W strategii rozwoju województwa małopolskiego dziedzictwo kultury rolnej Małopolski jest postrzegane jako czynnik stabilizujący bezpieczeństwo żywności, podstawa rozwoju gospodarczego małych gospodarstw rolnych i element służący budowaniu atrakcyjności turystycznej regionu. W oparciu o lokalne odmiany roślin uprawnych, wyrabia się między innymi: charsznicką kapustę kiszoną, czy suskę sechlońską, powstałą z rodzimej odmiany śliwek, łącką śliwowicę, fasolę „Piękny Jaś” uprawianą w specyficznym klimacie doliny Dunajca i wiele innych.
W celu propagowania zainteresowania rodzimych producentów żywności oraz konsumentów odmianami lokalnymi i rozszerzenia asortymentu produktów tradycyjnych wytwarzanych na ich bazie w ostatnich latach staraniem Województwa Małopolskiego utworzono przy Zakładzie Doświadczalnym IHAR (PIB) w Grodkowicach Małopolski Bank Genów Roślin Uprawnych. Jego celem jest ochrona zasobów genetycznych zgromadzonych w lokalnych odmianach roślin uprawnych pochodzących z Małopolski (od neolitu, przez średniowiecze, aż do czasów obecnych).