Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

XVIII Charsznickie Dni Kapusty

10 września 2012
W iście letniej atmosferze odbyła się w niedzielę, 9 września 2012 r., koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej 2012. Jak co roku - już od 18 lat - Charsznica świętuje plony swego tradycyjnego produktu – kapusty. Licznie zgromadzeni dostojni goście złożyli podziękowania dla ustępującej Kapuścianej Pary Królewskiej: Doroty Kity i Tomasza Czerwika. Koronacji Kapuścianej Pary Królewskiej A.D. 2012:  Beaty Kłucińskiej i Marcina Garusa dokonali Minister Sprawiedliwości Jarosław Gowin oraz Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa.

Po koronacji Kapuściana Para Królewska zapoczątkowała degustacje rozlicznych specjałów kapuścianych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.

Zgromadzona publiczność mogła nie tylko degustować rodzime dla tych stron potrawy z kapusty, lecz także miała okazję zapoznać się z włoskimi smakami, do których przekonywał ze sceny Paolo Cozza. Całości kulinarnych doznań dopełniało stoisko Województwa Małopolskiego „Zasmakuj w Małopolsce”, na którym można było degustować małopolskie produkty regionalne. Degustacjom małopolskich rarytasów towarzyszyły liczne quizy i konkursy związanez tymi produktami. Wszystko to, aby zapoznać mieszkańców regionu z bogactwem Małopolski.
W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
• Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
• Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”.

Na odwiedzających poza stoiskami kół gospodyń wiejskich z potrawami z kapusty czekały ekspozycje plonów warzyw, kwiatów oraz rękodzieła artystycznego. Miejscowi rolnicy mogli zapoznać się z nowinkami technicznymi oraz zasięgnąć porady doradców rolniczych.
W godzinach porannych na poletkach doświadczalnych odbyły się pokazy i instruktaże prowadzone przez firmy nasienne oraz prezentacja nowinek technicznych: pokaz zbioru kapusty sprzętem kombajnowym, pokaz obcinania naci i kopania cebuli sprzętem maszynowym, pokaz skuteczności nawożenia dolistnego nawozami, pokaz najnowszych odmian kapust oraz innych gatunków warzyw, czy praktyczna metoda określania potrzeb pokarmowych roślin uprawnych.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA