Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wicemarszałek Wojciech Kozak w TVP Kraków o promocji Małopolski w czasie ŚDM

20 maja 2016
Wicemarszałek Wojciech Kozak w TVP Kraków o promocji produktów regionalnych Wicemarszałek Wojciech Kozak w TVP Kraków o promocji produktów regionalnych
O tym jak pokazać młodym pielgrzymom Maopolskę i jej atuty, w tym wyroby tradycyjne, mówił wicemarszałek, Wojciech Kozak w czwartkowym odcinku „Region. Ludzie, sprawy, opinie” w TVP Kraków.

- Małopolska będzie w czasie ŚDM ważnym punktem na mapie świata i przewidujemy znaczny wzrost turystów - mówił wicemarszałek Kozak - Pielgrzymi przekonają się o polskiej gościnności. Będzie to dla nas niepowtarzalna okazja, by pokazać atuty naszego regionu - dodał.

Sposobem na zapamiętanie małopolski ma być również regionalna kuchnia, której smaki mają zachęcać do częstszego odwiedzania naszego regionu. Wicemarszałek wspomniał o 180 produktach małopolskiej kuchni wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, które będą promowane podczas ŚDM. A wśród nich: żurek, barszcz czerwony i pierogi tworzone w swoisty dla danego obszaru geograficznego sposób . Wojciech Kozak zachęcał także wszystkie restauracje i  bary na szlaku turystycznym, aby prezentowały produkty regionalne.

Na zakolach Wisły planowane są również stoiska „Smaki regionu” gdzie pielgrzymi będą mogli zobaczyć i posmakować polskich produktów. Promowanie kuchni regionu ma być wpisane w piękną przestrzeń krajobrazu małopolski.

Prócz wicemarszałka gośćmi w programie byli: Robert Wolski, organizator Miasteczka  Namiotowego w Bolechowicach i Andreas Malinowski, konsultant Caritas do spraw żywienia.

Cały odcinek programu „Region. Ludzie, sprawy, opinie” dostępny na stronie TVP Kraków.

(Biuro Prasowe UMWM)

Galeria zdjęć