Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Za nami Msza św. w Ludźmierzu połączona z jesiennym redykiem

Współpraca
26 października 2022
W Bazylice Mniejszej w Ludźmierzu odbył się jesienny redyk, czyli uroczyste zakończenie sezonu pasterskiego. Bacowie, którzy wrócili wraz ze stadami owiec z hal otrzymali również certyfikaty. Uroczystość połączona była też z niedzielą misyjną, a górale jak co roku przygotowali do degustacji produkty regionalne wytwarzane z mleka owczego. W uroczystościach wzięli udział m.in. Witold Kozłowski marszałek Małopolski, Jan Piczura - wiceprzewodniczący Sejmiku Małopolski, Beata Białowąs, Członek Zarządu Województwa Śląskiego oraz przedstawiciele Związku Podhalan i Związku Hodowców Owiec i Kóz.

Koniec października to tradycyjny czas, gdy kończy się sezon pasterski w Tatrach i stada owiec wracają na Podhale. Zawsze połączone to jest z Mszą Świętą Dziękczynna u Matki Boskiej Ludźmierskiej. Bacowie dziękowali za udany sezon i znakomitą w tym roku pogodę do wypasu owiec. To właśnie głównie na szałasach w Tatrach pucone są legendarne oscypki, powstaje bundz, a turyści częstowani się legendarną żętycą.

Cieszę się, że mogę z Państwem świętować zakończenie sezonu wypasu owiec. To ważny element podhalańskiej tradycji ‒ barwnej i pełnej radości. Przybyliśmy do Ludźmierza, aby podziękować w modlitwie za minione miesiące oraz podsumować to, co udało nam się wspólnie zrobić dla podhalańskiego rolnictwa i bacowskiej tradycji. Dziękuję bacom i juhasom za ich ciężką pracę. Mam nadzieję, że te miesiące od świętego Wojciecha do świętego Michała były dobrym, owocnym czasem dla wszystkich hodowców i dla tych, którzy bezpośrednio opiekowali się owcami. Małopolska żywność słynie daleko poza granicami regionu, a nawet kraju. Elementem tej kulinarnej tradycji są także wyroby z owczego mleka, przede wszystkim bryndza podhalańska i oscypek ‒ dwa produkty zarejestrowane jako pierwsze z Polski w Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia. Swoją wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe zawdzięczają również Waszej ciężkiej pracy

– mówił Witold Kozłowski, marszałek Małopolski.

Tutaj warto przypomnieć, że samorząd województwa małopolskiego realizuje wiele aktywności na rzecz małopolskiej wsi i małopolskiego rolnictwa. Wśród podejmowanych działań jest, między innymi, wspieranie gospodarki pasterskiej, która jest też elementem  troski o środowisko i zachowanie bioróżnorodności w rolnictwie. A przy okazji wręczono certyfikaty ukończenia kursu bacowskiego zleconego przez Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Gratuluję wszystkim osobom, które wzięły w nim udział. Mam nadzieję, że Wasz przykład zachęci kolejnych kandydatów do uczestnictwa w kolejnych edycjach kursu. Dziękuję za serdeczne przyjęcie i możliwość spotkania i rozmowy z uczestnikami dzisiejszego Święta Bacowskiego. Mam nadzieję, że nasze wspólne działania na rzecz wspierania, rozwoju i promocji gospodarki pasterskiej w Małopolsce przynosić będą coraz więcej dobrych owoców

– mówił Witold Kozłowski Marszałek Małopolski.

Warto przypomnieć, że w  tym roku dzięki współpracy ze Związkiem Podhalan w Polsce im. Świętego Jana Pawła II udało się zrealizować za kwotę ponad miliona 800 tysięcy złotych projekt „Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu”. Wypas kulturowy owiec był realizowany na terenie 10 regionów województwa, a środki trafiły do 86 baców wypasających 17 650 owiec na łącznej powierzchni ponad trzech tysięcy hektarów.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM, PB