Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Oświęcimski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku

14 czerwca 2015
Trwa 11. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Po Wieliczce kolejnym gospodarzem półfinału był Oświęcim. - Stare przysłowie mówi, że do serca najłatwiej trafić przez żołądek. Mam nadzieję, Festiwal Smaku pozwoli jeszcze lepiej poznać i mocniej pokochać Małopolskę - mówił marszałek Marek Sowa w Oświęcimiu.

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym. Promuje małopolskich producentów żywności, produkty oraz potrawy lokalne i tradycyjne.

Każdy kto 14 czerwca przyszedł na oświęcimski rynek mógł poobserwować jak dania przygotowują kulinarni blogerzy, szefowie kuchni czy marszałek Marek Sowa. Mógł też spróbować takich smakołyków jak m.in. comber z królika z nutą wędzonej słoniny z dzika w szynce wiejskiej, kaszotto z buraków z kozim serem czy zupa z karpia zatorskiego z papryką, papryką wędzoną i selerem naciowym.

W Oświęcimiu spotkało się 20 wystawców z powiatów chrzanowskiego, olkuskiego i oświęcimskiego. Oceniani oni byli w plebiscycie, w którym zagłosować mógł każdy uczestnik festiwalu, a noty wystawiało specjalne jury. Bazą potraw, które były ocenianie w konkursie musiały być produkty z regionu.

Zwycięzcami plebiscytu w poszczególnych kategoriach zostali: w kategorii "Ekologiczne przysmaki" Jurajską orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni (Agroturystyczna Akademia Zdrowia, Hucisko), w kategorii "Jak u mamy" Źurek z ziemniakami okraszony pypkam (KGW w Mirowie). Za najlepszy  "Tradycyjny specjał" uznano chleb świąteczny (Pikarnia Patrycja i Paweł, Kwaśniów Górny), a najciekawszym "Smakołykiem z legendą" została polędwiczka plebana (ZPHU Elimex, Młoszowa). Z kolei uznanie jurorów uzyskali chleb orzechowy "Edoardo (PLZ Gobal, Polanka Wielka) - Grand Prix, chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja i Paweł) - II nagroda i chleb pełnoziarnisty ( Pracownia Cukiernicza Piskorek, Nowa Wieś) - III nagroda. 

Cała siedmioosobowa grupa otrzymała możliwość uczestnictwa w krakowskim finale na Placu Wolnica w Krakowie, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia. Za tydzień półfinał MFS odbędzie się w Wadowicach (21 czerwca), następnie w Miechowie (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca), Tarnowie (19 lipca) i Starym Sączu (26 lipca).

Małopolski Festiwal Smaku organizowany jest od 2005r. Była to pierwsza tego typu impreza w Polsce. Z roku na rok festiwal zyskiwał coraz większy rozmach i obejmował swoim zasięgiem coraz więcej Małopolskich miast. Obecnie wrósł w pejzaż małopolskich wakacyjnych imprez plenerowych, a także stał się już tradycją przed Świętami Wielkanocnymi i Bożonarodzeniowymi. Dziś Małopolski Festiwal Smaku to 7 półfinałów zakończonych wielkim finałem na krakowskim Placu Wolnica.

 (Agenda UMWM w Oświęcimiu, Biuro prasowe)

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA