Zwycięzcy poszczególnych półfinałów spotkają się w wielkim finale na krakowskim Kazimierzu w ostatni weekend sierpnia.
Kto wygrał w Nowym Saczu?
W kategorii Ekologiczne Przysmaki zwyciężył ekologiczny kapłon galicyjski przygotowany przez Jadwigę Krok z Białej Niżnej.
W kategorii Tradycyjne Specjały wygrał miód spadziowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Kószka” z Gródka nad Dunajcem.
W kategorii Smakołyki z Legendą najlepsze były czarne porzeczki do ciast i deserów firmy Prospona z Nowego Sącza.
W kategorii Jak u Mamy niepokonany okazał się chleb razowy gruboziarnisty Kazimiery Piwowar z Męciny.
Grand Prix w konkursie trafiło do Gospodarstwa Ekologicznego Wolica z Nowego Sącza za tort babci Eleonory z różanką wolicką.
Wyróżnienia zdobyli: Janina Molek z Tropia za pasztet z fasoli „Piękny Jaś” i firma „Laguna” z Gorlic za karczek faszerowany borowikiem otulony liśćmi kapusty.