Wczoraj wziąłem udział w finale tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Czernichowie. Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował najlepsze potrawy siedemnastej edycji Festiwalu, których to można było posmakować w Krakowie, Trzebini, Bochni, Gorlicach i Krynicy Zdroju.
- mówi wicemarszałek Łukasz Smółka.
Podczas festiwalu na licznych stoiskach można było kupić aromatyczne miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z róży i lawendy, doskonałe wędliny, cudowne ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych. Do swoich stoisk zapraszały też lokalne koła gospodyń wiejskich, które przygotowały swoje popisowe dania.
Swoją ofertę zaprezentowały również wybrane jednostki Województwa Małopolskiego, a dla najmłodszych przygotowano liczne niespodzianki: malunki na twarzach, wianki ze świeżych kwiatów, zdjęcia z gifbudki, konkursy z nagrodami, a także quiz wiedzy o Małopolsce.
Przedstawiamy listę laureatów konkursu na najsmaczniejszy produkt:
KGW:
- I m-ce - Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrowie Szlacheckiej ,,Dąbrowianki" za krem z dyni w dyni,
- II m-ce - Koło Gospodyń Wiejskich w Przegini Duchownej za żur na króliku,
- III m-ce - Koło Gospodyń Wiejskich w Rybnej za pierogi z kapustą i grzybami z okrasą.
WYRÓŻNIENIA:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Czułówku,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kamieniu,
- Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich ,,Szlachcianki" w Nowej Wsi Szlacheckiej,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Rusocicach,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Przegini Narodowej,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Zagaciu.
WYSTAWCY:
- I m-ce (ex aequo) - Przetwórstwo Mięsne "Płatek", Wyrób Wędlin Tradycyjnych WOLAREK,
- II m-ce - Miody Beskidzkie za miód spadziowy z Beskidu Wyspowego,
- III m-ce - Spółdzielnia Ogrodnicza Grodzisko za sok jabłkowy z dodatkiem suszu wigilijnego.
WYRÓŻNIENIA:
- Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka za syrop z pigwowca japońskiego,
- Przetwórnia za syrop malinowy tłoczony na zimno.
Czernichów to niewielka gmina w północno-zachodniej części Małopolski rozciągająca się malowniczo nad brzegiem Wisły, wśród wapiennych wzgórz i porośniętych lasem pagórków. W przeszłości był to znany ośrodek flisactwa i korabnictwa, a także tkactwa, miejsce z imponującą listą zabytków, gdzie w 1860 roku utworzona została najstarsza działająca bez przerwy szkoła rolnicza w Polsce.