Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym. Promuje małopolskich producentów żywności, produkty oraz potrawy lokalne i tradycyjne.
Każdy kto 14 czerwca przyszedł na oświęcimski rynek mógł poobserwować jak dania przygotowują kulinarni blogerzy, szefowie kuchni czy marszałek Marek Sowa. Mógł też spróbować takich smakołyków jak m.in. comber z królika z nutą wędzonej słoniny z dzika w szynce wiejskiej, kaszotto z buraków z kozim serem czy zupa z karpia zatorskiego z papryką, papryką wędzoną i selerem naciowym.
W Oświęcimiu spotkało się 20 wystawców z powiatów chrzanowskiego, olkuskiego i oświęcimskiego. Oceniani oni byli w plebiscycie, w którym zagłosować mógł każdy uczestnik festiwalu, a noty wystawiało specjalne jury. Bazą potraw, które były ocenianie w konkursie musiały być produkty z regionu.
Zwycięzcami plebiscytu w poszczególnych kategoriach zostali: w kategorii "Ekologiczne przysmaki" Jurajską orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni (Agroturystyczna Akademia Zdrowia, Hucisko), w kategorii "Jak u mamy" Źurek z ziemniakami okraszony pypkam (KGW w Mirowie). Za najlepszy "Tradycyjny specjał" uznano chleb świąteczny (Pikarnia Patrycja i Paweł, Kwaśniów Górny), a najciekawszym "Smakołykiem z legendą" została polędwiczka plebana (ZPHU Elimex, Młoszowa). Z kolei uznanie jurorów uzyskali chleb orzechowy "Edoardo (PLZ Gobal, Polanka Wielka) - Grand Prix, chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja i Paweł) - II nagroda i chleb pełnoziarnisty ( Pracownia Cukiernicza Piskorek, Nowa Wieś) - III nagroda.
Cała siedmioosobowa grupa otrzymała możliwość uczestnictwa w krakowskim finale na Placu Wolnica w Krakowie, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia. Za tydzień półfinał MFS odbędzie się w Wadowicach (21 czerwca), następnie w Miechowie (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca), Tarnowie (19 lipca) i Starym Sączu (26 lipca).
Małopolski Festiwal Smaku organizowany jest od 2005r. Była to pierwsza tego typu impreza w Polsce. Z roku na rok festiwal zyskiwał coraz większy rozmach i obejmował swoim zasięgiem coraz więcej Małopolskich miast. Obecnie wrósł w pejzaż małopolskich wakacyjnych imprez plenerowych, a także stał się już tradycją przed Świętami Wielkanocnymi i Bożonarodzeniowymi. Dziś Małopolski Festiwal Smaku to 7 półfinałów zakończonych wielkim finałem na krakowskim Placu Wolnica.
(Agenda UMWM w Oświęcimiu, Biuro prasowe)