Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Sądecki półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku

22 lipca 2013
Za nami ostatni półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Na nowosądeckim rynku gościło 20 producentów żywności z powiatu nowosądeckiego, gorlickiego i limanowskiego. Można było skosztować m.in. rolady ziemniaczanej, sernika z brzoskwiniami, miodów, wędlin, gotowych dań, a także wyrobów z fasoli „Piękny Jaś”.

Zwycięzcy poszczególnych półfinałów spotkają się w wielkim finale na krakowskim Kazimierzu w ostatni weekend sierpnia.

Kto wygrał w Nowym Saczu?

W kategorii Ekologiczne Przysmaki zwyciężył ekologiczny kapłon galicyjski przygotowany przez Jadwigę Krok z Białej Niżnej. 

W kategorii Tradycyjne Specjały wygrał miód spadziowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Kószka” z Gródka nad Dunajcem.

W kategorii Smakołyki z Legendą najlepsze były czarne porzeczki do ciast i deserów firmy Prospona z Nowego Sącza.

W kategorii Jak u Mamy niepokonany okazał się chleb razowy gruboziarnisty Kazimiery Piwowar z Męciny.

Grand Prix w konkursie trafiło do Gospodarstwa Ekologicznego Wolica z Nowego Sącza za tort babci Eleonory z różanką wolicką.

Wyróżnienia zdobyli: Janina Molek z Tropia za pasztet z fasoli „Piękny Jaś” i firma „Laguna” z Gorlic za karczek faszerowany borowikiem otulony liśćmi kapusty.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA