Mamy to, Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej żywności otwarte. Jestem dumny, jako absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, że dziś otwarty został ośrodek tak ważny w kontekście współpracy świata nauki z małopolskimi przedsiębiorcami z branży spożywczej
- mówi wicemarszałek Łukasz Smółka.
Utworzenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności umożliwi szeroką współpracę z przedsiębiorcami - badania prowadzone w centrum będą ukierunkowane na aktualne potrzeby interesariuszy zewnętrznych branży spożywczej.
Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:
- nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwią poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów,
- nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności
- żywność ekologiczna i regionalna,
- produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
- przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.
Badania przyczynią się bezpośrednio do poprawy jakości życia mieszkańców, będą bowiem ukierunkowane na rozwiązanie istotnych problemów społecznych związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. Będą również dostarczały innowacyjnych, nowatorskich i udoskonalonych produktów spożywczych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów.
Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności została wpisana w 2018 roku do Kontraktu Terytorialnego dla Województwa Małopolskiego. Całkowity koszt tej inwestycji to ponad 70 mln zł, z czego blisko 40 mln to wsparcie z Funduszy Europejskich, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.
Zakres tego projektu obejmował również kompleksowe wyposażenie budynku Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Jest to jednostka naukowo-badawcza Uniwersytetu Rolniczego, nakierowana na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań prowadzonych w obszarze badawczym zgodnym z RSI WM "Nauki o życiu", w tym głównie w ramach specjalizacji "Zdrowa żywność i żywienie".