Gospodyń w Podwilku - za orawskie moskoliki z masłem chrzanowym oraz orawską krzonówkę.
Pan Szczepan Gawor otrzymał szczególne wyróżnienie - list gratulacyjny od Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!