Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Dla wyróżniających się smakiem i jakością

Promocja
04 października 2023
Targi Smaki Regionów – Poznań 2023, zorganizowane na przełomie września i października, były pełne małopolskich specjałów. Można je było skosztować podczas wydarzenia, a najlepsze z nich - tradycyjnie już nagrodzono i uhonorowano.

Poszukujący zdrowej i certyfikowanej żywności, na wspólnym stoisku Małopolski i Instytutu Rozwoju Obszarów Wiejskich, poznali ofertę producentów, których wyroby powstają w poszanowaniu dla tradycji kulinarnych regionu.

Małopolskę reprezentowali Tłocznia Maurera Krzysztof Maurer, Tłocznia Owoców Pawłowski Antoni Marcin Pawłowski, Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor, Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry U Mądrego, Obiekt Pasterski Bacówka U Krzyśka, Pierożki Babci Władzi - Firma Magi, Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka, Winnica Gródek, Winnica Goja, Winnica Piwnice Antoniego, Lavendziarnia Stoki 6 Anna Sitek.

Medal Targów Smaki Regionów jest prestiżowym wyróżnieniem, przyznawanym każdego roku producentom żywności naturalnej i regionalnej. Celem konkursu jest nagrodzenie produktów, które wyróżniają się smakiem i jakością.

W tym roku takim medalem uhonorowano Obiekt Pasterski Bacówka U Krzyśka za redykołkę, Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor za szynkę z kością, Lavendziarnia Stoki 6 Anna Sitek za ocet z kwiatu bzu i kwiatów lawendy. Wyróżnienie trafiło do Tłoczni Owoców Pawłowski Antoni Marcin Pawłowski za kwiaty lipy zalewane sokiem jabłkowym.

Podczas gali podsumowującej konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów wręczono Perłę Smaków. Sześciu wystawców z Małopolski otrzymało tę wspaniałą nagrodę. Wśród nich: Zakład Masarski Dariusz Kmak za boczek faszerowany mięsem kiełbasianym, Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor za szynkę na soli kamiennej, Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry U Mądrego s.c. za pasztetową podwędzaną, Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne Gościniec Banica za kozią bryndzę z miętą, Lavendziarnia Stoki 6 Anna Sitek za ocet z kwiatów lawendy, Tłocznia Maurera Krzysztof Maurer za śliwowicę łącką oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Rzeplinie za rosół z kluseczkami łojowymi i gołąbki w sosie z grzybów leśnych.

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM/ Wak