Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Największe kulinarne święto Małopolski za nami!

Promocja
09 września 2024
To już koniec największego święta małopolskiej kuchni w tym roku! Małopolski Festiwal Smaku, wydarzenie odbywające się przez całe lato w sześciu odsłonach w różnych miejscach województwa małopolskiego, znalazło swój finał w Solnym Mieście - Wieliczce.

W wydarzeniu wzięli udział posłanka na Sejm RP Urszula Rusecka, marszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka oraz radni województwa Małgorzata Szostak, Tadeusz Arkit i Grzegorz Małodobry.

Zakończyliśmy tegoroczną edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku. To był wspaniały czas wspólnej zabawy i promocji małopolskiej kultury kulinarnej. Nasz region to nie tylko wyjątkowe zabytki i piękne krajobrazy, ale także cudowne, regionalne dania. Małopolska nie tylko wygląda, ale i smakuje!

- mówi Marszałek Małopolski Łukasz Smółka.

Wybór polskiej stolicy soli na finał wydarzenia nie był nieprzypadkowy. Sól jest fundamentem współczesnej kuchni i jedną z najważniejszych przypraw. Kiedyś nazywana białym złotem - bo tylko najbogatsi mogli sobie na nią pozwolić - dziś nie wyobrażamy sobie bez niej gotowania.

Tradycyjnie już w trakcie Małopolskiego Festiwalu Smaku Małopolanie mieli okazję degustować kulinarne dzieła Andrzeja Polana i jego zespołu, ze swoimi wyrobami obecni byli także producenci wyrobów regionalnych, na których stoiskach pojawiły się ekologiczne sery i wędliny, naturalne miody, twarogi czy domowe przetwory.

Spośród nich zostali wybrani i nagrodzeni najlepsi.

Spośród wystawców bezkonkurencyjne okazało się Przetwórstwo mięsne "Płatek" ze swoją szynką z zagrody. Tuż za nim uplasowała się Spółdzielnia Ogrodnicza Grodzisko z sokiem jabłko aronia. Trzecie miejsce przypadło Manufakturze Żuru i Barszczu za barszcz biały. Wyróżnienia w tej kategorii trafiły do PIASTRELLI Produkcja Domowa za konfiturę malinową z chrzanem oraz do Bochen Bachny za rustykalny wieniec z żurawiną i orzechami.

W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Kokotów za danie kura bez pióra. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Chorągwica za maczankę po Krakowsku - czyli karkówkę w sosie kminkowym, trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich Golkowice za bigos z kukiełką. Wyróżnione także zostały Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Przebieczany “Nowe Horyzonty” za sałatkę z buraka z cukinią i cebulą, Koło Gospodyń Wiejskich Sułków za bigos staropolski oraz Osiedlowe Koło Gospodyń Kościuszki za schab z kapustą.

Finałowej odsłonie wydarzenia towarzyszyła również charytatywna zbiórka, która zostanie przeznaczona dla małego Allanka walczącego z nieoperacyjnym guzem mózgu. Wydarzenie zwieńczył koncert zespołu Megitza – finalisty Must Be The Music i zdobywcy Złotego Guzika w programie Mam Talent.

Dziewiętnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowana przez Marszałka Województwa Małopolskiego odbywała się pod hasłem „Pochodzenie ma znaczenie”. Przez całe lato trwało wspólne celebrowanie lokalnych produktów i tradycji kulinarnych Małopolski. Wydarzenie gościło w sześciu lokalizacjach: 7 lipca w Nowym Targu, 14 lipca w Wiśle, 4 sierpnia w Krynicy-Zdroju, 11 sierpnia w Myślenicach, 1 września w Wygiełzowie i 8 września w Wieliczce. W tym roku po raz pierwszy przekroczyło granice regionu i gościnnie zawitało w rejon Śląska.

Każdej odsłonie wydarzenia, oprócz degustacji małopolskich specjałów, towarzyszyły warsztaty i quiz wiedzy o Małopolsce, a na zwycięzców czekały nagrody w postaci biletów do Energylandii w Zatorze i Cogiteonu w Krakowie. Dla najmłodszych organizowane były liczne gry i zabawy. Swoje oryginalne oferty prezentowały także wybrane jednostki Województwa Małopolskiego.

Galeria zdjęć