Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Uroczyste otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

Fundusze europejskie
06 marca 2024
W Krakowie przy ul. Balickiej 104 odbyło uroczyste otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Projekt został zrealizowany dzięki wsparciu z Funduszy Europejskich. W wydarzeniu wziął udział wicemarszałek Łukasz Smółka.
Mamy to, Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej żywności otwarte. Jestem dumny, jako absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, że dziś otwarty został ośrodek tak ważny w kontekście współpracy świata nauki z małopolskimi przedsiębiorcami z branży spożywczej 

- mówi wicemarszałek Łukasz Smółka.

Utworzenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności umożliwi szeroką współpracę z przedsiębiorcami - badania prowadzone w centrum będą ukierunkowane na aktualne potrzeby interesariuszy zewnętrznych branży spożywczej.

Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:

  • nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwią poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów,
  • nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności
  • żywność ekologiczna i regionalna,
  • produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
  • przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

Badania przyczynią się bezpośrednio do poprawy jakości życia mieszkańców, będą bowiem ukierunkowane na rozwiązanie istotnych problemów społecznych związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. Będą również dostarczały innowacyjnych, nowatorskich i udoskonalonych produktów spożywczych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów.

Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności została wpisana w 2018 roku do Kontraktu Terytorialnego dla Województwa Małopolskiego. Całkowity koszt tej inwestycji to ponad 70 mln zł, z czego blisko 40 mln to wsparcie z Funduszy Europejskich, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.

Zakres tego projektu obejmował również kompleksowe wyposażenie budynku Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Jest to jednostka naukowo-badawcza Uniwersytetu Rolniczego, nakierowana na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań prowadzonych w obszarze badawczym zgodnym z RSI WM "Nauki o życiu", w tym głównie w ramach specjalizacji "Zdrowa żywność i żywienie".

Galeria zdjęć