Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Pod koniec 2003 roku Samorząd Województwa Małopolskiego podjął decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.
W 2014 roku odbyła się dziesiąta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Laureaci 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku
Konkurs
Grand Prix
Zakłady Mięsne Elimex z Młoszowej
Mięsiwo z pieca
Wyróżnienie
Piekarnia Błajan z Tarnowa
Chleb żytni na zakwasie
Wyróżnienie
Jerzy Milewski z
Pstrąg wędzony
Wyróżnienie
Piekarnia Rafapol
Krakusek z kminkiem
Wyróżnienie
Piekarnia Rafapol z Zabierzowa
Krakusek z kminkiem
Wyróżnienie
Cukiernia Melba z Krzeszowic
Tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka od krów rasy polskiej czerwonej
Wyróżnienie
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach
miechowskie gołąbki z soczewicą
Plebiscyt
Publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:
Kategoria Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
Kategoria Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
Kategoria Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
Kategoria Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa
Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi ze śliwkami.
Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych.