- Małopolska będzie w czasie ŚDM ważnym punktem na mapie świata i przewidujemy znaczny wzrost turystów - mówił wicemarszałek Kozak - Pielgrzymi przekonają się o polskiej gościnności. Będzie to dla nas niepowtarzalna okazja, by pokazać atuty naszego regionu - dodał.
Sposobem na zapamiętanie małopolski ma być również regionalna kuchnia, której smaki mają zachęcać do częstszego odwiedzania naszego regionu. Wicemarszałek wspomniał o 180 produktach małopolskiej kuchni wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, które będą promowane podczas ŚDM. A wśród nich: żurek, barszcz czerwony i pierogi tworzone w swoisty dla danego obszaru geograficznego sposób . Wojciech Kozak zachęcał także wszystkie restauracje i bary na szlaku turystycznym, aby prezentowały produkty regionalne.
Na zakolach Wisły planowane są również stoiska „Smaki regionu” gdzie pielgrzymi będą mogli zobaczyć i posmakować polskich produktów. Promowanie kuchni regionu ma być wpisane w piękną przestrzeń krajobrazu małopolski.
Prócz wicemarszałka gośćmi w programie byli: Robert Wolski, organizator Miasteczka Namiotowego w Bolechowicach i Andreas Malinowski, konsultant Caritas do spraw żywienia.
Cały odcinek programu „Region. Ludzie, sprawy, opinie” dostępny na stronie TVP Kraków.
(Biuro Prasowe UMWM)