W wydarzeniu wzięli udział posłanka na Sejm RP Urszula Rusecka, marszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka oraz radni województwa Małgorzata Szostak, Tadeusz Arkit i Grzegorz Małodobry.
Zakończyliśmy tegoroczną edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku. To był wspaniały czas wspólnej zabawy i promocji małopolskiej kultury kulinarnej. Nasz region to nie tylko wyjątkowe zabytki i piękne krajobrazy, ale także cudowne, regionalne dania. Małopolska nie tylko wygląda, ale i smakuje!
- mówi Marszałek Małopolski Łukasz Smółka.
Wybór polskiej stolicy soli na finał wydarzenia nie był nieprzypadkowy. Sól jest fundamentem współczesnej kuchni i jedną z najważniejszych przypraw. Kiedyś nazywana białym złotem - bo tylko najbogatsi mogli sobie na nią pozwolić - dziś nie wyobrażamy sobie bez niej gotowania.
Tradycyjnie już w trakcie Małopolskiego Festiwalu Smaku Małopolanie mieli okazję degustować kulinarne dzieła Andrzeja Polana i jego zespołu, ze swoimi wyrobami obecni byli także producenci wyrobów regionalnych, na których stoiskach pojawiły się ekologiczne sery i wędliny, naturalne miody, twarogi czy domowe przetwory.
Spośród nich zostali wybrani i nagrodzeni najlepsi.
Spośród wystawców bezkonkurencyjne okazało się Przetwórstwo mięsne "Płatek" ze swoją szynką z zagrody. Tuż za nim uplasowała się Spółdzielnia Ogrodnicza Grodzisko z sokiem jabłko aronia. Trzecie miejsce przypadło Manufakturze Żuru i Barszczu za barszcz biały. Wyróżnienia w tej kategorii trafiły do PIASTRELLI Produkcja Domowa za konfiturę malinową z chrzanem oraz do Bochen Bachny za rustykalny wieniec z żurawiną i orzechami.
W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Kokotów za danie kura bez pióra. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Chorągwica za maczankę po Krakowsku - czyli karkówkę w sosie kminkowym, trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich Golkowice za bigos z kukiełką. Wyróżnione także zostały Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Przebieczany “Nowe Horyzonty” za sałatkę z buraka z cukinią i cebulą, Koło Gospodyń Wiejskich Sułków za bigos staropolski oraz Osiedlowe Koło Gospodyń Kościuszki za schab z kapustą.
Finałowej odsłonie wydarzenia towarzyszyła również charytatywna zbiórka, która zostanie przeznaczona dla małego Allanka walczącego z nieoperacyjnym guzem mózgu. Wydarzenie zwieńczył koncert zespołu Megitza – finalisty Must Be The Music i zdobywcy Złotego Guzika w programie Mam Talent.
Dziewiętnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowana przez Marszałka Województwa Małopolskiego odbywała się pod hasłem „Pochodzenie ma znaczenie”. Przez całe lato trwało wspólne celebrowanie lokalnych produktów i tradycji kulinarnych Małopolski. Wydarzenie gościło w sześciu lokalizacjach: 7 lipca w Nowym Targu, 14 lipca w Wiśle, 4 sierpnia w Krynicy-Zdroju, 11 sierpnia w Myślenicach, 1 września w Wygiełzowie i 8 września w Wieliczce. W tym roku po raz pierwszy przekroczyło granice regionu i gościnnie zawitało w rejon Śląska.
Każdej odsłonie wydarzenia, oprócz degustacji małopolskich specjałów, towarzyszyły warsztaty i quiz wiedzy o Małopolsce, a na zwycięzców czekały nagrody w postaci biletów do Energylandii w Zatorze i Cogiteonu w Krakowie. Dla najmłodszych organizowane były liczne gry i zabawy. Swoje oryginalne oferty prezentowały także wybrane jednostki Województwa Małopolskiego.