Po koronacji Kapuściana Para Królewska zapoczątkowała degustacje rozlicznych specjałów kapuścianych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
Zgromadzona publiczność mogła nie tylko degustować rodzime dla tych stron potrawy z kapusty, lecz także miała okazję zapoznać się z włoskimi smakami, do których przekonywał ze sceny Paolo Cozza. Całości kulinarnych doznań dopełniało stoisko Województwa Małopolskiego „Zasmakuj w Małopolsce”, na którym można było degustować małopolskie produkty regionalne. Degustacjom małopolskich rarytasów towarzyszyły liczne quizy i konkursy związanez tymi produktami. Wszystko to, aby zapoznać mieszkańców regionu z bogactwem Małopolski.
W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
• Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
• Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”.
Na odwiedzających poza stoiskami kół gospodyń wiejskich z potrawami z kapusty czekały ekspozycje plonów warzyw, kwiatów oraz rękodzieła artystycznego. Miejscowi rolnicy mogli zapoznać się z nowinkami technicznymi oraz zasięgnąć porady doradców rolniczych.
W godzinach porannych na poletkach doświadczalnych odbyły się pokazy i instruktaże prowadzone przez firmy nasienne oraz prezentacja nowinek technicznych: pokaz zbioru kapusty sprzętem kombajnowym, pokaz obcinania naci i kopania cebuli sprzętem maszynowym, pokaz skuteczności nawożenia dolistnego nawozami, pokaz najnowszych odmian kapust oraz innych gatunków warzyw, czy praktyczna metoda określania potrzeb pokarmowych roślin uprawnych.
XVIII Charsznickie Dni Kapusty
10 września 2012
W iście letniej atmosferze odbyła się w niedzielę, 9 września 2012 r., koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej 2012. Jak co roku - już od 18 lat - Charsznica świętuje plony swego tradycyjnego produktu – kapusty. Licznie zgromadzeni dostojni goście złożyli podziękowania dla ustępującej Kapuścianej Pary Królewskiej: Doroty Kity i Tomasza Czerwika. Koronacji Kapuścianej Pary Królewskiej A.D. 2012: Beaty Kłucińskiej i Marcina Garusa dokonali Minister Sprawiedliwości Jarosław Gowin oraz Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa.
Inne artykuły dotyczące tematu: Bez kategorii
- poniedziałek, 19 maja 2025Kolejne 23 mln zł na wodociągi i kanalizację w MałopolsceKolejne 23 mln zł z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich zostały dziś przekazane na inwestycje związane (...)
- czwartek, 13 marca 2025Fundusze Europejskie. W trosce o jakość życia MałopolanWkrótce 18 małopolskich miast stanie się miejscem prawdziwej rewolucji, która znacząco poprawi jakość (...)
- piątek, 21 lutego 2025W kobietach siła! Spotkanie w Domu Ludowym w SzczurowejLokalny Ośrodek Wiedzy i Edukacji w Gminie Szczurowa zorganizował spotkanie integracyjne w Domu (...)
Najnowsze artykuły:
- Samorządpiątek, 23 maja 2025XI Światowy Zjazd Nauczycieli Polonijnych w WilnieW Wilnie trwa jedno z najważniejszych wydarzeń dla Polaków mieszkających za granicą - XI Światowy (...)
- Samorządpiątek, 23 maja 2025Małopolski Dzień Samorządu Terytorialnego w Starym SączuTradycją jest, że z okazji Dnia Samorządu Terytorialnego gospodarze małopolskich gmin, miast, powiatów (...)
- Małopolska w Unii Europejskiejpiątek, 23 maja 2025Deklaracja o polityce spójności po 2027 roku zbieżna ze stanowiskiem Europejskiego Komitetu Regionów – dalszy ciąg rozmów na konferencji w Krakowie ?Przewodnicząca Europejskiego Komitetu Regionów Kata (...)