Tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku zwraca szczególną uwagę na ukazanie Małopolski przez pryzmat tradycji kulinarnych kultywowanych zwłaszcza przez panie z kół gospodyń wiejskich. To właśnie ich przepisy przetrwały pokolenia, a smak zachwyca do dzisiaj. Zapraszamy do częstowania się właśnie tymi smakołykami, które przypominają smaki z dzieciństwa
- mówiła Anna Pieczarka z zarządu województwa.
Tradycyjnie już, podczas imprezy odbył się konkurs na najsmaczniejsze dania i potrawy. Zgłoszone produkty degustowało jury, m.in.: Anna Pieczarka z ZWM, Lesław Wieczorek - starosta dąbrowski, Krzysztof Gil – wójt gminy Gręboszów, Monika Gubała - dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji UMWM oraz kuchmistrz Andrzej Polan. Oceniano zarówno smak jak i walory wizualne prezentowanych potraw.
Palmę pierwszeństwa w kategorii „Koła Gospodyń Wiejskich” zdobyły panie z Woli Żelichowskiej za gulasz z kluskami babci Andzi. Wyróżnienia powędrowały do: Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Radgoszcz za radgoskie parzoki, Koła Gospodyń Wiejskich Hubenice – Kozłów za zupę z dyni, Koła Gospodyń Wiejskich w Mędrzechowie za pączki z Mędrzechowa oraz do Koła Gospodyń Wiejskich Ujście Jezuickie za wyluzowaną kaczkę nadziewaną wieprzowiną z żurawiną i jabłkami duszonymi w winie. Spośród produktów, które zgłosili do konkursu lokalni wystawcy tryumfowała Winnica Bogu - Miła za wino Irenka. Wyróżnienia przyznano firmie Zawodny Tadeusz za miód nektarowy spadziowy oraz Lavendziarni za lemoniadę lawendową Lavendynka.
Festiwal Smaku w Woli Żelichowskiej jest najlepszym potwierdzeniem słuszności decyzji o organizowaniu w tym roku małopolskich wydarzeń kulinarnych także w mniejszych miejscowościach, w których dotąd nie było takich imprez. Zaangażowanie gospodyń z powiatu dąbrowskiego w przygotowanie różnych pyszności było ogromne, a frekwencja na festiwalu ogromna. Gorąco dziękuję również wójtowi Gręboszowa Krzysztofowi Gilowi za pomoc w organizacji piątej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku
- dodała Anna Pieczarka.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przez cały dzień podbijał podniebienia gości Festiwalu daniami, których składnikami były produkty lokalne, tradycyjne, regionalne. Największym uznaniem cieszyła się pieczeń jagnięca podawana w kwaśnicy z młodymi ziemniakami oraz śliwkami, a także pyszne kruche ciasto ze śliwkami i marcepanem.
Oprócz całodziennego smakowania Małopolski, na uczestników czekały inne atrakcje, wśród których znalazły się m.in. quiz wiedzy o Małopolsce, w którym można było wygrać atrakcyjne nagrody czy strefa zabaw dla najmłodszych. Ten smakowity dzień umilały gościom Festiwalu występy artystyczne lokalnych artystów.