Poszukujący zdrowej i certyfikowanej żywności, na wspólnym stoisku Małopolski i Instytutu Rozwoju Obszarów Wiejskich, poznali ofertę producentów, których wyroby powstają w poszanowaniu dla tradycji kulinarnych regionu.
Małopolskę reprezentowali Tłocznia Maurera Krzysztof Maurer, Tłocznia Owoców Pawłowski Antoni Marcin Pawłowski, Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor, Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry U Mądrego, Obiekt Pasterski Bacówka U Krzyśka, Pierożki Babci Władzi - Firma Magi, Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka, Winnica Gródek, Winnica Goja, Winnica Piwnice Antoniego, Lavendziarnia Stoki 6 Anna Sitek.
Medal Targów Smaki Regionów jest prestiżowym wyróżnieniem, przyznawanym każdego roku producentom żywności naturalnej i regionalnej. Celem konkursu jest nagrodzenie produktów, które wyróżniają się smakiem i jakością.
W tym roku takim medalem uhonorowano Obiekt Pasterski Bacówka U Krzyśka za redykołkę, Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor za szynkę z kością, Lavendziarnia Stoki 6 Anna Sitek za ocet z kwiatu bzu i kwiatów lawendy. Wyróżnienie trafiło do Tłoczni Owoców Pawłowski Antoni Marcin Pawłowski za kwiaty lipy zalewane sokiem jabłkowym.
Podczas gali podsumowującej konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów wręczono Perłę Smaków. Sześciu wystawców z Małopolski otrzymało tę wspaniałą nagrodę. Wśród nich: Zakład Masarski Dariusz Kmak za boczek faszerowany mięsem kiełbasianym, Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor za szynkę na soli kamiennej, Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry U Mądrego s.c. za pasztetową podwędzaną, Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne Gościniec Banica za kozią bryndzę z miętą, Lavendziarnia Stoki 6 Anna Sitek za ocet z kwiatów lawendy, Tłocznia Maurera Krzysztof Maurer za śliwowicę łącką oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Rzeplinie za rosół z kluseczkami łojowymi i gołąbki w sosie z grzybów leśnych.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy.